CAmpiReport

U glampingu postajemo velika konkurencija na Mediteranu PAZITE SE HRVATSKE!


Urednik CampiReporta, digitalnog magazina specijaliziranog za kampiste, August Valls iz Barcelone objavio je na naslovnici izdanja za kolovoz uvodnik pod naslovom "Pazite se Hrvatske!". Već nekoliko godina, pišu Španjolci, Hrvatska značajno popravlja svoju ponudu u kampovima i postaje velika konkurencija na Mediteranu.

- S dobrim geografskim položajem i turističkim destinacijama sunca, mora i plaža, jedan dio kampova u Hrvatskoj vrlo jasno usmjerava svoju ponudu prema glamping resortu, nudeći smještaj premium klase s inovacijskim štihom. Bungalovi, bazeni i vodene površine ovih hrvatskih kampova mogu konkurirati najboljima u Europi. Moramo biti spremni prihvatiti činjenicu da smo dobili vrlo jasnog konkurenta na Mediteranu, koji će Italiji, Španjolskoj i Francuskoj uzeti dio klijentele u ovom segmentu. Njemačka je glavni partner Hrvatskoj u turizmu, a mi smo u riziku od smanjenja temeljnog emitivnog tržišta za naše kampove, upozorava u svom članku urednik CampReporta.

Jerko Sladoljev iz udruge Top Camping Croatia kojeg smo upitali za komentar kaže da su posljednje njemačke studije pokazale da je glamping ponuda u svojoj potražnji dostigla sam vrh te da je sve veća i stabilnija potražnja za kampovima s tri i četiri zvjezdice. "Španjolci se boje da ćemo im u ovom segmentu premium i glamping klase uzeti dio njemačke klijentele koja je, kao i kod nas, tako i na Mediteranu osnovna emisijska snaga turista kada govorimo o visokoj kvaliteti ponude. Mislim da je njihov strah opravdan", kaže Sladoljev.

Sladoljev napominje da premium kampovi u nas i ove sezone bilježe rast turističkog prometa od dva do pet posto, dok su ostali u kolovozu imali 2-3 posto pada. Stoga ne čudi da se kompanije zadnjih godina okreću luksuznoj ponudi kampiranja i preuređuju kampove uz velike investicije. Takav je trend u čitavoj Europi, ne samo u Hrvatskoj i usprkos neriješenom pitanju turističkog zemljišta u nas. Uz Lanternu u Taru te vrhunske rovinjske kampove Valsaline i Valalta, među top kamp-destinacije u Istri ove se godine plasirao i Pomer, s totalnim zaokretom prema glampingu, a nagodinu će im se pridružiti i funtanjanski, dosad naturistički kamp gdje se najavljuje velika investicija. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter