KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Zoričić pozvao na izbore za vijeća mjesnih odbora. Podsjetio i na radove koji se izvode: Pula je, potvrdio je i sam, raskopana

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


U susret nadolazećih izbora za članove Mjesnih odbora Grada Pule, gradonačelnik Filip Zoričić održao je konferenciju za novinare osvrćući se na prethodni period, vezano za gradske aktualnosti po četvrtima te najavio buduće planove u Gradu Puli.

Istaknuo je kako ova gradska uprava pridaje posebnu pažnju važnosti mjesnih odbora provođenjem participativnog budžetiranja, ali i nizom dodatnih ulaganja koja podižu kvalitetu života unutar obuhvata mjesnih odbora. Podsjetio je na radove koji se trenutno izvode, a grad je, potvrdio je i sam, raskopan.

"Popravljamo fasade, uređujemo ulice i to je jedan dobar zamašnjak do sezone, a poslije nje kreću i neki naredni projekti", rekao je ovom prilikom gradonačelnik i spomenuo radove u Mutilskoj i Tršćanskoj ulici - za koju je rekao da se nada da bi ovom dinamikom mogla biti otvorena do kraja ožujka, početka travnja.

Osim toga, spomenuo je i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže Pragrande. U Palisinoj ulici radovi uređenja su pri kraju i u tijeku je sadnja. U prilog tome da se pokušava sve zelene površine uređivati, spomenuo je Trg Nimfej, Veli Vrh, Valicu te Vukovarsku ulicu. "Kreće se i s obnovom Valturske ulice, a sada ćemo vijećati hoće li to biti prije ili poslije sezone. Više sam sklon tome da to bude nakon sezone.

Riječ je o projektu rekonstrukcije prometnice s javnom rasvjetom, oborinskom odvodnjom, rekonstrukcijom postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže, a vrijedan je više od 1,16 milijuna eura", najavio je te napomenuo da je svjestan kako se moraju obnoviti još neke ulice u Puli. Između ostalih spomenuo je Ulicu 43. istarske divizije, Splitsku i Tomasinijevu. To im je, najavio je Zoričić, idući zadatak.

(Foto: Grad Pula)(Snimila Jelena Milović )

Za projekt četverotračne ceste Veli Vrh - Tršćanska, vrijedan 18 milijuna eura, Zoričić je izvijestio kako za nekoliko dana izlazi javni natječaj za izvođača radova, a trajat će nekoliko mjeseci. Referirao se na uređenje zelenih površina te ustvrdio da su njima obuhvaćeni svi mjesni odbori, a najavio da će se posredstvom razgovora s građanima montirati dodatne kante za otpad i pseći izmet, kao i sve ono što je redovno.

"Slijede nam uređenja Mjesnih odbora i realizacija participativnog budžetiranja, koju smo uveli kao gradska uprava, što znači da smo na onih 120 tisuća kuna koje su Mjesni odbori dobivali, unijeli još sto tisuća kako bi građani mogli participativno sudjelovati i glasati za najbolje prijedloge koji se predlože. Mogu sa sigurnošću reći da smo ravnomjerni što se tiče ulaganja u infrastrukturu u mjesnim odborima", komentirao je Zoričić.

Slijedi i stoto potpisivanje ugovora projekta Dolcevita, projekta kojim se uređuju fasade zgrada, a ovo se stoto potpisivanje odnosi na zgradu u Stankovićevoj ulici br. 7. "U ovom mandatu obnovljene su 33 zgrade, a do kraja 2025. godine bit će 66 obnovljenih zgrada.

Prošla gradska uprava dodjeljivala je milijun kuna poticaja u sklopu ovog projekta, dok smo mi prve godine išli na 14 milijuna kuna i nastavili dobrim ritmom ulaganja", rekao je. Dotaknuo se i važnih ulaganja u škole i vrtiće te spomenuo radove na DV Centar i OŠ Šijana, čime će škola biti rekonstruirana i dograđena, a upravo na dan konferencije potpisao je akt da se krene s natječajem za izvođača radova.

"Ako bude sve u redu i bez nekih žalbi, nakon što završi nastavna godina, započet će se s radovima", pojasnio je. OŠ Kaštanjer čeka odgovor Ministarstva na gradsko idejno rješenje, a čim se dobije pozitivan odgovor, ide se u izradu idejnog i glavnog projekta, što bi značilo i prelazak na jednosmjenski rad, koji je praksa još samo ove pulske škole.

Za vrtić Sisplac čeka se još jedan odgovor Ministarstva, a ako on bude negativan, Zoričić je istaknuo da će Grad sam financirati dogradnju vrtića. Neizostavno je ovog puta govorio i o nogometnom terenu na Valkanama koji se radi ubrzanim tempom, a on se nada da će se otvoriti do Dana grada u mjesecu svibnju. "Koristit će ga djeca NK Uljanik-a, kao i druga djeca, a zadnji dogovori s HNS-om su pri kraju oko toga kad će krenuti montaža travnjaka", pojasnio je gradonačelnik.

Najavio je i paket koji pripremaju za stambenu politiku, a posebno za mlade i mlade obitelji u gradu. "Krećemo ovih dana u izgradnju naših stanova na Gregovici, a zgrada će imati šest stanova. Okončan je postupak javne nabave za izvođenje radova, a vrijednost projekta je 880 tisuća eura bez PDV-a i kroz godinu dana vjerujemo da ćemo realizirati projekt i započeti useljavanje u ove gradske stanove. Međutim, to je dio cijelog kompleta stambene politike.

Imali smo sastanak s APN-om, a u skoro će izaći i završna lista građana koji idu u nove POS-ove stanove, njih 60. Nakon ljeta s gradskim zemljištem idemo za nove POS-ove stanove, za još jedan krug. Ono što me posebno raduje je da idemo u projekt stambenog zadrugarstva, po uzoru na neke druge gradove, kako bi pomogli mladim obiteljima da grade po najjeftinijim mogućim cijenama, a jedna od mjera bit će i subvencioniranje najma stanova za mlade".

(Foto: Grad Pula)(Foto: Arhiva Glas Istre)

Govoreći o zelenim politikama gradonačelnik je izdvojio urbanu šumu Monvidal, a koji uključuje sadnju 116 stabala te 154 sadnica visokog grmlja kao i postavljanje urbane opreme.

Naveo je projekt Parka na Hidrobazi koji uključuje sadnju 132 stabla, 608 sadnica visokog grmlja te 362 sadnice srednje visokog grmlja te projekt postavljanja zelenih nadstrešnice unutar kojeg je predviđeno postavljanje betonskih vaza uz poleđinu postojećih nadstrešnica.

Gradonačelnik je podsjetio i na projekt ugradnje novih javnih slavina na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice koji podrazumijeva sadnju 150 sadnica pinije, 1492 sadnice visokog i srednje visokog grmlja te 288 sadnica niskog grmlja, ozelenjivanje javnog parkirališta i pješačke staze na Verudeli, uređenje površine u Palisinoj koje uključuje sadnju 19 stabala, 78 sadnica visokog grmlja te 178 sadnica niskog grmlja i ukrasnih trava.

Naveo je i projekt urbanih vrtova na području Mjesnog odbora Vidikovac koji uključuju sadnju 50 stabala i tisuću sadnica grmlja. Naglasio je kako će se i na idejnom projektu Giardina vidjeti da se postojeća stabla ostavljaju te da se sadi još 50 stabala.

Jučer je prema Vladi Republike Hrvatske upućena inicijativa za sastanak s premijerom i resornim ministrima, zajedno s odborom za gospodarstvom Gradskog vijeća i predsjednicom gradskog vijeća. "Drago mi je da smo kao Gradsko vijeće i Gradska uprava stali iza brodogradnje u Puli", zaključio je gradonačelnik. Pozvao je sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore za članove vijeća mjesnih odbora koji će se održati u nedjelju, 18. veljače.

"Pokazali smo da se, putem mjesnih odbora, pitanjima i detekcijom problema, mnoge stvari mogu ubrzati, pomaknuti i riješiti. Pozivam ljude da izađu i daju potporu onima za koje misle da će ih najbolje zastupati jer mjesni odbori imaju važnu ulogu", zaključio je Zoričić.

Gradonačelnik je medije obavijestio i nedavnim događanjima oko tvornice cementa Calucem. "Istog trenutka smo reagirali prema upravi te smo dobili odgovor da nikakvih odstupanja nije bilo", rekao je gradonačelnik osvrćući se na novinske napise o zagađenju zraka i podsjetio na činjenicu da su nedavno održani sastanci s predstavnicima vlasnika i uprave vezano uz rad same tvornice.

"Mi smo kao grad krenuli u nabavu uređaja za mjerenje čestica putem koje će građani u svakom trenutku vidjeti mjerenja i to je ono što mi sada možemo učiniti", rekao je na ovu temu.

Jedna od aktualnih tema bilo je zbrinjavanje 17.000 bala koje se nalaze na Kaštijunu. "Cilj je da do ljeta ne bude bala na Kaštijunu. Kaštijun ide u natječaj da se višak bala zbirne te vjerujem da ćemo dobiti sufinanciranje Fonda", naveo je gradonačelnik Zoričić i napomenuo da će se krenuti u zbrinjavanje viškova ljeti, na način da će viškovi izravno iz pretovarnih stanica odlaziti u zbrinjavanje.

"Cilj je da se Kaštijun zadrži na tjednom ograničenju od 2000 tona tjedno kako bi mogao normalno funkcionirati", naglasio je gradonačelnik Zoričić na konferenciji za medije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter