jedan susjed maltretira cijeli kvart

Mještani na Valdebeku ogorčeni: Hrani više od 30 mačaka, mnoge su bolesne i skotne, komunalni redari nisu ništa vidjeli

| Autor: Sandra Zrinić Terlrvić
(Snimila Sandra Zrinić)

(Snimila Sandra Zrinić)


Kako je moguće da jedan susjed već godinama maltretira cijeli kvart i da to nitko od nadležnih institucija nije u stanju riješiti? Upravo s tom dilemom unatrag dva tjedna okupilo se 20-ak građana u Mjesnom odboru Valdebek, mahom žitelja Ulice pod Murvom i okolnih ulica, koji godinama pokušavaju na miran način riješiti problem sa susjedom, ali nisu uspjeli. Oni zbog toga više ne izlaze u vlastita dvorišta, ne uređuju svoj okoliš, bježe od nesnosnog smrada, a boje se i zaraze.

Nesnosni smrad

Problem je, kako se moglo čuti, što taj susjed, zajedno sa ženom, hrani više od 30 mačaka i to uglavnom starim otpacima iz kuhinje koje prikuplja u raznim hotelima, nerijetko već ukiseljenim i smrdljivim, a to čini ostavljajući hranu po ulici, duž susjednih zidova, ispod automobila i na drugim javnim mjestima.

Tu se onda pojavljuje dvostruki problem: ta hrana privlači i druge životinje, poput pasa, galebova, čagljeva, štakora, muha i drugih, a ako je hrana stara, što nerijetko jest, tada je životinje ne žele niti jesti pa ona trune na javnim površinama danima, a nesnosni smrad smeta mještane, koji zbog toga izbjegavaju boravak na otvorenom.

(Snimila Sandra Zrinić)(Snimila Sandra Zrinić)

Upravo takav slučaj zbio se i ovog ljeta kada je 12 orada naslagao po zidu, ali tu staru smrdljivu ribu nisu htjeli pojesti niti galebovi, te je riba na ljetnoj žegi trunula danima i naravno da se cijelim kvartom širio nesnosan smrad.

Kako je na sastanku istaknuo predsjednik MO-a Danijel Moretti, s obzirom da takvo neizdrživo stanje traje godinama, probali su mirnim putem, u razgovoru s njim, riješiti problem, ali nisu uspjeli.

Stoga su putem Mjesnog odbora sve prijavili nadležnim službama i to komunalnom redarstvu Grada Pule, ali komunalci nisu niti izašli na teren s opravdanjem da nemaju dovoljno kadra pa ne mogu niti izlaziti na svaki ovakav poziv, jer je takvih slučajeva, navodno, u svakom kvartu.

Prijava je upućena i policiji, veterinarskoj i sanitarnoj inspekciji, ali do sada nikakav odgovor nisu dobili, niti se ovom višegodišnjem problemu nazire kraj.

Prema riječima jedne od susjeda, na njenu su parcelu dovukli i stare deke u kojima se skrivaju mačke, a to privlači muhe i buhe. Na pokušaj da mirno zamoli susjedu da to makne s njenog zemljišta, dobila je prijetnje da će sve to zapaliti bude li se tim mačkama išta dogodilo.

Druga je susjeda iznijela problem što mačke po susjedstvu, u piterima i terasama, obavljaju nuždu, raskopavaju zemlju i uništavaju cvijeće, zbog čega ona ove godine prvi puta u svojem dvorištu i na terasi nije zasadila ništa jer više ne može od smrada mačjeg urina i izmeta niti boraviti vani, te svakodnevno skupljati razbacanu zemlju po terasi.

Mačići ugibaju po dvorištima

- Meni je ovo sve tim čudnije jer je unatrag par godina on ubio moju macu mezimicu koja je bila s nama u kući, a mi smo je jedan dan našli polomljenu na terasi. Nikad više nismo uzeli drugu jer smo znali da on mrzi mačke i nisam više htjela toliko patiti kada mi je ubije.

(Snimila Sandra Zrinić)(Snimila Sandra Zrinić)

Sada, odjednom, on je ekstremni ljubitelj mačaka i stalno dovlači nove i nove?! Ja mislim da on uživa maltretirati nas, susjede, tim mačkama i da mu to pričinjava zadovoljstvo. Zato to i radi, a ne zato što voli mačke, rekla je jedna od prisutnih žena.

Treća je susjeda ponovila istu situaciju rekavši da je njoj stavljao hranu duž ograde, a kada ga je zamolila da to više ne čini, doista je prestao. Ipak, odlučila je kuću staviti na prodaju i odseliti jer više ne može izdržati, baš kao i neki drugi susjedi, od kojih su neki već i otišli.

Da situacija bude apsurdnija, svi su isticali da je sporni susjed izuzetno prijazan i da sa svima ugodno komunicira, časti pićem i daje obećanja da će prestati, ali - ne prestaje!

Problem je što o mačkama i ne brine, već samo dovlači nove pa su tako nerijetko stigle i skotne mačke čiji su mačići kasnije ugibali na toplini, puni krpelja i zaljepljenih upaljenih očiju i potom danima trunuli.

I neke odrasle mačke su u jadnom stanju, bolesne, s raznim problemima, te i one polako ugibaju po dvorištima, šupama, drvarnicama i tek kada se usmrde, ljudi ih pronalaze i zakapaju.

(Snimila Sandra Zrinić)(Snimila Sandra Zrinić)

Tek usput spomenuli su susjedi da taj njihov problematični susjed cijev od perilice rublja usmjerava preko zida. Prljava voda nakon pranja robe curi duž ulice pa su svi prisiljeni gacati po tome i tako prljavim cipelama unositi svašta i u automobile i u kuće. Niti taj problem nitko od nadležnih ne rješava.

Osim toga, nabija glazbu u sitne sate i zvučnik stavlja na prozore, zvoni im po vratima u rano ujutro, maltretira ih pogotovo kada vidi da netko od njih ima goste ili turiste... Uglavnom, ne daje živjeti velikom dijelu Valdebečana. A sve što ovi susjedi žele je, kako su sami rekli, imati normalne uvjete za život!

Komunalci ništa nisu vidjeli

Iako smo pokušali doći do prozvanog susjeda, nitko nam nije otvarao, a nitko od susjeda nije imao niti kontakt telefon jer na toj adresi nije niti prijavljen, a mobitel nitko i ne zna da li posjeduje.

Stoga smo uputili pitanja nadležnim prozvanim službama o tome što su poduzeli po pitanju ove prijave. Iz ureda načelnika Policijske uprave istarske dobili smo tek kratki odgovor »da obavljenim provjerama nije utvrđeno da je policija zaprimila dojavu o navedenoj problematici niti je imala postupanja«. No, Inspektorat je ipak bio temeljitiji.

- Državni inspektorat je u lipnju 2024. godine zaprimio predstavku koja se odnosila na okolnosti iz upita te budući da sadržaj predstavke nije u nadležnosti postupanja veterinarske i sanitarne inspekcije, ista je dostavljena na nadležno postupanje Gradu Puli, Upravnom odjelu za komunalni sustav i upravljanje imovinom.

Zakonom o zaštiti životinja propisano je da uvjete i način držanja kućnih ljubimaca propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, a člankom 75 Zakona o zaštiti životinja da nadzor nad provedbom općih akata provode komunalni redari.

Vezano za obvezu jedinice lokalne samouprave propisanu u Zakonu o zaštiti životinja, Grad Pula raspolaže Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, a poslove sakupljanja napuštenih i izgubljenih životinja organizira i financira putem skloništa za životinje upisanog u Upisnik nadležnog tijela.

Slijedom navedenog, zbrinjavanje slobodnoživućih mačaka na području grada Pule organizira i financira Grad Pula, i to putem skloništa za životinje, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

I nakon svega, dobili smo i vrlo šturi odgovor od možda najodgovornijih za rješavanje ove bizarne situacije - Komunalnog redarstva Grada Pule.

(Snimila Sandra Zrinić)(Snimila Sandra Zrinić)

- Gradsko redarstvo izašlo je u više navrata na očevid vezano uz navedenu prijavu i nije zateklo ostatke hrane, posude s hranom, ljude koje hrane mačke pa čak niti mačke na javnoj površini, za što je redarstvo nadležno. Sukladno svemu navedenome, nema elemenata za postupanje s obzirom da redari nisu zatekli na terenu nikoga da hrani mačke na javnoj površini.

Gradsko redarstvo nije nadležno za postupanje na česticama u privatnom vlasništvu. Prijava građana proslijeđena je veterinarskoj inspekciji na njihovo eventualno postupanje, piše u ovom neobičnom odgovoru iz Grada Pule.

Naime, ne možemo izostaviti detalj da smo, nakon sastanka u Mjesnom odboru, prošetali tim dijelom Valdebeka i već na dva koraka od zgrade Mjesnog odbora zatekli i zdjelice i više mačaka, pa čak i one bolesne koje od nas nisu bježale, tako da doista čudi da komunalni redari niti u više navrata sve to nisu vidjeli?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter