i bi svjetlost!

Drugi dan Visualia Festivala: Šetnja Pulom kroz instalacije i mappinge

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Visualia Festival

(Foto: Visualia Festival


I bi svjetlo. Odnosno svjetlost. Pula već godinama, sada tradicionalno u postsezoni, u drugoj polovici rujna postaje grad svjetlosti zahvaljujući Visualia Festivalu. Jubilarno deseto izdanje festivala svjetla traje do 21. rujna, pretvarajući pulske ulice i trgove u svijet čarolije u simbiozi s umjetničkim instalacijama i kreacijama.
Sve je to krenulo još 2013. godine zahvaljujući radu i trudu Marka Bolkovića i njegovoj energiji i viziji, a budući da u korona-godinama je tu bila pauza, ovo je deseto, jubilarno izdanje.
Ovogodišnje je izdanje „izašlo“ i iz samoga centra, dolazeći i do, kako ga neki nazivaju, „centra svemira“, odnosno Verude pa i do Mornaričke crkve. Uz čak 27 instalacija, festival, čiji su čelni ljudi uz Bolkovića i Nicol Rodić, Nikolina Vuković, Andro Bupić i Deni Kukolj, daje novo ruho gradu, koji, obasjan svjetlošću, poprima na tri večeri drukčije lice i naličje.

(Foto: Visualia Festival (Foto: Visualia Festival

Brojna djeca, odrasli, obitelji, domaći i turisti, u petak navečer, osim što su budno pratili dječji maraton i bodrili vrijedne mališane, razgledavali su te instalacije. Dakako, što je najbolje uvelike ovisi o osobnim afinitetima i o ukusima se ne raspravlja, ali pohvalno je što se Visualia proširila izvan grada, ali isto tako i što je svaka lokacija dobila, sukladno arhitektonsko-povijesnim obilježjima, to „svjetlo“.
Neke su instalacije zbilja vrlo kreativne i inovativne, neke su stvari već viđene ranije, svaki umjetnik donosi svoj umjetnički rukopis i pristup, no lijepo je da se, barem na tri dana, grad „okupa“ svjetlošću, budući da inače, a i kako su dani sve kraći, nema baš previše svjetla. Sasvim posebna Portarata s pogledom na Giardine.
Na Danteovom trgu uz bacanje kovanica u fontanu, može se poželjeti nešto uz čarobni Wishing well, djelo Visualia Groupa, a sav prihod od "želja" bit će doniran udruzi Naš san njihov osmijeh. Poželjeti svima zdravlja, sreću i ljubav onda, i još ponešto. Sjetimo se Rima i Fontane di Trevi. Fontane su uvijek „vrela“ i izvori želja, a uz svjetlo(st), sve je to drukčije.

(Foto: Visualia Festival (Foto: Visualia Festival

Njemački duo Hartung&Trenz prikazao je projekciju na temu "Pjesma stvorova Franje Asiškog" na crkvi svetog Franje, čime je i ovaj dio grada uronjen u čaroliju manifestacije.
Nešto drukčija je instalacija rumunjskog umjetnika Radua Ignata "Facelessman" na samome kraju Ulice Serijevaca. U Parku grada Graza, posjetitelji mogu pogledati instalaciju „U oblacima“ zagrebačkih umjetnika Scuderia, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Festivalom svjetla Zagreb.
Pročelje zgrade Katastra dobilo je posve novo ruho, i to zahvaljujući čak pet projekcija - Jean Sambolec, Undertoon, Nenad Kraljić, V.P.M. i EPER, zaslužni su za to novo ruho, a i cijeli je Forum postao nešto posve novo zahvaljujući, kako su stručno objasnili, analognoj grafoskopskoj projekciji mađarskog kolektiva Light-Spray Visual, preko svih pročelja.
Šećući dalje Kandlerovom, napomenimo da su u Gradskoj galeriji izložbe „In the shadows“, finske umjetnice Anni Laukka, kao „Shadow series“ talijanskog umjetnika Alessandra Lupija.

(Foto: Visualia Festival (Foto: Visualia Festival

Hodajući malo dalje, dolazimo do Katedrale uznesenja Blažene Djevice Marije. Puno se govori da je Kandlerova sva u mraku i da osim ljeti, nije to mjesto za šetnju, „previše škuro“. No, sada je crkva ukrašena 3D mappingom "Traveller 13" Jeana Samboleca i Anie Ladavac. Što je to divovski svjetleći vrt? Dovoljno je proći pored katedrale i vidjeti ostvarenje umjetničke skupine Koros Design - Under the garden. Chtonica Visuals donose 3D mapiranu instalaciju na kraju Kandlerove.
Šećući dalje prema Giardinima, potrebno je proći Carrarinom ulicom, gdje se može „isprobati“ interaktivnu instalaciju „I need a break“ Visualia Groupa. Već klasično, za dobiti malo pozitivne energije i dozu ljubavi, dovoljno je zagrliti drvo - Visualia Tree, u suradnji sa Zelenom Istrom. Titov park je, kao i uvijek središte zabave i animacije za djecu. A Arena je bila sasvim posebna, dodatno i uz utrke mališana.
I evo nas onda do Verude, uz malo šetnje izvan „zone svjetlosti“. Na Trgu kralja Tomislava na Verudi, posjetitelji mogu na zgradi zaigrati Pinball, a što je to? Proći, probati, vidjeti. Djelo je to lokalnih umjetnika Undertoona i Sebastiana Banka. I proći onda do Mornaričke crkve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter