Aktivan odmor

Osnovnoškolci u zimskom kampu Valkane: "Ovo je milina za djecu"  

Kada smo imali prvi uskrsni kamp iznenadili smo se da od 38 polaznika njih trideset i dvoje nikada nisu bili u Areni i na Kaštelu. Nisu znali gdje su Dvojna vrata i pećine na Stoji. Zato smo odlučili da tijekom uskršnjeg i zimskog kampa omogućimo djeci da upoznaju svoj grad. Tako smo učinili sada u veljači i ponovit ćemo to   u travnju na trećem uskršnjem kampu Valkane,kaže voditelj kampa Marijan Orsić

| Autor: Paulo Gregorović
Polaznici zimskog kampa na Kaštelu (Snimio Danilo Memedović)

Polaznici zimskog kampa na Kaštelu (Snimio Danilo Memedović)


Drugi dio zimskih školskih praznika, potkraj veljače, učenici najčešće provode ispred ekrana unutar domova, a na ulicama i u parkovima može se vidjeti tek neznatan broj djece. Stoga je hvale vrijedna inicijativa Marijana Orsića Buce koji je nakon ljetnog i uskrsnog kampa ove godine po prvi put organizirao zimski provod za osnovnoškolce. Kaže da su na ideju došli sami roditelji čija djeca pohode njegove kampove na Valkanama.

- Zamolili su me da nešto organiziram za djecu za vrijeme dok nema škole ni produženog boravka. Mislili smo da će biti hladno i kišovito i planirali boraviti na Gradskim bazenima, ali hvala Bogu lijepo je vrijeme pa smo u šetnji. Ovo je milina za djecu, rekao je Orsić nakon što je jučer uspješno završio prvi zimski kamp Valkane kojeg je organizirao uz pomoć supruge Edite Bernace i pomoćnika Saše Babića. Tijekom pet dana 40-ak polaznika kampa osnovnoškolskog uzrasta obišlo je mnoge pulske znamenitosti i pritom svaki dan propješačilo nekoliko kilometara.

gg(snimio Danilo Memedović)

gg

Što ih se najviše dojmilo? Polaznici kampa vele nam da je im je na prvom mjestu druženje s drugom djecom jer je ovo mjesto gdje se stvaraju nova prijateljstva. Od znamenitosti koje su vidjeli svi ističu Arenu, a pogotovo njezine podzemne tunele. Najzanimljivije objašnjenje svog oduševljenja ponudio nam je jedan od najmlađih polaznika kampa - David Bogeljić, učenik 1.b. razreda OŠ Kaštanjer. Rekao nam je da je posjet tunelima siguran i da tamo nema čudovišta. Pojasnio nam je da je tamo pročitao natpis monster (čudovište, na engleskom, op.a.), ali da ih nije sreo u tunelima.

Ova uvjerljiva i posve ozbiljna napomena mladog sugovornika pokazuje nam koliko drugačije od odraslih djeca interpretiraju viđeno. Jer, ono što je odraslima obična reklama za energetsko piće, djeci može biti upozorenje da ulaze u područje gdje obitavaju čudovišta.

Svi polaznici kampa su zahvaljujući Bogeljićevoj pažnji mogli sigurno nastaviti razgledavanje, jer kada je on utvrdio da čudovišta nema, sigurnije su se osjećali i najstariji polaznici. No, pulski kamp Valkane ne pohađaju samo djeca iz južne Istre. Orsić nam je otkrio da imaju polaznike i iz Pazina i Lupoglava, čiji roditelji rade u Puli.

- Imamo i četvero djece iz Ukrajine i djevojčicu iz Njemačke, naglasio je voditelj kampa te dodao da u ljetnom terminu znaju imati i tridesetero djece koja žive izvan Hrvatske. Zimski kamp ponešto se razlikuje od ljetnog kad Orsić ima jedanaest pomoćnika koji brinu o ponudi raznovrsnih programa u uvali Valkane.

gg(snimio Danilo Memedović)

gg(snimio Danilo Memedović)

Od svega viđenog našeg je sugovornika Davida Bogeljića oduševila Arena - zbog svoje veličine. Paulini Cerin-Šverko, iz 2.b razreda OŠ Šijana i Viktoru Tintoru, iz 3.a OŠ Veruda, najupečatljiviji su bili tuneli ispod Arene. Ella Kapuralin, iz 3.a OŠ Stoja dvoumila se oko odgovora što je joj je interesantnije Arena ili Kaštel, a Luki Starčiću iz 2.a OŠ Muntić je svaki posjet muzeju poseban doživljaj jer voli gledati stare stvari. Također, veseli se plivanju u Gradskim bazenima što im je omogućeno putem kampa. Orsić nam otkriva što su još obišli tijekom trajanja Zimskog kampa.

- Lungomare, Ferijalni, Zlatne stijene, kanjon na Verudeli, Zeleniku, Stoju, pećine na Valovinama, Zerostrasse, Dvojna vrata, Slavoluk Sergijevaca i Muzil. Dobili smo dozvolu za posjet bivšoj vojnoj zoni pa su djeca imala priliku i to vidjeti, veli nam voditelj kampa te pojašnjava kako je posložen dnevni raspored.

- Ujutro imamo razne aktivnosti na Valkanama, a potom slijedi posjet znamenitostima gdje najčešće i marendamo. Po povratku na Valkane čeka nas kuhani ručak. Maneštra, pašta, pohana piletina, riža i kupus salata, ćufte u paradajz sosu, pire krumpir, gulaš... Sve su to jeli naši polaznici jer imamo kuharicu koja samo za nas svaki dan kuha ručak. U kampu nas je 40, a svaki dan se sprema 65 obroka, da nitko ne ostane gladan. Nakon toga slijede sportske igraonice, naglasio je Orsić, a polaznik Viktor Tintor dometnuo je da obožava hranu koju im pripremaju pa stoga često zatraži repete.

Voditelj kampa objasnio nam je otkud mu ideja da zimske praznike iskoristi za upoznavanje djece s pulskim znamenitostima.

- Kada smo imali prvi uskršnji kamp iznenadili smo se da od 38 polaznika njih trideset i dvoje nikada nisu bili u Areni i na Kaštelu. Nisu znali gdje su Dvojna vrata i pećine na Stoji. Zato smo odlučili da tijekom uskršnjeg i zimskog kampa omogućimo djeci da upoznaju svoj grad. Tako smo učinili sada u veljači i ponovit ćemo to   u travnju na trećem uskršnjem kampu Valkane. Potom ćemo, čim završi školska godina, nastaviti s desetim jubilarnim ljetnim kampom, najavio je Orsić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter