U rovinjskom hotelu Lone, u tijeku je IV. Istria Gourmet Festival: Autumn 2018.. Manifestaciju organizira Turistička zajednice Istarske županije, uz pomoć Hrvatske Turističke zajednice i Maistre, a ideja je potekla od direktora TZ Istarske županije Denisa Ivoševića koji je i ove godine, uz svoje suradnike, osmislio bogat dvodnevni program čiji je glavni cilj predstaviti nove trendove u hotelijerstvu i gastronomiji. Kao što je i na samom svečanom činu otvorenja rekao: "Imamo što pokazati i čime se ponositi."
- Zvijezde dolaze u Istru, tim je riječima Ivošević, otvorio Festival, dodajući kako su danas u Rovinju vrhunski predavači, chefovi ovjenčani Michelinovim zvjezdicama i koji će održati atraktivne show cookinge i zanimljiva edukacijska predavanja.
Čak 29 Michelinovih zvjezdica
- Današnji dan u znaku čak 20 Michelinovih zvjezdica namijenjen je sektoru ugostiteljstva. Po prvi put u Hrvatsku doveli smo i jednog od začetnika molekularne kuhinje, chefa Juana Amadora, i po prvi puta predstavljamo dva izrazita predstavnika amazonske kuhinje, posljednjih pet godina visoko rangiranih na ljestvici San Pellegrina. Drugi će festivalski dan, a dolazi još devet Michelinovih zvijezda, biti posvećen hotelskom sektoru, kako velikim hotelijerima tako i malim obiteljskim hotelima, uz prezentacije najnovijih znanja s područja hotelskih operacija te važnosti vrhunskih restorana u hotelima, rekao je Denis Ivošević, te kao ovogodišnju festivalsku novost najavio i dva specijalizirana master classa posvećena gourmet pizzi i craft pivu, a koja se odvijaju paralelno s glavnim kongresom.
Uz direktora Ivoševića, brojnu je okupljanu publiku pozdravio i gradonačelnik Rovinja, dr. Marko Paliaga, istaknuvši i da u Rovinju "stanuje" Michelinova zvjezda i to na adresi restorana "Monte".
- Konkurentnost je sve veća, ekonomske prilike sve izazovnije. Trebamo se stoga, usmjeravati na kvalitetu i posebnost, poručio je Paliaga, zahvalivši organizatoru što je i ove godine izabrao Rovinj za domaćina ovako značajnog festivala.
Iza riječi dobrodošlice prvi se publici obratio Francesco Mazzei, rođeni Kalabrezac (Italija), svjetski putnik, a danas stanovnik Londona, koji "prodaje" i ugodno živi od svog restorana u kojem nudi tradicionalna jela južne Italije, ili kako sam kaže od jela koja je kuhala njegova majka.
-To je jednostavna i klasična kuhinja koja ne zahtijeva puno filozofije već srce, pojasnio je Mazzei, kojeg je publika pitala postoji li sličan restoran u Londonu s predznakom CRO i ako ne kako ga otvoriti?
Putujte, upijajte, učite
- London je pun nacionalnih restorana, no koliko znam ovakav koji bi predstavljao ono najbolje iz Hrvatske- vina, tartufe, maslinova ulja nema. Za takvo što i učiniti treba ti dobar, inteligentan plan i "otvoren" novčanik, no ništa nije komplicirano. U roku šest mjeseci uz te preduvjete u Londonu bi mogao zamirisati miris Mediterana, odnosno vaš miris vina, škampa, tartufa, rekao je simpatični Talijana, ponosni vlasnik autorske knjige pod nazivom "Mezzogiorno…", koji se ovlaš dotaknuo i jedne od najbolnijih tema Hrvata, koji kako je imao priliku čuti, sve više ali vrlo nevoljko odlaze u svijet u potrazi za srećom i boljim životom.
-Putujte, upijajte, učite. I sam sam otišao s Kalabrije koja je siromašna, i bavio sam se pitanjem ostati ili otići? Velim vam da ako odete, otiđite kako bi se vratili s puno znanja i iskustva koja ste na putu stekli. A kad ste u svijetu, budite ponosni Hrvati i tom svijetu predstaviti vlastitu i nacionalnu gastronomiju. Upravo, to je i jedan od načina da svijet, već sutra, dođe vama i vašoj zemlji u posjet, rekao je Francesco Mazzei. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)