ISTRA 1961

"Zeleno-žuti" u subotu gostuju kod Slaven Belupa: Prilika za prve gostujuće bodove sezone

| Autor: Roberto Car
(Foto: NK Istra)

(Foto: NK Istra)


Pred nogometašima Istre 1961 je u subotu treće ovosezonsko gostovanje. Nakon što su protiv dva vodeća kluba, Dinama na Maksimiru i Rijeke na Rujevici upisali visoke poraze s ukupnom gol razlikom 0:9, »zeleno-žuti« u Koprivnici imaju puno veće izglede da obogate bodovni konto. Ne samo zbog toga što je Slaven Belupo u prva četiri kola osvojio samo jedan bod, zbog čega se nalazi na posljednjem mjestu HNL-a, već i zbog uspona forme izabranika Paola Tramezzanija, što se vidjelo u nedjeljnom susretu s Hajdukom.

Lawal upitan

Bez obzira na činjenicu što je fantastični Lovro Majkić bio igrač utakmice, pulski je sastav protiv Splićana odigrao puno borbenije i kvalitetnije nego li protiv Dinama i Rijeke. Pomoglo je, svakako, to što je talijanski stručnjak malo korigirao igru u obrani te je ostao vjeran svojoj filozofiji igrajući čovjek na čovjeka, ali uz jednu iznimku kako bi pred Majkićem imao dodatnog igrača kao osigurača. Sredinu terena »iskopale« su tri »radilice« Blagojević, Petrusenko i Ćalušić, dok su za napadačke akcije uglavnom bili zaduženi brzanci Lawal, Heister i Filet.

Heister je poentirao već u 1. minuti, a Lawal je još jednom demonstrirao fizičku i tehničku moć koja sigurno nije prošla nezapaženo i šteta je samo što nije postigao gol da okruni svoj nastup. Nažalost, pritom se ozlijedio, ali riječ je ipak o lakšoj ozljedi te je zasad još neizvjesno hoće li biti među putnicima za Koprivnicu. Pa iako je Nigerijac trenutno prvi napadač pulskog sastava, ne treba zaboraviti da trener Puljana ima dovoljno napadačkih opcija ove sezone. Naime, na raspolaganju uz Lawala ima još sedmoricu napadača različitih profila. Gagua, Filet i Jaganjac su centralne špice, a Lisica, Vuk, Beyatt i Čuić krilni napadači ili polušpice te Tramezzani može kombinirati napadačku dvojku ili trojku, ovisno o izabranoj taktici i suparničkim slabostima. Baš kao što je to radio i u protekla četiri kola.

Naime, protiv Dinama i Gorice su od početka u napadu igrali Vuk, Lawal i Lisica, protiv Rijeke su startali Beyatt, Gagua i Lawal, a protiv Hajduka Lawal i Filet. S time da je trener Istre 1961 obično u zadnjih pola sata u svakom susretu uvodio svježe napadače. Povratkom iskusnog i dokazano kvalitetnog Heistera riješen je lijevi bok te se Kadušić i Valinčić mogu koncentrirati na igru na desnom boku. Jedino još obrambena trojka nije stabilizirana. Marešić je nedodirljiv, Keller nažalost još ozljeđen pa će za dva mjesta konkurirati Koski, Iovu, Ferro i mladi Ivanišević koji je neočekivano debitirao protiv Hajduka i pokazao da priče o njegovom talentu nisu bez povoda

Statistika

Na osnovu svega toga vidljivo je da pulski sastav s pravom smatra kako protiv Slaven Belupa, koji je u odnosu na prošlu sezonu siromašniji za Mioča i Lepinjicu, može računati na bod ili bodove. Odnosno na prve gostujuće bodove sezone. No, to što koprivnička momčad drži »fenjer« ne znači da ne posjeduje kvalitetu, posebno nedavnim dovođenjem Dolčeka i Grgića. Osim toga, na oprez poziva i statistika dosadašnjih dvoboja ovih močmadi u HNL-u. Ukupno gledano, Slaven i Istra 1961 su poprilično izjednačeni. U 62 susreta Puljani imaju 18 pobjeda i 19 poraza uz 25 remija. Međutim, kad se pogledaju samo susreti u Koprivnici, situacija nije baš obećavajuća za pulski sastav. U 31 susretu »zeleno-žuti« su ostvarili tek dvije pobjede uz tri remija i čak 16 poraza. Prošle sezone oba su koprivnička dvoboja zaključena remijem, bilo je 2:2 i 1:1, a posljednju od dviju pobjeda u gradu Vegete Puljani su izborili 11. rujna 2022. godine kad u pod vodstvom trenera Garcije golove za 3:0 slavlje potpisali Petković, Erceg i Boultam.

Terrence Douglas napustio Istru 1961

Pulski se klub konačno, sad već pred kraj prijelaznog roka koji traje do 5. ruina, uspio riješiti »utega« zvanog Terrence Douglas. Nizozemski lijevi bočni doveden je kao veliki potencijal prošlog ljeta, ali to nije opravdao kroz tek 13 susreta u HNL-u i jednog u kupu te mu je koncem prošle sezone jasno poručeno da se na »Drosini« na njega više ne računa. Posebno jer su vlasnici iz Vitorije napomenuli kako se za dovođenje pojačanja prvo treba raskinuti taj ugovor. Sad je to konačno i ostvareno, Douglas je napustio Pulu i prešao u redove nizozemskog drugoligaša FC Eindhoven.

Znači li to da će pulski kadar uskoro biti bogatiji za dugo očekivanog box to box veznog igrača, vidjet ćemo ubrzo.

Pulskom klubu najveća kazna u 4. kolu

Disciplinski sudac HNL-a Alan Klakočer donio je odluke o kaznama na utakmicama 4. kola, a najveću je zaradila Istra 1961 i to u visini od 2.500 eura.

»NK Istra 1961 se kažnjava jer su na prvenstvenoj utakmici 4. kola Istra 1961 - Hajduk pripadnici domaće navijačke skupine, Demoni, smješteni na sjevernoj tribini u 3. minuti zapalili jednu baklju, u 12. minuti dvije dimne bombe, u 30. minuti dvije baklje, u 40., 56. i 59. minuti po jednu baklju, u 70. minuti deset baklji i dvije dimne bombe te u 76. minuti jednu baklju, dok su gostujući navijači Torcida na južnoj tribini u 69. minuti zapalili osamnaest baklji, tri stroba, pet dimnih bombi i jedan topovski udar te u 72. minuti dvije baklje, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini od 2.500 eura«, stoji u obrazloženju. Inače, Hajduk je kažnjen s 1.950 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter