"Dalla 'Leonardo da Vinci' alla 'Dante Alighieri'"

Prikazana povijest Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" od 1947. do današnjih dana

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


"Dalla 'Leonardo da Vinci' alla 'Dante Alighieri'" ("Od 'Leonarda da Vincija' do 'Dante Alighierija'") naziv je monografije predstavljene jučer u talijanskoj srednjoj školi u Puli.

(Snimila: Tea Tidić)(Snimila: Tea Tidić)

Monografija u kratkim crtama daje prikaz zadnjih dvadeset godina rada ove škole, uz sažetak cjelokupnog proteklog razdoblja srednjoškolskog obrazovanja na talijanskom jeziku u Puli od 1947. naovamo. Urednica ovoga izdanja je Luana Moscarda, a autori su profesori škole.

Aktualna ravnateljica Debora Radolović istaknula je značaj škole na talijanskom jeziku za talijansku nacionalnu zajednicu, ali i širi kontekst. Posebno je apostrofirala vrijednosti koje ova škola promiče, spomenuvši i činjenicu da je puno nekadašnjih učenika ove škole sada u njoj zaposleno.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

Emotivna Milotti

Prisutne su pozdravili i pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul, dožupanica Jessica Acquavita, u ime Talijanske unije Maurizio Tremul, a posebno emotivan govor održala je dugogodišnja ravnateljica Claudia Millotti, koja je vodila ovu ustanovu od 1984. do 2006. godine i koja je iznimno zaslužna što je ova škola dobila svoju zgradu i dvoranu.

- Toliko sam godina provela u toj ustanovi, to je bio moj drugi dom. Nije uvijek bilo lako, godinama smo bili podstanari u tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, kasnije Pedagoškom pa Filozofskom fakultetu, i onda više nije bilo mjesta. Imali smo sve više smjerova, radili u dvije smjene, fakultet je širio svoje studijske grupe. Konačno, 17. prosinca 1997. godine postavljen je kamen temeljac za ovu školu, koja je u prisutnosti najvećih dužnosnika Hrvatske i Italije otvorena 10. listopada 2001. Jednom Dante Alighieri, zauvijek Dante Alighieri, kazala je Millotti koja je zaradila dugi aplauz.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Profesori u ovoj školi Luana Moscarda i Mauro Bortoletto govorili su o samoj publikaciji te zahvalili brojnim koautorima. Na kraju knjige nalazi se i popis svih djelatnika iz zadnjih desetljeća.

Povijest ustanove

Nekadašnji licej "Leonardo da Vinci" bio je smješten u zgradi gdje je sada Sveučilišna knjižnica, i to od 1947. do 1955. godine, potom je od 1955. do 1978. godine bio u zgradi hrvatske Gimnazije, u zgradi u kojoj se Gimnazija nalazi i danas, zatim od 1978. na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, potom Pedagoškom pa Filozofskom fakultetu... Od 2001. je na ovoj lokaciji.

U knjizi su prikazani projekti realizirani tijekom zadnjih 20 godina, školske i izvanškolske aktivnosti, nagrade...

Posebno je poglavlje posvećeno i školskoj knjižnici, ali i raznim međunarodnim projektima te učeničkim razmjenama u zadnjih 20 godina. Monografija je obogaćena i fotomaterijalom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter