ĐIR PO MARKATU

Doznali smo cijene kestena iz Lovrana i zašto je pulska ribarnica poluprazna


Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


U našem tjednom obilasku pulskog markata i ribarnice otkrili smo da su i na pulskoj tržnici stigli kesteni. Prodavač kaže kako im je cijena 8 eura za kilogram te da dolaze iz Lovrana.

Ribarnica je bila poluprazna jer loše vrijeme, posljednjih dana, nije omgućavalo ribolov.

Na prvom štandu uobičajeno se nalaze mandarine koje već godinama u Pulu dolaze iz doline Neretve.

Zeleni limun nešpricane korice

- Ovo su vam prave neretvanske mandarine. Na istom mjestu prodajem sve ove proizvode koje vidite. Moj ih OPG proizvodi u dolini Neretve. Veliki trgovački centri odradili su »svoje« tako da mogu slobodno reći kako je prodaja ove godine nešto slabija. Taj pad, nažalost, bilježimo iz godine u godinu. Urod mandarina ove je godine slabiji. Kvaliteta je iznimna, ali količinski ih je manje. Mandarinu iz OPG-a prodajem po cijeni od 2,5 eura po kilogramu.

Imam već pripremljene pakete pa onaj od 2,5 kilograma prodajem za pet eura. Tu je i paket od dva kilograma po cijeni od dva eura. Osim toga, doma proizvodimo vlastiti prešani sok od slatkog i kiselog šipka. Na štandu imam i suhu smokvu i badem. Manji paket suhih smokvi prodajem po cijeni od sedam eura, a veći paket od kilograma prodajem po 10 eura. Imamo i ovaj zelenkasti limun.

Iako je zelen on je zreo jer ima jako tanku koru. Izrazito je sočan. Ove smo ga godine rano ubrali jer je na tržištu velika nestašica limuna, a naši klijenti su nas zamolili da s berbom krenemo ranije.

Mogu reći da mu prodaja dobro ide. Kod njega je bitno reći da nije tretiran pa se može koristi i njegova kora. Kada radimo sokove, voće prešamo s korom. Cijena mu je 3,5 eura za kilogram, rekao nam je Ante Dragobratović iz Opuzena.

Na susjednom smo štandu, kod gospođe Lidije iz Pule, potražili domaće povrće.

- Evo, ovo na mom štandu dolazi iz polja blizu Pule, kada se ide prema Banjolama. Nudimo vam naše klasične proizvode, cikla, krumpir, luk. Ove male crvene i zelene pomidore prodajem po cijeni od dva eura za kilogram. Ljubičasta kapula je četiri eura za kilogram, krumpire prodajem po dva eura, ciklu dajem po cijeni od tri eura, kelj je po tri eura, a kukuruz šećerac po četiri eura za kilogram. Imam i muškatnu cuku. Ona vam je dobra za rižot, juhu ili krem umake jer nema sjemenki. Nudim je po cijeni od tri eura za kilogram.

Kada govorimo o malim zelenim pomidorima mogu reći da ih ljudi kupuju za zimnicu. Dobri su i za pripremu raznih umaka ili zimskog sataraša. Izrežu se, recimo, na pola, doda se kapula šarlota i krumpir i imate ukusno i dobro jelo.

Na mojem štandu još prodajem repu po cijeni od tri eura za kilogram, indivija mi je četiri eura, salatinu prodajem po pet eura, a tu je i mlada blitva koju prodajem po četiri eura za kilogram.

Od voća imam ovu slatku tvrdu šljivu koju cijenim po tri eura za kilogram. To su ove zadnje. Što smo ubrali, ubrali smo! Nema ih više, rekla nam je simpatična Lidija.

Divlje orade po 18 eura

Budući je vrijeme gljiva pronašli smo banak na kojem su se nudile, obzirom na veličinu, svježe lisičarke koje su se prodavale po cijeni od pet do 20 eura. Vrganji su se prodavali po 10 eura za kilogram.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Ribarnica je poluprazna. Pola banaka je pusto, čak i kod onih koji prodaju ribu iz uzgoja. U ovoj vrlo skromnoj ponudi pronašli smo ciple koji su se nudili po cijeni od pet eura za kilogram. Divlja orada, kako ističu, koštala je 18 eura po kilogramu, a gof osam eura za kilogram.

Orada komarča prodavala se po cijeni od 12 eura za kilogram, cijena škarpine bila je visokih 25 eura, a hobotnica se prodavala po cijeni od oko 20 eura za kilogram. Rošpo se uglavnom nudio po cijeni od 25 eura za kilogram.

Na naše pitanje prodavačici dobili smo odgovor kako je proteklih dana bilo ružno vrijeme pa zbog toga ribari nisu mogli u pešku. Prodaja je slaba, a potencijalni kupci i dalje čekaju kraljicu našeg mora – sardelu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter