5. ISTRIA GOURMET FESTIVAL

U hotelu Lone: GASTRONOMSKA KREMA SVIJETA U ROVINJU

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Tijekom dva dana kongresa u Istri i Hrvatskoj imat ćemo gotovo 30 Michelinovih zvjezdica što znači da nastavljamo kontinuitet koji smo započeli još prije 20 godina i ustrajno držimo taj pravac koji se pokazao definitivno jak, kazao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije * Gastronomija je vrlo važna karika u turističkoj ponudi Istre i njome u stvari želimo prenijeti teritorij, običaje, tradiciju, lokanu namirnicu, način na koji živimo, kazala je Nada Prodan Mraković, županijska pročelnica za turizam

 

 U rovinjskom hotelu Lone, jučer je otvoren 5. Istria Gourmet Festival, koji je okupio gastronomsku kremu svijeta. Organizator Festivala Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, kao glavnim partnerom, i hotelskom tvrtkom Maistra, u goste je doveo vrhunske zvijezde, ovjenčane Michelinovim zvjezdicama.

Vrhunski stručnjaci

- Tijekom dva dana kongresa, u Istri i Hrvatskoj imat ćemo gotovo 30 Michelinovih zvjezdica što znači da nastavljamo kontinuitet koji smo započeli još prije 20 godina i ustrajno držimo taj pravac koji se pokazao definitivno jak. Sada smo na kraju jedne uspješne turističke sezone, stariji za jednu godinu ali bogatiji za jednu godinu iskustva. Ta iskustva su nam uvijek dobra prilika i pokazuju nam bilo naših gostiju i kako se kreće turističko tržište posebice u segmentu eno gastronomije. Vjerujemo, da s vrhunskim stručnjacima koji su danas ovdje imamo priliku da se još bolje pripremimo za slijedeću godinu koja će itekako biti izazovna. Ono što je vrlo bitno i što želim istaknuti je da enogastronomija, a to slobodno mogu reći i za Istru jest glavni driver koji pokreće predsezone, rekao bih zimske mjesece, i posezonu, istaknuo je na otvorenju Istria Gourmet Festivala, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, dodajući i da su ovakve promocije, ujedno i svojevrsno obećanje gostima da ćemo iz godine u godinu u enogastronomskom smislu još više podignuti ljestvicu kvalitete ali i reputaciju naše kuhinje koja je, smatra Ivošević, već prepoznata među gastro nomadima.

Brojim sudionicama Festivala obratila se i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, naglasivši da je gastronomija važna karika u turističkoj ponudi Istre.

- Gastronomija je vrlo važna karika u turističkoj ponudi Istre i njome u stvari želimo prenijeti teritorij, običaje, tradiciju, lokanu namirnicu, način na koji živimo. Želimo doprijeti do gosta, pokrenuti i pobuditi emocije. Upravo zato ovakve manifestacije pridonose tome da se usavršavaju znanja, podižu vještine i kompetencije ali i da se sve to radi uz veliko poštovanje teritorija, kazala je ona.

Umjetnički pristup

Zadovoljstvo otvorenjem Istria Gourmet Festivala izrazio je i ministar turizma RH-a Gari Cappelli.

- Bez gastronomije nema turizma, i stoga sam zahvalan da Istra njeguje tu umjetnost jer ste shvatili što turisti traže. U Hrvatsku po istraživanju Tomasa 29 posto turista dolazi zbog gastronomije, što govori u prilog tome da Hrvatska definitivna na karti Europe i svijeta definitivno postaje prepoznatljiva po svojoj kvaliteti gastronomije i ne samo stoga što dobivamo određeni broj zvjezdica, preporuka i nagrada već zato što nudimo domaći proizvod, u čemu Istra zasigurno predvodi, rekao je ministar Cappelli. Ujedno je gradonačelniku Rovinja i svim Rovinjcima čestitao na šampionskoj tituli najboljeg turističkog mjesta u Hrvatskoj, ali i svim Istranima na nedavnim sjajnim rezultatima postignutim na polju kvalitete maslinovih ulja. Ministar je naime podsjetio da je od ukupno 79 nagrađenih ulja, čak 77 bilo iz Istre što, po njegovom mišljenju, dovoljno govori u prilog znanju, kvaliteti i višegodišnjem ulaganju i trudu kojeg su maslinari Istre u njega ugradili.

- Uzimajući u obzir činjenicu da turizam u svijetu generira pet milijardi dolara dnevno, da u turizmu radi 20 posto ukupno zaposlenih i da je turizam najveća rastuća djelatnost, sigurno je i da turizam ima svoju budućnost i u gastronomiji. Jedno bez drugog neće ići, a vi u Istri to ste prepoznali i zadnjih deset godina gajite umjetnički pristup prema nečemu što turisti definitivno prepoznaju, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter