APEL IZ ob pula 

Nemoguće je svima omogućiti parkirno mjesto u krugu bolnice: Poštujte pravila, naplaćivanje nismo uveli zbog zarade

| Autor: Glas Istre
(Foto: OB Pula)

(Foto: OB Pula)


Dnevno Opću bolnicu Pula pohodi gotovo 2.000 korisnika, u što nisu uključeni dolasci na bolničko liječenje, posjete hospitaliziranim pacijentima i ostale potrebe. Ukoliko računamo da ne dolaze svi motornim vozilom, za pretpostaviti je da i dalje veliki broj njih, više od 1.000 dođe osobnim vozilom kao prijevoznim sredstvom. Za naglasiti je da ogromna većina tih osoba, njih sigurno 90% jesu posjetitelji Bolnice u jutarnjoj ili dnevnoj smjeni.

Problem parkiranja osobnih vozila u našoj bolnici prisutan je već dugo godina te smo osiguravanjem velikog parkirališta uz bolnicu bili mišljenja da će problem nestati. Cijelo vrijeme smo apelirali na savjest svih vozača da su parkirna mjesta namijenjena isključivo korisnicima usluga bolnice i zaposlenicima. Apeli na žalost nisu urodili plodom i morali smo pribjeći postavljanju sustava regulacije parkiranja radi onemogućavanja potpuno slobodnog parkiranja.

Vezano za prometovanje unutar samog kruga Bolnice, višekratno smo apelirali i upoznavali korisnike, i ranijih godina a i sada, da prometnice u krugu bolnice nisu i ne mogu služiti kao parkirna mjesta, osim onih mjesta koja jesu označena s dozvolom zaustavljanja i parkiranja na 30 minuta.

Sva parkirna mjesta na kojima je moguće parkirati do 30 minuta služe za dovoz teško pokretnih pacijenata koja su propisno i na vidljiv način označena vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, kao i što su sva područja gdje je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje isto tako jasno i vidljivo označena.

Osim navedenog, iz razloga dodatne pristupačnosti nadopunili smo i broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom uz zgradu Poliklinike iako nije tako planirano projektom, uz 37 parkirnih mjesta za invalide na parkiralištu Bolnice.

Uvođenje režima prometovanja vozilima i parkiranja nije učinjeno zbog nečije zlovolje ili institucije moći već zbog činjenice da tijekom dana izuzetno veliki broj korisnika dolazi u Bolnicu. Svi korisnici su ili sami bolesni ili su u pratnji bolesne osobe.

Svi korisnici imaju neku od zdravstvenih poteškoća. Sve su to osobe specifičnih potreba, primjerice djeca, trudnice, novopečeni roditelji, trajni invalidi, privremeno nesposobni za samostalno kretanje, kronični pacijenti (dijabetičari, kardiopate, plućni bolesnici, operirani pacijenti), umirovljenici, radno aktivni (zaposleni), onkološki pacijenti i brojne druge kategorije korisnika. S obzirom na tako veliki broj, nemoguće je u krugu Bolnice osigurati svima parkirno mjesto.

U cilju demotivacije počinjenja prekršaja ostavljanja osobnog vozila u krugu Bolnice na mjestima gdje to nije dozvoljeno, uveli smo mogućnost naplate ugovorne kazne. Svjesni smo da je visokog iznosa, ali joj je cilj demotivacija, a ne zarada.

Od kada je uvedena naplata, koja je i najavljena u svim medijima, kontinuirano pristižu zamolbe za oprostom plaćanja ugovorne kazne. Svi žalitelji imaju neki od razloga zbog čega je prekršaj učinjen, svi su došli samo "na kratko", no, jedan od najčešćih navoda je taj "da nisu bili upoznati s naplatom i zabranama ostavljanja osobnog vozila na nedozvoljenom mjestu unutar kruga Bolnice".

Sva uvedena pravila nisu izvan uobičajenih, zakonom dozvoljenih, i iako smo već u više navrata apelirali na poštivanje regulacije primetovanja unutar kruga Bolnice i dalje određeni broj građana ne poštuje uvedenu regulaciju.

Stoga, ovim putem, opetovano ljubazno apeliramo na javnost i građane da poštuju uvedena pravila regulacije prometovanja i parkiranja osobnih vozila kako bi oni kojima je najpotrebnije, a to su pacijenti, i oni koji im pomažu (posebno djelatnici saniteta) mogli na lakši način obavljati svoj posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter