Održano predavanje u knjižnici

Goran Šafarek, biolog, pisac i fotograf: "Iako je Istra vrlo razvijena regija, priroda još uvijek opstaje na ovom području"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Snimio Dejan ŠTIFANIĆ

Snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Biolog, pisac, fotograf i snimatelj Goran Šafarek večeras je u Sveučilišnoj knjižnici održao predavanje pod nazivom "Priroda Hrvatske s naglaskom na Istru". Prije samog predavanja, Šafarek je za Glas Istre otkrio zbog čega je naglasak stavio upravo na istarski poluotok.

Snimio Dejan ŠTIFANIĆSnimio Dejan ŠTIFANIĆ

- Govoreći o vrijednosti prirode cijele Hrvatske, Istru sam istaknuo kao važan dio prirodne priče, jer Istra nudi mnogo zanimljivih staništa, od vodenih staništa što su rijeke Mirna i brojne druge, ali i mozaici staništa.

Tu je i veliki kompleks Motovunske šume. Za Istru su važna ta mozaična staništa; malo šumarak, malo livada, dosta travnjak. Istra je vrlo zanimljiv primjer suživota čovjeka i prirode. Iako je Istra vrlo razvijena regija, priroda još uvijek opstaje na ovom području, izjavio je Šafarek za Glas Istre.

Snimio Dejan ŠTIFANIĆSnimio Dejan ŠTIFANIĆ

Predavanje, koje je održano u sklopu projekta Zelena knjižnica, organizirali su Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Goran Šafarek diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak – asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora.

Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica, a autor je više od stotinu popularnih članaka u brojnim časopisima među kojima su Meridijani, National Geographic i GEO. Objavio je više knjiga prirodne tematike, posvećenih rijekama, životinjama, vodama i prirodi Hrvatske.

Snimio Dejan ŠTIFANIĆSnimio Dejan ŠTIFANIĆ

U suradnji s Hrvatskom televizijom sudjelovao je u snimanju nekoliko dokumentarnih filmova. Jedan od njih, "Rijeke Hrvatske" prikazan je na televizijama diljem Europe i svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter