EDUKATIVNI CENTAR

PROGRAM UČENJA ZA ĐAKE I ODRASLE. Ivana Maričić: Nitko nikoga ne uči kako učiti. Mi to uspješno činimo  

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ivana Maričić (Snimio Milivoj Mijošek)

Ivana Maričić (Snimio Milivoj Mijošek)


 

U centru Pule otvoren je Edukativni centar Kaizen koji nudi programe učenja za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i sve odrasle osobe koje žele raditi na svom osobnom napredovanju. Nakon 15 godina rada u poučavanju, osnivačica centra Ivana Maričić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, te povijesti, uvidjela je da učenici imaju problem koncentracije, fokusa i motivacije koji se kroz godine povećavao.

-Radila sam pet godina u Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu te deset godina u Osnovnoj školi Kaštanjer. Tijekom godina primijetila sam sve manji fokus i sve slabiju pažnju djece koja imaju jako veliki potencijal. Jednostavno sam imala potrebu uvoditi nešto drugačije da bih djecu motivirala za gradivo. Učenje kroz igru, kreativni pristup i pokretanje desne hemisfere mozga pokazivalo je brze, dobre i kontinuirane rezultate. U svom radu, unutar nastavnog programa, često sam koristila dodatne, alternativne vještine koje sam stekla obrazovanjem i edukacijom izvan Hrvatske. Rezultati visoke motiviranosti mojih učenika najviše su se pokazivali na županijskim i državnim natjecanjima pod mojim mentorstvom. Moj glavni motiv bila je ljubav prema poučavanju, priča Ivana Maričić o periodu koji ju je naveo na ideju o pokretanju vlastitog posla.

Kaže da je uvijek željela iznijeti emociju i biti poticajna, ali i ponuditi drugima mogućnost da postanu i ostanu motivirani. Intrinzičnu motivaciju ne smatra nečim urođenim, nego rezultatom rada i nadogradnje.

-Netko tko se dobro osjeća na nastavi, tako se osjeća jer mu nešto dobro ide. Ali da bi do toga došao, mora najprije otkriti što mu dobro ide i tada će biti motiviran i vidjeti smisao u onome što uči, pojašnjava Maričić, te dodaje da je počeo vrlo očit sukob analogne i digitalne generacije. Kombinaciju pravog korištenja moždanih hemisfera smatra ispravnim smjerom za davanje dobrih rezultata.

Edukativni centar Kaizen dobno je neograničen, kad je riječ o uslugama koje nudi odraslim osobama. Međutim, za najnižu dobnu skupinu, onu za djecu mlađu od 8 godina još nije uveden program koji je već pripremljen.  

Za djecu od 2. do 4. razreda osnovne škole radi se Relax kids program. Poseban program se zatim izrađuje za skupinu od petog do osmog razreda, dok se nešto drugačiji program odnosi na srednjoškolce, studente i odrasle. No, smjernica je uvijek ista. Svi programi su prilagođeni različitim uzrastima i napravljeni prema pravilima Tony Buzan instituta.

-Ovo je i prilika da svaki polaznik koji se istakne vrlo dobrim rezultatima brzog čitanja, stekne mogućnost sudjelovanja na svjetskom natjecanju Speed Reading Championship Tony Buzan, ali i dobije certifikat Instituta nakon završenog programa, pojašnjava predavačica i voditeljica centra.      

Na upit je li usmjerena na neko određeno područje ili su njezine metode primjenjive na nastavnu, odnosno građu koju odrasla osoba potencijalno želi produbiti, Maričić odgovara da je najprije na sebi iskušala metode, upisavši tečajeve brzog čitanja i svladavanje vještina mnemotehnika. Kao licencirana instruktorica Tony Buzan instituta za brzo čitanje, spremna je podijeliti kroz rad svog Edukacijskog centra znanja i olakšati proces učenja svima koji imaju takve potrebe. Osim britanskog, završila je i tečaj ruske mnemotehnike kod Borisa Projovića. Riječ je o svladavanju vještine stare 3.000 godina koju će koristiti u svojim programima.

-Djeci, ali i odraslima koji se bave zanimanjima koja uključuju puno teksta, a tu su i studenti, potrebno je izdvojiti ključne pojmove da ne gube vrijeme na predugo čitanje nekog sadržaja. Problem je što nitko nikoga nije učio kako učiti, a zapravo je toliko puno osoba s kapacitetom za koje je šteta ako taj potencijal zbog nedostatka motivacije ne iskoriste, dodaje Maričić.

Tony Buzan institut za brzo čitanje britanski je institut, ali je međunarodnog karaktera, a Maričić je tamo stekla licencu za program stvaranja umnih i mentalnih mapa koje se koriste i u poduzetništvu. Te mape su, kaže, dobre i za djecu koja mogu izolirane ključne pojmove posebnim memorijskim tehnikama pohraniti u dugoročno pamćenje, jer se ti pojmovi kodiraju.

- Dio tržišta na koji se planiramo orijentirati odnosi se na rad s učenicima i studentima unutar Istarske županije pod čime podrazumijevamo edukaciju uživo. Budući da je program edukativnog karaktera, provodit će se online i s učenicima iz cijele Hrvatske. S obzirom da je licenca Tony Buzana internacionalnog karaktera, putem nje nam se otvara mogućnost online edukacije i izvan granica Hrvatske, najavljuje Maričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter