a željeznica?

U Pulu stiže baterijski motorni vlak: 110 sjedala, Wi-Fi, brzina do 120 na sat...

| Autor: Glas Istre
(Foto HŽPP)

(Foto HŽPP)


Na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije InnoTrans u Berlinu, pred više od 160.000 posjetitelja iz oko 150 zemalja u sklopu vanjskog izložbenog prostora baterijski motorni vlak proizveden za HŽ Putnički prijevoz i mjerni vlak za potrebe HŽ Infrastrukture predstavio je i KONČAR – Električna vozila.

- Ovakvi vlakovi koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj mreži željezničkih pruga, a u pokretu će ih držati pogonske baterije koje se pune isključivo pomoću stabilnih energetskih priključaka za punjenje. Očekujemo da će vlak u prometu biti u prvom kvartalu iduće godine, poručio je predsjednik Uprave KONČAR Josip Ninić.

- Vlak ima 110 sjedećih mjesta i moći će voziti do 120 km/h. Putnicima će na raspolaganju biti i besplatan Wi-Fi, u vlak će moći ulaziti osobe u invalidskim kolicima, imat će prostor za bicikle. Trenutačno gradimo 6 punionica za punjenje baterija koji će biti postavljeni u kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula, a krajem godine počinjemo ispitivanja, kazao je Mario Šimić voditelj projekta nabave novih vlakova u HŽPP-u.

(Foto HŽPP)Punionica (Foto HŽPP)

- Osigurali smo novac, imamo tehnologiju i znanje. Godine pred nama su godine renesanse hrvatske željeznice, a zadovoljstvo nam je kada u tu renesansu željeznice možemo uključiti hrvatske tvrtke, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Žarko Tušek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter