NAJRIZIČNIJE I NAJPROMETNIJE

U 10 godina u ove dvije pulske ulice bilo je čak 476 prometnih nesreća, a stradalo je 180 osoba!

| Autor: Marcello ROSANDA
Stankovićeva ulica (Milivoj MIJOŠEK)

Stankovićeva ulica (Milivoj MIJOŠEK)


Rakovčeva i Stankovićeva ulica, sa svim svojim križanjima, ravne su prometnice s režimom zelenog vala koji omogućuje bržu protočnost vozila. Te dvotračne i jednosmjerne ceste mnogi vozači nerijetko doživljavaju kao poligon za brzu vožnju, premda jedna vodi uzbrdo, a druga nizbrdo. Je li se uspostava zelenog vala pokazala kao ispravna odluka, jedno je od pitanja koje muči mnoge Puležane, a pogotovo one koji žive ili rade u blizini

U Rakovčevoj i Stankovićevoj ulici Puli u zadnjih deset godina dogodilo se 467 prometnih nesreća. Posljednji su to podaci PU istarske o stanju sigurnosti u, možemo reći, najrizičnijim i vjerojatno najprometnijim ulicama u širem središtu Pule.

Podsjetimo, prije desetak dana u Stankovićevoj su se dogodile dvije uzastopne prometne nesreće od kojih je jedna završila smrtnim ishodom. Slučajnost? Sudeći po brojkama, čini se da nije. Rakovčeva i Stankovićeva ulica, sa svim svojim križanjima, ravne su prometnice s režimom zelenog vala koji omogućuje bržu protočnost vozila. Te dvotračne i jednosmjerne ceste mnogi vozači nerijetko doživljavaju kao poligon za brzu vožnju, premda jedna vodi uzbrdo, a druga nizbrdo. Je li se uspostava zelenog vala pokazala kao ispravna odluka, jedno je od pitanja koje muči mnoge Puležane, a pogotovo one koji žive ili rade u blizini.

U neposrednoj blizini tih dviju ulica su i osnovne škole Kaštanjer i Tone Peruško. Svakim danom stotine đaka svih uzrasta prelazi preko pješačkih prijelaza okolnih ulica, često bez pratnje roditelja, a Rakovčeva i Stankovićeva su, u nedostatku adekvatne zaštite, direktna ugroza njihove sigurnosti.

Prema podacima pulske policije od 2010. godine u Rakovčevoj ulici dogodilo se 256 prometnih nesreća, od čega 167 s materijalnom štetom, 88 s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća s poginulom osobom. U nesrećama je teže ozlijeđeno 11 osoba, a lakše 79 osoba. Kao kritičan dan, odnosno dan s najviše nesreća, policija izdvaja četvrtak, a kritično vrijeme je od 14 do 16 sati. Što se tiče Stankovićeve ulice, paralelne Rakovčevoj, u istom razdoblju pulska je policija evidentirala 220 prometnih nesreća, od čega 128 s materijalnom štetom, 90 s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s dvije poginule osobe. Osam je osoba teže, a 84 ih je lakše ozlijeđeno. U Stankovićevoj se kao kritičan dan pokazao petak, a kritično vrijeme je od 12 do 14 sati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter