svjetski dan životinja

FOTO & VIDEO / Rehabilitirane glavate želve Čiko, Maya i Alen sad plivaju morskim prostranstvom

| Autor: Jelena Milović


Povodom Svjetskog dana životinja danas su u more vraćene tri rehabilitirane morske kornjače: Čiko, Maya i Alen. Povratak u more odvio se na plaži kod svjetionika na Verudeli, a događaj koji predstavlja pravu atrakciju za građane i ovog su puta popratili brojni znatiželjnici te među njima ponajviše djeca. Kornjače uvijek pobude interes, a vrhuncu njihova oporavka, povratku u more, mnogi žele i osobno svjedočiti.

U trenutku povratka u more, sretne kornjače tek započinju svoj put u domu iz kojeg su zbog različitih povreda i problema, privremeno izuzete. Za oporavak kornjača zaslužni su djelatnici Aquariuma Pula koji s puno ljubavi i pažnje pristupaju ovim jedinkama, a ovom su prilikom i strpljivo odgovarali na pitanja.

(Snimila Jelena Milović)Čiko - najstarija kornjača, bila je i najduže u oporavilištu (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Sretno Čiko (Snimila Jelena Milović)

Čiko, glavata želva, teška je 27.7 kg i dužine oklopa 64 cm.

- Pronađena je 23. studenog 2023. godine kako pluta u uvali Sali na Dugom otoku. Čiku su ozljede sanirane u veterinarskoj ambulanti u Zadru, te nekoliko dana kasnije - 28. studenog, stiže u naš Centar. Zbog visokog stupnja neuhranjenosti, problemom s plovnošću i ozljedama glave i oklopa, smješta se u jedinicu intenzivne njege te stavlja na terapiju antibioticima. Nakon višemjesečnog oporavka, postignuta je normalna plovnost te je Čiko uspješno zaronio na dno bazena. Ljetnu rehabilitaciju proveo je u NP Brijuni gdje je stekao kondiciju za povratak u prirodu, ispričala je Tamara Sović Čalić, viša stručna suradnica u Aquariumu Pula.

Inače, za Čika se pouzdano ne zna spol, a poznato je da je ova kornjača stara nekih 15-ak godina i zbog težina svojih ozljeda najduže je boravila u oporavilištu. Ime je dobila po starosjediocu Telašćice, mjesta gdje je i nađena. Najčešće spolne karakteristike mužjaka su dugi rep, a kako Čiko ima kratak rep, vrlo je vjerojatno da je riječ o ženki, međutim svoju će spolnu zrelost dostići kroz desetak godina.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Maya pred putovanje (Snimila Jelena Milović)

Za razliku od Čika, Maya je nešto mlađa glavata želva, stara oko sedam godina, teška 7.6 kg i dužine oklopa 40 cm. Pronađena je 4. lipnja 2024. godine kako pluta na površini mora uz otočić Banjol kod Rovinja, a uočila ju je posada broda Mayan Queen IV. Kornjača je progutala udicu, a iz usta je virio ribarski najlon duljine 30-ak cm.

- Brzom reakcije posade i ronioca Andija Marovića s Visa koji je Mayu i dovezao k nama, odmah je pregledana i napravljen je RTG kako si se utvrdila točna pozicija udice. Budući da se udica nalazila visoko u jednjaku, izvadili smo je kroz usta, opisala je Sović Čalić.

(Snimila Jelena Milović)Tamara Sović Čalić (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Alen je potpuno fokusiran na svoje odredište (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Glavata želva Alen (Snimila Jelena Milović)

Treća puštena kornjača, Alen, dobila je ime po čovjeku koji ju je spasio, uzevši je iz mora, a upravo ju je on i vratio ponovo u more. Riječ je o glavatoj želvi, staroj oko sedam godina, kao i Maya, a teškoj 7.2 kg i dužine oklopa 43 cm. Pronađena je 3. kolovoza 2024. kako pluta na površini mora kod Rovinja. Po dolasku u Centar, Alen je pregledan i očišćen te je ustanovljen blagi poremećaj plovnosti i neuhranjenosti.

Sve jedinke su markirane zbog slučaja da ih netko u budućnosti pronađe s nekom od ozljeda ili ulovljene u ribarskoj mreži. Naime, po broju markice se može ustanoviti iz kojeg je Centra ta kornjača došla, ali i njena "povijest bolesti". U pulskom Centru za oporavak morskih kornjača trenutno je ostala još jedna kornjača - Minja.

Ona je došla krajem mjeseca rujna, a pronađena je u okolici Pule. Došla je s blagim poremećajem plovnosti i s nešto starijom ozljedom oklopa, koja nije zarasla te se ona trenutno sanira i sigurno će se uskoro pridružiti svojoj vrsti u morskim prostranstvima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter