pohodilo 25 tisuća posjetitelja

Priča o pulskom bajkerskom vikendu ispričana kroz oči - bajkera

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Nataša Sundara)

(Snimila Nataša Sundara)


S čak 25 tisuća posjetitelja može se pohvaliti ovogodišnji 27. Croatia Bike Week, u organizaciji moto kluba Twin Horn MC, a koji je završio ovog vikenda. U Puli je i ovoga puta bilo desetak tisuća motora. Petodnevni program bilježi bolju posjećenost u četvrtak i petak, dok je u subotu ta brojka bila vrlo slična prošlogodišnjoj.

Organizatori su više nego zadovoljni kako je sve proteklo, a zahvaljuju i svima onima koji su im u tome pomogli. Ove godine su, naime, dobili i veći prostor za parking tako da, unatoč velikom broju motora, gužve u tom smislu nije bilo, veli nam predsjednik moto kluba Twin Horn MC, Edi Ljubić.

U Pulu je i ovoga puta posjetitelja bilo iz više od 30 zemalja iz cijelog svijeta, a da navedemo samo neke od njih, pristigli su iz Danske, Švedske, Engleske te kao i prošle godine jedan biker koji je stigao čak iz Novog Zelanda. Kao i posljednjih godina mjesto održavanja bio je na Vallelungi i sve je započelo u proteklu srijedu

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

Organizaciju hvale svi

U nedjelju tog vikenda uvijek, osim osjećaja ispunjenosti, postoji i određena doza žala, jer su završeci tužni sami po sebi. Manifestacija je to koja pozdravlja ljeto, ali prije svega potiče susrete bajkera sa svih strana svijeta uz bogato osmišljen program. I te iste bajkere nikada ne ostavlja ravnodušnim.

Sama brojka susreta govori o godinama truda koji se uložio kako bi Pula imala nešto ovakvo; prepoznatljivo i nadaleko hvaljeno. Jer, priča o pulskom bajkerskom vikendu doista je prenijela iznimno dobre dojmove. Zbog svega toga ona se svake godine i širi; ponajprije brojkama posjetitelja.

Sjetit će se mnogi među njima početaka - Šijanske šume i prašine u velikim količinama, ali i već tada dalekosežnih planova u kojima je sve izgledalo onako kako je to postignuto današnjih dana. Nije bilo lako, ali se nikada nije odustalo. "Ako želiš da ti dođu u goste, moraš se i ti odazvati", rekao nam je prilikom jednog razgovora Ljubić i pokazao dobro poznavanje istinskog domaćinstva.

Biti dobar domaćin može samo onaj kojemu nije teško "potegnuti" u razne krajeve; širiti kontakte i dobre vibracije. A dobre priče ne nastaju preko noći. I ovoj je trebalo puno godina da dođe na današnju, iznimno respektabilnu razinu. Počeci sada izgledaju kao da su dio nekog prijašnjeg života. Samo prepričanog.

Jedna od onih koji su bez iznimke otpočetka na manifestaciji je Sofija Vranješević Šušteršić, bajkerica iz Umaga, koja se sasvim dobro prisjeća kako se sve mijenjalo tijekom godina i koliko ovo danas ima neke drugačije i ozbiljnije obrise, premda je cilj uvijek bio isti.

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

- Stvarno je gotovo teško uspoređivati početke s ovim danas i svaka čast organizatorima na tome koliko su sazrijevali i razvijali cijelu ovu priču. Ne postoji u blizini nešto slično, a doista možemo reći da je ovo postao pravi brend. Viđam ljude s kojima se susretnem možda samo na ovom mjestu - jednom godišnje, što mi itekako znači.

Svih nas život melje, sve manje se družimo, pa je ovo prilika za te srdačne susrete. Mnogi od njih su, kao i ja, svih ovih godina ovdje i lijepo je to uvijek i ponovo doživjeti, priča nam Sofija koja je pasionirana ljubiteljica motora već dugi niz godina.

Naime, ona je bajkerica koja vozi snažnu Hayabusu, 1300 kubika, tešku 260 kilograma i veli nam da je, koliko je njoj poznato, u Hrvatskoj i jedina žena na ovom motoru. Strast za vožnjom nikad je nije napustila, ali nešto se ipak promijenilo.

- Sad baš guštam u vožnji. Odvozim par stotina kilometara po izboru i uživam u svakoj etapi. Kao mlađa sam više uživala u brzini. Mogu reći da sam se "izdivljala". To se sigurno promijenilo, ali bez motora mi je nezamislivo, pojašnjava uz neki sjetni osmijeh ona.

To je samo jedan od primjera zašto se bajkerska zajednica konstantno širi i da je biti bajker način života te poseban mindset. Slažu se s time svi s kojima smo porazgovarali. Posebna je to vrsta adrenalina koja s godinama ne popušta, već samo doživljava svoju inačicu i svojevrsnu transformaciju.

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

U ovoj pasioniranosti sve više nalazimo žene, a taj fenomen posebno je primijetio i poželio komentirati Sofijin suprug Josip Šušteršić koji, iako sam nije bajker pa čak ni suvozač, ne propušta priliku pratiti svoju suprugu i na ove susrete.

- Kao osoba izvan tog kruga, ali ipak svake godine ovdje, stvarno vidim da se neke stvari mijenjaju. U početku je tu bilo najčešće uobičajenih prizora, prevladavajuće muškaraca s oznakama svojih moto klubova; uglavnom u crnoj boji. Od protekle godine, barem kako sam ja tada uočio, ovdje je sve više žena.

Ima ih barem deset posto, a samim time ima i više šarenila. Čini mi se da više nije toliko važno biti član nekog određenog kluba, već je sasvim dovoljno voljeti motore i pojaviti se ovdje; čak i kao pojedinac ili pojedinka. Meni je to baš super, veli on.

Organizaciju hvale svi s kojima smo razgovarali, a kako čujemo, "kamperima" ništa ne nedostaje; od ponude hrane, do tuševa koji su im na raspolaganju. Cijene su, vele nam neki, osjetno porasle i to je jedina kritika koju smo uspjeli čuti, ali se na šankovima to i nije dalo primijetiti.

Pozdrav ljetu u blizina mora, na više nego visokim temperaturama, nisu mogli boljim poželjeti pa su odlučili sve maksimalno i iskoristiti. Šušur koji vlada na Vallelungi teško je opisati; jednostavno se mora doživjeti.

Na svakoj mikrolokaciji je nekakva akcija. Kroz koncertni program nastupili su odlični izvođači: Messerschmitt, Let 3, Razvaline,The KrisTINA’s Show - Tribute to Tina Turner, Jelusick i Cota G4. Uz Stunt Show Dejana Špoljara, Custom Show, kao i Off Road & Trial Moto School Show Alexa Vencla, uživali su brojni posjetitelji.

Štandovi uvijek okupljaju ljubitelje moto opreme, a i ove godine bili su bogati ponudom. Srdačni susreti vide se na svakom koraku, a homogenost ove skupine zanimljiv je fenomen u svijetu koji, čini se, sve više potencira razlike.

Bajkeri su svijet za sebe, pa iako niste dio te skupine, njihova će vas zarazna energija nagnati da to poželite biti. Barem na koju večer. S obzirom na osjetni "alfa princip" i fizički snažne muškarce koji su ovdje u prevladavajućem broju te izgledom kao da poručuju da se s njima nije poželjno "igrati", u atmosferi nema ni trunke agresivnosti kao ni incidentnih situacija; barem prema dojmu koju ostavljaju i trenucima kojima smo sami svjedočili.

Iskre strasti, čini se, najvećim djelom poistovjećuju s kubikažom svojih jurilica koje, svaka za sebe, predstavljaju i svoje vlasnike. Nekada predstavljaju i povezanost para u strasti prema istom.

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

(Snimila Nataša Sundara)(Snimila Nataša Sundara)

Svojevrsni fenomen

U susretu s jednim takvim, riječkim parom - Dejanom i Ninom, saznajemo kako je upravo supruga ona koja inače dolazi na Croatia Bike Week, dok je u njihovom slučaju suprug taj koji je prvi puta na Vallelungi.

- Došli smo s jednim motorom iz Rijeke, premda oboje vozimo i super nam je ovdje. Žena mi je znala prepričavati kako joj je bilo prijašnjih godina, a ja ipak tek ove godine dolazim po prvi put na ovaj susret. Atmosfera je super, dobro se zabavljamo i svakako se nadam reprizi sljedeće, najavio je on ne krijući da je impresioniran viđenim i doživljenim.

Svojevrsni fenomen povećanja broja žena među ljubiteljima motora u Puli doista je unio jedan novi pogled u ono što na ovoj manifestaciji pratimo već godinama; svijet bajkera stvorio je most preko kojeg prolaze mnogi oni koji se osjećaju pozvani i koji su do nekog trenutka bili izvan njega.

Iako prvenstveno bajkerska fešta, namijenjena njima kao populaciji, ne možemo se oteti dojmu da je i posvemašnja. Na njoj se svi mogu dobro osjećati, bez obzira na to jesu li ili nisu integralni dio ove skupine, jer su bajkeri, jednostavno, cool ekipa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter