primopredaja

Služba za internu medicinu OB-a Pula dobila instrument kojim će se olakšati liječenje pacijenata s bolestima dišnih puteva

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Službi za internu medicinu Opće bolnice Pula danas je Poliklinika za baromedicinu i medicinu rada OXY uručila vrijedan instrument za rad. Riječ je o fleksibilnom portabilnom fiberbronhoskopu u vrijednosti deset tisuća eura, a koji će olakšati uslugu liječenja pacijenata s bolestima dišnih puteva.

Dr. Jurica Palaversić, zamjenik ravnateljice pulske Opće bolnice istaknuo je da će ovaj transportni instrument kakvog do sad nisu imali, u operativnom smislu, na svakodnevnoj razini, unaprijediti uslugu za njihove pacijente.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

"Od Poliklinike Oxy primili smo jedan vrijedan medicinski instrument. Radi se o transportnom, fleksibilnom fiberbronhoskopu, u prijevodu radi se o endoskopskom optičkom instrumentu koji se koristi u liječenju i dijagnostici bolesti dišnih puteva.

Njegova specifičnost je da je on transportan, odnosno da se on može premještati i dovoditi na mjesto gdje je potreban, dakle uz krevet bolesnika. Tu se u prvom redu radi o bolesnicima koji su smješteni u jedinicama intenzivnog liječenja i kritično su bolesni, tako da i transport unutar ustanove s jednog mjesta u, recimo, endoskopsku salu, za njih predstavlja rizik i opterećenje", rekao je Palaversić.

Predsjednik Uprave Poliklinike Oxy Rade Vađunec, specijalizirane zdravstvene ustanove koja djeluje na području hiperbarične medicine, a čija se ispostava nalazi u neposrednoj blizini bolnice gotovo tri desetljeća, istaknuo je izvanrednu dugogodišnju suradnju s OB Pula.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

"Na svaku intervenciju na koju su pozvani u noćnim satima, tim se odazove, a tijekom ljeta držali smo u pripravnosti liječnički tim i medicinske tehničare od 1. maja do kraja listopada. Dvadeset i četiri sata su u stand by-u ako se nešto dešava iz sfere kliničke prakse trovanja ugljičnim monoksidom, sepse, plinske gangrene, ronilačke bolesti. Uvijek se intervenira unutar jednog sata, rekao je Vađunec naglasivši važnost "zlatnog sata".

Na to se nadovezao Palaversić, kazavši da se Poliklinika bavi hiperbaričnom medicinom, a u kojoj se pacijenta uvodi u specifične komore gdje mogu biti izloženi visokim parcijalnim tlakovima kisika. "To u znatnoj mjeri poboljšava oksigenaciju, prokrvljenost perifernih tkiva. U startu se koristila u svrhu ronilačke medicine, kod dekompresijske bolesti", rekao je Palaversić dodajući da se danas koriste u čitavom nizu kroničnih bolesti.

Kako je naglasio, od osobite je to važnosti Istri kao turističkoj županiji, u kojoj je sveprisutniji trend ronilačkog turizma, pa su u ljetnim mjesecima sve češći slučajevi u kojima ljudi stradaju od dekompresijske bolesti. Stoga je blizina poliklinike ključna.


Podijeli: Facebook Twiter