Đir po mrkatu i ribarnici

Prodavači kažu da se osjeća kraj ljetne sezone

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Ljeto i ljetna sezona gotovo su na izmaku, iako malo toga govori tomu u prilog. Temperature su još uvijek poprilične, a da se vrućinama ne nazire kraj koji se i više nego priželjkuje, svjedoče nam i prodavačice na pulskom markatu.

Ne pomažu im previše ni stabla koja doduše nešto štite, ovisno o položaju sunca, jer se period bez kiše (uz rijetke kišne dane) protegao na mjesece. Rad na otvorenom nosi svoje izazove, pa je li bar prodaja razlog za zadovoljstvo, upitali smo ih.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Tek je završio osnovnu školu, a vrijedni Manuel
već vrijedno pomaže svojoj noni (Snimila Jelena Milović)

Turisti voće kupuju - na komade

- Sezona baš i nije neka. Sad mi se čini da na markatu ima i više stranaca nego domaćih, ali nisu neki potrošači. Važu svaki euro, ali to baš i ne čudi jer se žale na cijene. Nije problem sa cijenama, za koje mislim i da su realne, koliko s plaćama i mirovinama koje to nimalo ne prate. Inače, turisti poznaju asortiman, ali kupuju uglavnom na komade.

Recimo, suhe smokve su im česti izbor, ali rado kupe i domaće maslinovo ulje, prepričavaju nam dvije ljubazne prodavačice. Smokvenjak je također u ponudi po cijeni od 5 eura, a rado ga iz znatiželje kupe onako, za probu, čak i oni koji isprva ne znaju o čemu se točno radi. Maslinovo ulje na ovom štandu može se kupiti za 18 eura, a saznajemo da se turisti ne žale na tu cijenu.

Prolazeći najfrekventnijim djelom centra, puno se toga može saznati, pa i da recimo neki gosti - Poljaci - komentiraju kako je naša zelena tržnica duplo skuplja negoli je kod njih doma, što nam je malo teže provjeriti. Također saznajemo i da nije rijetkost da, nakon što četiri, pet turista kupe samo dvije breskve, međusobno ih dijele, od usta do usta, kao što smo nekad dijelili žvakaće, našalila se simpatična Katica opisavši tu scenu, uz prigodnu grimasu gadljivosti.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Sezona je slabija od prethodne, bez sumnje, tvrdi ona, a kupovna moć je osjetno slabija. Ova prodavačica bit će na markatu još neko kratko vrijeme, a zimi će na pauzu. I tako zadnjih desetak godina, premda je na ovom mjestu preko 40 godina. Još uvijek nije sigurna hoće li sijati pšenicu, jer je trenutno sve postao rizik, izrazila nam je svoju sumnju i još jednom ukazala na opću nesigurnost koja vlada među proizvođačima.

Neki su na tržnici i vrlo inventivni pa smo u ponudi pronašli zanimljiv aranžman od lovora, ružmarina, feferona i starinske sorte česna. Ova će vas kreacija koštati 10 eura te traje i do godine dana, jer je i zamišljena kao suhi začin. Prodavač kojem je glavna namirnica na štandu vrganj, otkiva nam da je ovdje dok god ga ima.

Kod njega se cijena kreće od 15 do 20 eura, a osim vrganja u ponudi ima i svježe lisičarke po 10 i 20 eura. Prodaja je, i on nam priča, slabija od prethodne godine, a trenutno se osjeća i da je kraj sezone. Na tržnici se mogu pronaći i šumske brusnice i borovnice po 18 eura te ribiz po 5 eura. Stranci kupuju kad prepoznaju namirnicu, ali čini se da se i više cjenkaju.

Izgledom impresivna bijela breskva stoji 3,80 eura, koliko dođe i slatka kruška. Pazinske kreke platit ćete 3 eura, a za dva kilograma slatke kreke izdvojit ćete 5 eura. Šljiva stoji 2,5 eura, a bijelo grožđe 5 eura. Kukuruz se može kupiti za 4 eura po kilogramu, mladi krumpir po 2 eura, a rajčica za 5 eura.

(Snimila Jelena Milović)Na ribarnici se nudio losos po 24 eura za kilogram (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Sardoni, brancini, hobotnice...

U pulskoj ribarnici još nam jednom potvrđuju da ne žive od turista, jer je njihov asortiman privlačniji domaćim ljudima. To je, naravno, i prednost, jer za razliku od onih koji svoje poslovanje vezuju uz ljetnu sezonu, ribarnica će nesmanjenim tempom raditi kad god ima ribe.

- Mene, inače, uopće ne čudi da ljudi sve slabije kupuju. Cijene su velike i ja nikome nemam što za prigovoriti. Svuda se osjeća kriza, a kupovna moć je pala. Sezona nam nije donijela neke promjene u poslovanju, a kupci su nam uglavnom domaći, veli nam jedna prodavačica na ribarnici koja potpuno pomirljivo gleda na štedljivu klijentelu, budući da se problemi trebaju tražiti na nekom drugom izvoru, mišljenja je.

Međutim, ako se ipak odlučite otići do pulske ribarnice, izbor je u popriličnom izobilju. Sardon prve kategorije košta 5 eura, brancin i orada po 12 ili 13 eura za kilogram, a kozice možete kupiti od 15 do 22 eura. U ponudi je i kuhana hobotnica od 15 eura za kilogram, a škampe ćete platiti 34 eura. Losos stoji 24 eura po kilogramu, raža 8 eura, a domaća lignja stoji 20 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter