znanstveni skup

Na pulskom Sveučilištu o ritualima, ceremonijama i simbolima hrvatskog srednjeg vijeka

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile ovih se dana, u iščekivanju nove akademske godine, nižu znanstveni skupovi u prostorima Fakulteta ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković".

Sudionici iz 11 zemalja

U četvrtak je započeo s radom trodnevni međunarodni znanstveni skup "Rituals, Ceremonies and Symbols of the Croatian Middle Ages in the European Context (800-1600)". Taj se skup, kako je rekao i glavni organizator, doc. dr. sc. Robert Kurelić, upriličen u sklopu projekta ReCogniSeMe, koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost.

- To je već treći projekt Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli financiran od Hrvatske zaklade za znanost, što je svakako velika stvar i čime smo iznimno zadovoljni. Sve nas to navodi da i dalje marljivo radimo na raznim projektima. Tema skupa su rituali, ceremonije i simboli hrvatskog srednjovjekovlja u europskom kontekstu, a cijeli se skup održava na engleskom jeziku.

Moram istaknuti suradnju s Medieval Workshop in Rijeka jer je ovaj skup u biti suorganizacija između dva postojeća skupa: "Past, Present, Future" koji se svake dvije godine održava na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta i navedenog riječkog skupa.

Ove godine smo posebno zadovoljni odazivom, sudjeluje 45 sudionika iz 11 zemalja, imamo i sudionike čak iz Kanade, a skup se, osim pozivnih predavanja, odvija tri dana kroz nekoliko sesija gdje će biti predstavljene raznolike teme, kazao je Kurelić.

Pozivna predavanja održat će Zbigniew Dalewski iz Poljske, i "Tadeusz Manteuffel Institute of History Polish Academy of Sciences" te Dušan Zupka Comenius University iz Bratislave. Nazočne je prilikom otvorenja pozdravio izv. prof. dr. sc. Ante Matan, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom Sveučilišta Jurja Dobrile poželjevši svim sudionicima ugodan rad te zanimljive teme, predavanja i sesije.

Serija konferencija

Interdisciplinarna je to serija konferencija koja isprepliće povijest i srodne discipline za analizu tema i pitanja koja utječu na sadašnjost. Cilj, manifestacije je, kako je rekao i Kurelić, uhvatiti se u koštac s problemima današnjice i sutrašnjice tražeći obrasce u našoj prošlosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter