Pregled dana

subota 30.11.2024.

Kraken Omlette by The Outlaw Chef
Recepti
GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Kraken Omlette

Jednom davno kad sam bio mali sjećam se da sam uz Fažansko / Valbandonsku obalu ronio s kraćim ostima gađajući sipe skrivene u morskoj travi ili ukopane u pijesku. Ponekad bih pogodio i neku hobotnicu. Još se sjećam okusa friškog kraka hobotnice koji bi mi kao klinci neznajući za procedure i znanost gastronomije onako "od srca" bacili na gradele... Ta je obala za razliku od današnjih dana (nasuti bijeli šljunak) bila stjenovita s tu i tamo nekom manjom uvalicom od sitnog morskog pijeska. Na kopnu odmah uz obalu raslo je žito koje je u početku bilo zeleno a kasnije bi dobilo kad bi sazrelo prekrasnu žućkastu boju... Jednom davno kad sam bio mali sjećam se da bi mi nona u Fažani znala ispeći za doručak fritadu a onda me poslati vani uz obalu u dječju igru istraživanja ili avanture s jabukom ili kruškom u ruci... I sad gotovo "pola stoljeća kasnije" kako ova sjećanja pretvoriti u okus koji me vrača nazad kroz vrijeme ...u okus mojeg djetinjstva... Pa to je barem lako: Krak hobotnice prokuhat ću u ružmarinu pa ga malo dimiti na listovima maslina koje su rasle svud naokolo u Fažani. Napravit ću nekakav "RAW" nadjev od kruške i jabuke, njega ću s krakom hobotnice staviti u nekakvu verziju omleta s ružmarinom koji budi sjećanja na "fritade s jajima" koje sam jeo za doručak... a sjećanja na polje žita koje je bilo odmah uz obalu umjesto današnjeg turističkog kampa, nadomjestit ću sa spaghettima kuhanim na ružmarinu... I eto.. idem napraviti jelo koje ima okus mojeg djetinjstva...