druženje s puležanima

Možemovci priliku vide u zelenoj tranziciji, održivom turizmu, zaštiti obale i divlje izgradnje te povećanju mirovina

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


U pulskom Circolu danas su kandidati Možemo 8. izborne jedinice građanima predstavili svoje programske prioritete, među kojima se ističu ulaganje u gospodarstvo, izgradnja stanova za javni najam, zaustavljanje bespravne gradnje, smjena Turudića, razvijanje održivog turizma i okrupnjavanje broja općina i županija.

Prije druženja s građanima, novinarima se obratila kandidatkinja stranke Možemo za premijerku Sandra Benčić, predstavivši neke od gospodarskih mjera iz ekonomskog programa s naglaskom na Pulu. "Zašto mi smatramo da je važno da država ulaže u brodogradnju i da ona kao grana opstane u Hrvatskoj? Prvo iz razloga što je cijela Europska unija shvatila da je odricanje od brodogradnje bila kriva strategija i da zbog toga sada trpimo velike gospodarske posljedice od Kine i globalno općenito. I da moramo vratiti brodogradilište u Europu. Drugo, zato što brodogradnja ima proizvod izuzetno visoke dodane vrijednosti u smislu znanja i materijala koji su u taj konačni proizvod stavljeni. Ona je ključna za razvoj čitavog niza sektora i podsektora iza sebe koji proizvode dijelove, dobra, usluge koji su potrebni da bi se jedan brod napravio. Niz tvrtki ovisio je o Uljaniku, ali i o drugim našim brodogradilištima jer su za njih proizvodili određene stvari", rekla je Benčić dodajući da planiraju u takve vrste industrija ulagati - no pametno.

"Da bi mogli ovdje ostati i imati radna mjesta, nakon 30 godina uništavanja industrije i proizvodnje u Hrvatskoj, priliku za to vidimo upravo u zelenoj tranziciji i postizanju njezinih ciljeva kroz zelenu reindustrijalizaciju. Želimo pokrenuti one gospodarske sektore koji stvaraju dobra i usluge koji su nam potrebni za veću energetsku i prehrambenu samodostatnost Hrvatske, ali i za sve one grane koje proizvode dobra i usluge koji su nam potrebni, primjerice, u prometu, u sektoru poput energetske obnove kuća i zgrada", rekla je Benčić dodajući da su za to predvidjeli sklapanje nacionalnih strateških partnerstva u kojima bi sudjelovali predstavnici Vlade, ali i znanstveno-istraživačkog, proizvodnog sektora, javnih tvrtki i slično. Pričajući o zdravstvu, naglasila je da uz adekvatne naknade liječnicima, javni sektor liječnicima treba ponovno ponuditi priliku za nastavak obrazovanja. "Ulaganja koja smo predvidjeli su ulaganja u infrastrukturu domova zdravlja, oni ponovno moraju postati mjesta gdje se rješava najveći broj zdravstvenih slučajeva, ali i gdje obiteljski liječnici imaju plaće koje su konkurentne onima u bolnici", rekla je Benčić. Predvidjeli su, kaže, i povećanje mirovina tako da za 40 godina staža iznose 67 posto plaće. Uz nju, neke od mjera koje planiraju provesti, predstavile su nositeljica izborne liste Dušica Radojčić i kandidatkinja na listi, riječka pravnica Morena Lekan, a prisutni su bili i kandidati Nebojša Zelič, Slaven Boljun, Miha Paus i Noel Mirković.

Prema riječima Radojčić, njihova je intencija zaokret politika od onih koje su društvo dovele do stanja u kojem se danas nalazi. "U našoj županiji želimo se odmaknuti od koruptivnog, klijentelističkog modela koji je bio fokusiran isključivo na turizam i trgovinu, i diversificirati gospodarstvo kako bi stvorili uvjete za ostanak ljudi", rekla je Radojčić dodajući da su najvažnije okosnice njihove politike razvijati održivi turizam i poticati javnu stanogradnju uz priuštiv najam, kao i zaštititi obalu te zaustaviti prekomjernu i divlju gradnju.

Komentirajući da je imenovanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića svela naše pravosuđe na najnižu točku ikad, Lekan je napomenula da planiraju promijeniti način imenovanja glavnog državnog odvjetnika na način da se to provodi dvotrećinskom većinom, a ne običnom većinom u Saboru. Cilj je i skratiti duljinu čekanja sudskih postupaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter