osvježenje

FOTO / Pulska gimnazija se ušminkava za početak nove školske godine: Lakiran parket, ofarbani zidovi i postavljena vrata

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Uoči samog početka nove školske godine, u pulskoj Gimnaziji sve je u znaku završnih radova i ušminkavanja prostora. Kako saznajemo od ravnatelja Nikole Vujačića, ljeto je u ovim prostorima bilo radno i učinkovito. U svim su učionicama lakirani parketi, a zidovi su ofarbani.

U ponedjeljak će učenike dočekati uređen prostor koji još samo treba njihovu prisutnost. Ove godine imamo i jednu novost, vezanu za datum početka škole. Naime, nastava je prolongirana na tjedan dana od prvotnog datuma zbog visokih temperatura, a ravnatelj tu odluku pozdravlja.

(Snimila Jelena Milović)Nikola Vujačić (Snimila Jelena Milović)

Ljeto u znaku radova i renoviranja

- Mislim da je to odlična odluka i jedino mi je žao što je informacija o toj odluci došla malo prekasno. Svakako je bolje da je ove godine tako jer se klima promijenila i ako se ovako nastavi i ubuduće, teško će biti održavati nastavu bez klimatiziranog prostora. U kontekstu turističke sezone i Pule u tom dijelu to je također važno, iako se mi u školi primarno ne referiramo na gospodarske aspekte te odluke.

Naime, nama se uvjeti rada nameću kao prioritet zbog čega pozdravljamo ovakvu odluku. Imamo, recimo, učionice na južnoj strani zgrade te, unatoč zastorima, u njima je za toplih dana izrazito vruće; kao u pećnici, bez pretjerivanja. Sve to utječe na koncentraciju i fokus u radu. Naravno, ova odluka će uvjetovati i datume ostalih ferija tijekom školske godine, ali mislim da bi i oko toga trebalo promisliti.

Naime, jasna mi je intencija zakonodavca, kad se osvrnemo na malenu djecu, osnovnoškolce, kojima vrlo brzo dosadi biti doma. Međutim, s većom djecom je drugačija situacija. Po neki put, moj je dojam, ali i dojam profesora, da se ta nastava stalno cjepka, a sve to utječe na kontinuitet. Možda bi bilo dobro promisliti o nekakvom modelu i napraviti kompromis ovisno radi li se o osnovnim ili srednjim školama, smatra Vujačić.

(Snimila Jelena Milović)Popravlja se i sanitarni čvor (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Glazbeni studio dobio je i zvučnu izolaciju (Snimila Jelena Milović)

Sad kad se nalazimo na samom početku školske godine, rezimiramo radove koji su pri svom kraju ili kompletno završeni. U Gimnaziji Pula imali su ovog ljeta puno radova i renoviranja, pa su tako napravili mali atelje u prizemlju, a u trenucima kad smo ih posjetili, renovirali su i toalet koji je imao problem s cijevima. Montirali su nova vrata za glazbeni studio, kao i za Eko lab, a ravnatelj nam veli da su s time sva vrata u školi zamijenjena.

U svemu tome ističe svesrdnu pomoć svojih suradnika; domara Mitra Lakobrije i računovotkinje Kristine Knežević koji su obavili važne zadatke. Budući da smo pisali o glazbenom studiju, kojeg su entuzijastično opremali učenici zajedno sa svojim profesorima, dobro je znati da je on gotovo u potpunosti kompletiran. Studio je zaživio, a oko njega su, osim vrijednih učenika, i pasionirani profesori sa svojom pozitivnom energijom.

Čak je postavljena i zvučna izolacija na zidove kako bi studio neometano radio. Ostaju još neke sitnice, ali na svesrdno zadovoljstvo svih u školi, kao i samog ravnatelja, on je u punoj funkciji. U Eko labu imaju 3D printer i reciklažni stroj, a aktivno se već godinama bave i robotikom, podsjeća Vujačić. Jedan je učenik sam u programu izradio vidu - šaraf i isprintao je na 3D printeru, pohvalio je ravnatelj zanimljive aktivnosti kojima se u školi bave.

- Meni je drago i sretan sam da se Gimnazija percipira kao STEM škola, ali imamo učenike koji su uspješni i na drugim poljima, pa često i STEM učenici vole svirati i izražavati se kroz glazbu. Sad kad imamo studio, a uskoro i već uređeno dvorište koje će se dovršiti s nadstrešnicom sa sjenilom do pola unutarnjeg dvorišta, na Dan škole ili inače kad imamo neke programe, Mikrofonijade ili sličnog, tu će biti ugodno jer nećemo biti izravno na suncu, a ni kišica neće previše smetati, najavio je ponosno Vujačić.

(Snimila Jelena Milović)Eko lab ima 3D printer i reciklažni stroj (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Nova vrata sad su postavljena u cijeloj školi (Snimila Jelena Milović)

Inače u pulskoj gimnaziji postoji i lift za osobe smanjene pokretljivosti koji je od protekle godine potpuno u funkciji, a osim njima, služi i tehničkom osoblju, kao i bilo kome tko se teže kreće iz nekih razloga. Naravno, učenici se ne vozikaju liftom, ne zloupotrebljavaju ga, a s obzirom na brojku od 700-tinjak učenika to svakako ne bi bilo ni uputno, objašnjava na ravnatelj.

Očekivanja u ovoj školskoj godini su mu pozitivna, premda još uvijek dolaze generacije iz korone s kojima treba posebno pažljivo raditi.

- Korona nas je godinama unazadila, a učenicima napravila jedan mentalni pritisak. Oni nisu bili u školi i zajednici, već sami, i to je na njima ostavilo traga. Trebat će se raditi na disciplini, na radnim navikama, kao i na svemu ostalom.

Inače, učenici koji izlaze iz naše škole, po mom osobnom dojmu, uglavnom su zadovoljni i sretni, ali za prve i druge razrede uvijek je potrebno određeno vrijeme za njihovu adaptaciju i aklimatizaciju. Profesore doživljavaju strogima, hladnima i distanciranima, što baš i nije tako, već se u školi učenike priprema za život odrasle osobe, tumači on.

(Snimila Jelena Milović)Lift je u upotrebi od prošle godine (Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)Lift je u upotrebi od prošle godine (Snimila Jelena Milović)

Trud pojedinca

Svaka srednja škola nosi neke svoje specifičnosti, ali sve one imaju zajednički cilj; pružiti znanje i pripremiti učenika za eventualno daljnje školovanje, ali i život.

- Osim gimnazije, koja mi je naravno kao moja škola najdraža, u Puli imamo jako dobrih srednjih škola te se gimnaziju nikako ne bi smjelo percipirati kao elitnu školu. To je škola koje može stvoriti elitnog učenika, kao i svaka druga. U svemu tome najvažniji je trud samog pojedinca, a i mi kao kolektiv dat ćemo sve od sebe da pružimo učeniku sve što mu treba.

I u drugim školama, osim u gimnaziji, treba se položiti državna matura i biti odličan u svojim rezultatima, ako se nastavlja dalje. Gimnazija nije nikakav uvjet za izvrsnost. Kao i u svemu, sve ovisi o osobi. Nije svaki učenik za gimnaziju, a škola je samo još jedna stepenica i prolazna točka u životu čovjeka, zaključuje on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter