nepoželjan gost

Na Cresu uočena kompas meduza. Aquarium Pula: Predviđa se da će migrirati dalje prema sjeveru

| Autor: Glas Istre
(Foto Aquarium Pula)

(Foto Aquarium Pula)


Bečka obitelj Toscani kontaktirala je pulski Aquarium i poslala fotografije kompas meduza iz plićaka u Osoru na Cresu. Ova vrsta meduze pojavljuje se ciklično u proljetnim mjesecima, a tek mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Žarnim stanicama na lovkama hvataju plijen, brane se od predatora, ali i uzrokuju opekline na ljudskoj koži.

Interesantna stvar kod kompas meduze je ta da kada doživi zrelost, funkcionira kao mužjak, a potom razvija ženske spolne stanice i tako dolazi do unutarnje oplodnje. Ličinke se talože kao polipi koji se razmnožavaju aseksualno (putem strobilacije), kao i većina režnjaka, a to rezultira stvaranjem efira, tj. najranije oblika stadija režnjaka.

Kako raste temperatura mora, dolazi do duljeg razdoblja razmnožavanja a time i povećane proizvodnje efira, postotka strobilacije i veće stope preživljavanja. Što je veća temperatura (ali ne ekstremna), polipi imaju veću šansu za preživljavanje.

Iz Aquariuma predviđaju da će kompas migrirati dalje na sjever kako bi ostala u optimalnim uvjetima jer je inače uobičajena vrsta u obalnim vodama sjeveroistočnog Atlantskog oceana - uključujući Sjeverno i Sredozemno more.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini