(Snimila Doria Mohorović)
Uoči Uskrsa obišli smo tržnicu na Verudi koja je konačno vrvila ljudima. Kupuje se sve - od svježe ribe do mladog luka, šparuga i lisnatog povrća, a prodavači kažu da su zadovoljni prometom.
U obližnjoj ribarnici "Sardelina" gužva je kao i uvijek uoči blagdana.
- Ljudi najviše traže trlju kamenjarku, divlju oradu, cipla, šura, salpe…Sve je to svježa riba, govori nam ribar Robert Zović i dodaje da je 80 posto ponude, riba koju on sam ulovi. - Imam i koćarsku ribu, smrznute divlje lignje, a danas sam uzeo i nešto od Cromarisa zbog blagdana. Inače već četiri mjeseca radim isključivo s divljom ribom, to nam je baza. Želimo da ljudi jedu divlju ribu, s time da imamo sezonsku ribu. Ne možemo, na primjer, sada imati hlapa zbog zabrane (lovostaja).
Od sutra ćemo imati i dagnje. Često uz sardele, imamo i našu domaću jadransku tunu, isključivo ulovljenu na udicu. Kako se što ulovi, tako se i donese i prodaje, rekao nam je Zović. "Sardelina" nudi i uslugu čišćenja ribe, a oni koji ne stignu do tržnice mogu naručiti i telefonski.
(Snimila Doria Mohorović)
- Ljudi zovu, rezerviraju, dođu po svoje. Uskoro ćemo pokrenuti i Facebook stranicu s dnevnom ponudom, najavio je Zović.
Na tržnici smo sreli i gospođu Anku s vrećicama punih povrća, koja, poput mnogih, priprema namirnice za uskrsni stol.
- Pomalo kupujem namirnice za Uskrs, idem uzeti ribu za sutra, zbog zdravstvenih problema uzet ću dvije orade, a naći će se na stolu i malo bakalara, kaže nam Anka.
Prodavačica Danira Bilić zadovoljna je prodajom uoči blagdanskog vikenda.
- Najviše ide kapulica, mrkva, salata, nešto blitve. To je klasika. Stariji dolaze ranije, mlađi nešto kasnije, oko podne. Ljudi vole doći za Uskrs jer znaju da je roba domaća i friška, kaže Danira. Dodaje kako turista još uvijek nema, a oni koji i prođu uglavnom samo »naprave đir«, pogledaju ponudu i cijene, ali rijetko kupuju.
Na štandovima se mladi luk prodaje po cijeni od 1 do 2 eura, ovisno o veličini, a šparuge su, kao i uvijek, tražena roba - cijene se kreću od 5 do 10 eura, ovisno o kvaliteti i debljini izdanaka. Blitva drži cijenu od 3 eura, a salata ide po 4.
Obližnji kafići također su puni, a kupuje se i na štandovima s mliječnim i pekarskim proizvodima. Vrijeme je toplo i ugodno, uz nešto vjetra, pa tržnica ovih dana živi punim plućima.