zelene površine

Smreke koje su građani vratili Herculanei nakon blagdana posadit će se u okolici OŠ Šijana

| Autor: Jelena Milović
Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Članovi Građanske inicijative Protiv sječe! iz Pule, kojima su građani nedavno dojavili da djelatnici Herculanee obilaze zelene površine u okolici Osnovne škole Šijana, od nadležnih su tražili pojašnjenje. S ovim su se pitanjem javili i u našu redakciju, a potom smo i mi proslijedili upit na istu adresu.

Naime, iz ove Inicijative pozvali su se Zakon o pravu na pristup informacijama i od nadležnih tražili odgovore u vezi planova za to područje. Zanimalo ih je, naime, je li u planu sječa stabala na tom području.

»U sklopu akcije koju provodi Pula Herculanea »Navike promjeni, promjenu pokreni« u suradnji s Gradom Pula razmatraju se adekvatne pozicije za sadnju smreka koje su korisnici vratili nakon proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana. U dvorištu Osnovne škole Šijana identificirano je osam mogućih sadnih mjesta mladih smreka u prirodno šumsko okruženje s kojim škola graniči«, odgovorili su iz Herculanee.

Osim ovog pitanja, Građanska inicijativa Protiv sječe! navela je da im je obećano da će na hrvatski jezik biti preveden dokument Europski arborikulturni standardi za orezivanje, sadnju i potpore stabala, a da iz Herculanee to još nisu učinili.

- U vezi prijevoda European arboricultural standarda ističemo da Pula Herculanea ne sudjeluje u izradi prijevoda, niti ima prava na to, već je prema najavama u stručnim krugovima Standard trebao biti preveden na hrvatski jezik u proljeće prošle godine, što je rukovoditeljica Tatjana Mandić Bulić već izjavila. Međutim, prijevod još uvijek nije recenziran i odobren za objavu. Nakon što bude objavljen, bit će prenesen i na našu službenu stranicu«, poručili su iz Herculanee.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter