radionica posvećena šivanju, krojenju i kreiranju odjeće u rojcu

FOTO / Modnica - mjesto u kojem se stvaraju prava mala modna čuda

| Autor: Jelena Milović
(Snimila: Jelena Milović)

(Snimila: Jelena Milović)


U Rojcu, u sklopu Likovno-kreativne radionice Artić, već nekoliko godina djeluje radionica pod nazivom Modnica. Kako i sam naziv sugerira, riječ je o radionici posvećenoj šivanju, krojenju i kreiranju odjeće i modnih dodataka kroz više različitih tehnika, a namijenjena je djeci, uglavnom osnovnih škola. Trenutno najmlađa polaznica ima devet godina, a interes pokazuju nešto starije djevojčice koje su već prave majstorice »svog zanata« - rekli bismo.

Riječ o djevojčicama viših razreda osnovne škole. Interes je očigledan, ali kako i ne bi bio kad iz ove radionice, kao prave dizajnerice, pod dirigentskom palicom voditeljice Staše Doblanović Randall djevojčice stvaraju prava mala, modna čuda. Ako ste pomislili da je ova radionica u obliku igraonice, prevarili biste se, jer se ovdje sasvim ozbiljno radi na pravim šivaćim mašinama, uz sve prethodne radnje koje tome prethode i čine istinsko modno dizajniranje.

Iz Londona u Pulu

Staša Doblanović Randall završila je modni dizajn i stekla zvanje magistre modnog dizajna te radi u svojoj struci sedam, osam godina. U Puli ima i svoj obrt. Inače, do prije dvije godine Staša je živjela i radila u Londonu. Nakon povratka u Pulu, a na poziv voditeljice Studija More i Likovno-kreativne radionice Artić, Sanje Simeunović Bajec, počela je raditi u Modnici. Naime, Modnicu je do tog trenutka vodila Valentina Ferlin, koja ju je sa Sanjom i pokrenula. Upravo se posljednjih godina pokazao sve veći interes za ovim oblikom izvanškolskih aktivnosti te u Modnici sad djeluju dvije grupe, koje srijedom i četvrtkom od svoje mentorice uče vještine i čari krojenja, šivanja, ali i vezenja i pletenja.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

- Krenuli smo laganim korakom, uz samo par polaznica, a od ove školske godine napravili smo drugu grupu. Neka gornja granica je 14 godina. Ispod osam, devet godina ne bih preporučila upis manje djece. Ova djeca, koja pohađaju Modnicu, zaista su zainteresirana. Kad im jednom pokažem, odmah shvate što trebaju napraviti i kreću, veli na početku razgovora Staša.

I sami roditelji prepoznaju kod svoje djece interes za tako nečim, a s obzirom na viđeno u Modnici, on je kod djevojčica više nego očit. Možda i ne čudi da se radi o grupama koje čine isključivo djevojčice, jer dječaci te dobi još uvijek ne pokazuju interes za modnim dizajnom. Budući da je poznato kako su neka od najvećih imena u svijetu mode i dizajna upravo muškarci, čini se kako će dječaci strast za modom otkriti nešto kasnije.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

- Studirala sam u Londonu s dosta puno dečkiju, ali kod djece je teško tako rano otkriti ovakve afinitete. Možda se to otkrije nešto kasnije, mišljenja je Staša.

Budući da hospitira u pulskoj srednjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Doblanović Randall kaže kako vidi da ima dječaka na tekstilnom odjelu, što govori u prilog tezi da dečkima treba vremena da se profiliraju u tom smjeru. Za djevojčice, koje su najčešće sklone estetici odjeće i u ranijoj dobi, ova je radionica pravo mjesto na kojem to mogu ispoljiti.

- Možda više odlaze s mamama po trgovinama i razgledavaju odjeću, komentira voditeljica.

Naravno, Modnica bi vrlo rado upisala dječake koji imaju interesa za nju, jer je otvorena za sve koji se u toj dobi žele oprobati s dizajnom i šivanjem.

- Bio nam je jedan dečko na ljetnoj radionici, a onda je krenuo na likovnu radionicu kod Sanje, nadovezuje se Staša na iznimku koja je prisutna u ovoj dobi kod djece, kad su u pitanju dječaci.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Posebno iskustvo

Doblanović Randall do Modnice nikada prije nije radila s djecom, a ovo joj je iskustvo posebno i drugačije.

- Krenula sam s njima raditi onako kako sam i ja sama krenula: prenosila sam im znanje kako sam ga ja s vremenom shvaćala. Kreće se od crteža i radimo kolekcije. Važno je napomenuti da mi ovdje izrađujemo tkanje i pletivo, a radimo i vez. Krajnji uratci budu čak i jastuci, lastici, uglavnom kako mi dođe neka ideja, mi je realiziramo. Sve prolazimo zajedno i za sada sve funkcionira odlično. Djeca to hvataju jako brzo, a kod njih je specifično jače naglašena fina motorika i s vremenom se ona sve više i više razvija. Radimo sa škarama i iglama te sve mora biti ravno, kako bi se držali nekog reda. Rekli bismo, ne smije biti neuredno, što je vrlo bitno kod šivanja. Prolazimo i krojenje, ne na način da oni sami izrađuju ideju iz glave, već po Burdi, jer je to puno jednostavnije. Osim toga, to im je lakše i za shvatiti. Inače, krojevi se izrađuju tek u srednjoj školi, a mi na to ovdje ne gubimo vrijeme. Za napraviti jedan dobar kroj, zaista treba puno vremena, otkriva.

Upravo su u trenucima dok smo razgovarali u prostoru Modnice djevojčice bile okupirane heftanjem, sastavljanjem tkanine velikim bodom za prvu probu. To je proces prije šivanja za šivaćom mašinom, za koji voditeljica veli da voli i inače prakticirati, kako bi se takav komad probao i lako ispravio, ukoliko ima neku grešku.

- Iako se nekad malo žale na taj dio, imaju strpljenja za ovaj proces, otkriva nam uz smijeh.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Kad sjednu za mašinu, savjetuje im da ne brzaju, već da osjete pedalu kako bi šivanje išlo što ravnije.

- Ako krenu naglo i brzo, zna ispasti i krivudavo, opisuje.

Svaki taj proces uzima i neko određeno vrijeme, a za jedan odjevni predmet potrebno je i mjesec dana.

Od skice do odjeće

- Ja sam sama s njima, a sa svakom od njih posebno prolazim kroz sve što rade. Usmjeravam ih i posvećujem im vrijeme. U tih mjesec dana u svakom tom postupku mi potrošimo vrijeme koje je za to potrebno, navodi Doblanović Randall.

Svemu na početku prethodi skica na modnoj figuri, da bi se vidjelo kako će u konačnici izgledati taj odjevni predmet. Nakon toga crta se samo odjevni predmet, što čini tehnički crtež, gdje se unesu mjere te veličina šava. Inače, takav crtež iznimno je važan kad se radi s tvornicama.

- Upravo to im se šalje s krojevima i onda oni po tome naprave finalni proizvod. Ovdje naše cure rade same, što znači da ih ja učim da budu spremne biti mali modni dizajneri, pohvalila se ona ozbiljnošću pristupa u radu i samostalnošću djevojčica. Nakon crteža ide izrada krojeva u materijalu i kreće se sa spajanjem, prednjeg, stražnjeg djela te, recimo, rukava, nakon čega slijedi rad na šivaćoj mašini.

Ono što je zanimljivo u ovoj radionici jest da osim spomenutih tehnika, djeca ovdje pletu i bave se tkanjem na okvirima.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

- Djeca su odlična u tome. Nedavno smo radili vez na jednom komadu platna i onda su od toga naše cure izradile torbe. To je bilo nešto jako lijepo i unikatno, uostalom, kao i svaki njihov rad, s puno ponosa i ljubavi ističe voditeljica.

Može li uzbuđenje kod svakog novog rada biti istovjetno onom prvom, čini se da uopće ne dvoji.

- Svaki put radimo nešto novo, premda se ponavlja ista tehnika, uvijek je to nešto drugačije. I jesu, jako su uzbuđene uvijek iznova. Stalno me zapitkuju hoćemo li baš taj dan biti gotovi, opisuje ona trenutke pred sam završetak pojedinog komada.

Što sve rade i koliko su u tome uspješne, jednom godišnje predstave i svom gradu - Puli. Naime, svake godine Modnica se predstavi svojevrsnom izložbom početkom ljeta, a do sada je to bilo zajedno s Artićima.

- Sad ćemo vidjeti. Možda ćemo ove godine imati i samostalnu izložbu, ali i reviju, nagovjestila je voditeljica, koja ne krije zadovoljstvo da je strast, koju i sama posjeduje, uspješno prenijela na svoje polaznice. Upravo je strast ona koja ne odmara.

- Imamo i ljetne radionice u sedmom mjesecu, kao i svake godine, otkrila je za kraj i naznačivši još jednom kako kreativnost i odmor nisu u sukobu, već u koliziji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter