na današnji dan, godina je 2006.

Vremeplov Glasa Istre: Nagovještala se godina u znaku planetarno popularne glumice rođene u Puli

| Autor: Nina Petrović
(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)


Prije malo više od 103 godine, dakle 1921., datuma 31. svibnja, rođena je jedna od najvećih filmskih zvijezda prošloga stoljeća. Rođena je Alida Maria Laura von Altenburger, planetarno poznata kao - Alida Valli.

Svoju je plodnu filmsku karijeru započela 1934. godine u filmu »Il cappello a tre punte« (»Trorogi šešir«). Njen prvi veliki uspjeh došao je s filmom »Mille lire al mese«(»Tisuću lira na mjesec«). Nakon mnogih uloga u velikom broju komedija pokazala je svoj dramski talent u »Piccolo mondo antico« (1941.) Njena posljednja filmska uloga bila je u filmu »Semana Santa« (2002.).

Mussolinijeva ljubavnica?

U Glasu Istre iz 2006. godine, na današnji datum, pisalo se o Alidinom nesvakidašnjem talentu te se tada, po prvi put, iznijela ideja o djeliću pulske kulture koja bi trebala nositi njezino ime. Ne zaboravimo, Alida je rođena Puljanka (tek je s navršenih 15 godina odselila u Rim, gdje je i započela karijeru) te se prije 18 godina rodila ideja o kinu s adresom na Giardinima 1, koji će se zvati po svojoj pulskoj muzi – Alidi Valli.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Ondašnji novinar E. Velan napisao je članak o Anni Mariji Mori, književnici i novinarki te također Puljanki, inicijatorici organizacija manifestacija u regiji Friuli – Venezia Giulia, koja je objeručke prihvatila zalaganje za financiranje priredbi jer je Alida Valli bila vezana za Trst, a naročito za svoj rodni grad Pulu«. Za iduću se godine najavljivao čitav niz manifestacija diljem Italije kojima se namjeravalo odati počast velikoj glumici koja je, kako piše u članku, »obilježila kinematografiju 20. stoljeća svojim urođenim talentom ne samo za glumu, već i za (političke) skandale koji su pratili glumičino ime poput mračne sjene. Naime, za nju se govorilo da je bila Mussolinijeva ljubavnica. Mussolini je mnogo simpatizirao Alidu Valli i njegovim zalaganjem postala je simbol fašističkih uspjeha na području filma i prva glumica fašističke Italije. U onodobnoj Italiji Mussolinijev poziv za posjet u njegov kabinet glumicama koje su prošle fašističku indoktrinaciju u školama bio je ravan božanskom. Ushićena Valli dolazila je na njegove pozive u njegov kabinet. Budući da je Il Duce bio poznat kao amoralan i razvratan, brzo se proširio glas da je jedna od njegovih ljubavnica. Poslije rata talijanski se tisak raspisao o tome, zbog čega je odselila u Hollywood. Od uske kolaboracije s fašističkim režimom nije se branila, »jer ona to ne smatra nečasnim«, ali se branila od tvrdnji da je imala veze s Mussolinijem. Iako spomenute glasine nisu nikada bile potvrđene, ipak se Alidin lik i danas često poistovjećuje s fašizmom.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Kako god, 30. se lipnja 2006. u Trstu održao susret s novinarima na kojemu je predstavljen sadržaj manifestacija: velika izložba fotografija, tiskanje monografija, međunarodni simpozij te revija svih filmova Alide Valli. Uz to, iste je godine regija Friuli- Venezia Giulia preuzela obvezu restauracije traka dvaju filmova Alide Valli iz tridesetih godina: »Addio Kira« i »Noi Vivi«. Uzgred, radi se o djelima koja su dobro poznata svim starijim naraštajima, kao uostalom i pjesma »Ma l’amore no…« koju je Valli pjevala u jednom filmu iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Kako je E. Velan zaključio članak: »Alida Valli nesumnjivo je jedna od najvećih zvijezdi svjetskog filma koja je glumila u filmovima Viscontija, Hitchcocka, Reeda, Antonionea, Bertoluccija. Kako se, eto, Pula nije sjetila posvetiti joj dostojnu pažnju, čini to Trst.«

Međutim, samo dvije godine dana nakon napisanog članka, 18. srpnja 2008. godine, nakon kompletne rekonstrukcije, novoobnovljeno kino otvorilo je svoja vrata pod nazivom »Kino Valli« u čast nikad zaboravljenoj glumici Alidi Valli, najpoznatijoj (filmskoj) Puljanki.

Probijanje na rock scenu

Prije 18 godina svake se srijede organizirala slušaonica i nastupi mladih i neafirmiranih rrock bendova u kultnom pulskom »Rock Caffeu«. Iako je projekt nosio naziv »Made in Pula«, na veliko zadovoljstvo ekipe iz »Rock Caffea« prijavilo se podosta grupa iz Istre sa svojim demo snimkama, stoga projekt mijenja naziv u »Pure Rock – Made in Istria«. Bila je to riječ o svojevrsnoj promociji pulskih i istarskih grupa.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Naime, svake srijede u srpnju i kolovozu, od 2006. godine, u večernjim se satima organizirala slušaonica uradaka pulskih i istarskih skupina. Poznata je bila činjenica da se lokalni bendovi nemaju gdje promovirati i upravo zbog toga mnogi često ni ne znaju što se sve zbiva na pulsko-istarskoj sceni.

Stoga su sve istarske grupe koje sviraju glazbu bilo kakve rock orijentacije bile pozvane da dostave svoje uratke na CD-u. Upravo su se mnogi lokalni neafirmirani bendovi »probili na scenu« zahvaljujući »Rock Caffeu.«

Obilježavanje velikanice

Kako god, 30. se svibnja 2006. u Trstu održao susret s novinarima na kojemu je predstavljen sadržaj manifestacija za 2007.: velika izložba fotografija, tiskanje monografija, međunarodni simpozij te revija svih filmova Alide Valli. Uz to, iste je godine regija Friuli- Venezia Giulia preuzela obvezu restauracije traka dvaju filmova Alide Valli iz tridesetih godina.

Miletić grado-načelnik Pule

Na današnji dan 2006. godine, pisalo se i o tome kako je dotadašnje Gradsko poglavarstvo Pule razriješeno, pa ponovno konstituirano - svi su članovi ostali isti, osim gradonačelnika. S ukupno 16 glasova za, dva suzdržana i pet protiv, za novog gradonačelnika izabran je tada 32-godišnji Boris Miletić, kandidat IDS-a, koji je potom ostao za kormilom Grada Pule do 2021. godine, a danas izvršava funkciju župana.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Kino Valli

Samo dvije godine dana nakon, 18. srpnja 2008. godine, nakon kompletne rekonstrukcije, novoobnovljeno kino otvorilo je svoja vrata pod nazivom "Kino Valli" u čast nikad zaboravljenoj glumici Alidi Valli, najpoznatijoj (filmskoj) Puljanki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini