Sve što nudimo za doručak stiže iz naših vrtova i četiri-pet lokalnih OPG-ova, od pršuta, šunke, sireva, marmelada, do lubenica i dinja, kroasana… Sve je domaće, osim naranči. Posadio sam i bananu ispred hotela, mada moj sin Edi kaže da je to prije orah, uz smijeh govori Franco Cattunar. Gostima priređuju vinske degustacije, njihova vina dočekuju ih u sobnim frižiderima, organiziraju somelijerske tečajeve, vode ih u berbu. Nabavit će i pet-šest električnih bicikala te postaviti punjače za električne automobile
Obitelj Cattunar otvorila je vinski hotel na svom imanju ponad brtoniške Nove Vasi, u prekrasnoj dolini Mirne, na sedam kilometara od mora. Iznad vinskog podruma i vinoteke, kao logičan slijed obiteljske tradicije koja traje od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, podigli su rezidencijalno zdanje na dvije etaže, agroturistički vinski hotel kategorije pet zvjezdica s isključivo domaćom hranom u ponudi. Prvi gosti su oduševljeni, na Booking.comu ostavljaju izvrsne recenzije, a hotel radi tek dvadesetak dana. Wine Residence Cattunar već su pronašli i uživali u njemu Slovenci, Talijani, Šveđani, Danci, Britanci, Amerikanci, pa i Zagrepčani i Riječani. Neki su se već stigli vratiti po drugi put. Dolaze parovi i obitelji s djecom, na vikende, jednotjedne odmore.
Samo domaće
Vinar Franco Catunar, poznat po svojoj malvaziji Četiri zemlje, teranu i pjenušcima, uložio je 1,5 milijuna eura u izgradnju hotela s 11 luksuznih soba, okruženog parkom na tri-četiri tisuće kvadrata. Osim otvorenog grijanog bazena od stotinu i sunčališta na 600 četvornih metara, zajedničkog welnessa i fitnessa, gostima su na raspolaganju rezidencijalne sobe s vlastitim sunčalištima i jacuzzi kadama. Objekt je pod podnim grijanjem i centralnom klimatizacijom. Zatvoreno parkiralište na 400 kvadrata je pod videonadzorom, a uskoro će biti i prekriveno, kao i bazen, budući da vlasnici računaju na cjelogodišnji rad. Sobe raspolažu s 40-50 kvadrata pa još toliko ili dvostruko više na terasi s pogledom na dolinu Mirne, more ili Učku. Pogled je osiguran iz svakog kutka, čak i iz sauna u wellnessu.
Elegantan, nenametljiv luksuz usred vinograda malvazije i terana lijepo se stapa s pitomim okolišem. Izdaleka ni ne slutiš što te sve tamo čeka. Turisti se, pričaju nam domaćini, zapute na izlet, u vinariju, ali kada vide kuću za odmor i sve što se ovdje nudi, otkažu druge rezervacije i ostanu.
Sobe nose imena Cattunarovih vinskih uzdanica, usklađene su i bojama interijera sa zaštitnim znakom vinarije - crvenom, bijelom, sivom i crnom istarskom zemljom iz kojih crpe specifične vinske arome. Sobe su za dvije, četiri pa i šest osoba. U onim rezidencijalnima su i kamini, pravi, na drva. Cijena noćenja, sada u špici sezone kreće se od 250 do 400 eura, a uključuje kompletnu ponudu hotela, doručak, wellness, fitness i bazen koji su gostima na raspolaganju 24 sata. A kad smo kod doručka, sve je u ponudi - domaće!
- Sve što nudimo za doručak stiže iz naših vrtova i četiri-pet lokalnih OPG-ova, od pršuta, šunke, sireva, marmelada, do lubenica i dinja, kroasana… Sve je domaće, osim naranči. Posadio sam i bananu ispred hotela, mada sin kaže da je to prije orah. (smijeh) Gostima priređujemo vinske degustacije, naša ih vina dočekuju u sobnim frižiderima, organizirat ćemo i somelijerske tečajeve, voditi ih u berbu. Nabavit ćemo i pet-šest električnih bicikala jer u okolici je oko 35 kilometara uređenih staza. Planiramo postaviti i punjače za električne automobile, nabraja Franko Cattunar. Voditelj hotela Ivan Kos dodaje da već imaju upite i za team buildinge.
Zanimljiva okolica
Kos napominje da su s obližnjim aquaparkom Istralandia i vlasnicima spilje Mramornice na Stanciji Drušković dogovorili popuste za svoje goste, koje na ručak i večeru upućuju u obližnje kvalitetne restorane i agroturizme, uz organizirani prijevoz. U blizini vinskog hotela je i 10-kilometarska pješačka staza "San Rocco" kojom se kroz vinograde i maslinike stiže do kanjona Škrline pa do ušća rijeke Mirne.
Počinje berba grožđa za pjenušce
Čitav hotel odiše lakoćom življenja. Sve je prostrano, stropovi visoki s drvenim gredama pod krovom, namještaj probran, vidici ekskluzivni, sve na visokoj nozi, ali nema arogancije u tom luksuzu. Posebnu mekoću svemu daju domaćini, pristupačni, simpatični, radišni. Sa svojim gostima žive pod istim krovom, stalno na usluzi, čavrljaju s njima u prolazu. Franco i Vesna Cattunar, sin Edi i snaha Sonja te kćerka Nicole vode veliko domaćinstvo, kako vele, poljoprivredno-turističko. Uz vinariju, tu je sada i hotel, pa zapošljavaju još osmero ljudi. Sami su osmislili i uredili interijer novog hotela, i glavni projekt preinačili su za 90 posto, kaže Franco Cattunar. Sa sinom već se priprema u vinograde, kreću u berbu malvazije, muškata, chardonaya. "Za pjenušce šećeri trebaju biti niži, zato se grožđe bere ranije", pojašnjava Edi Cattunar. Pod lozom imaju 40-ak hektara, a godišnje proizvode do tri tisuće hektolitara prvoklasnih vina i pjenušaca. (Duška PALIBRK, snimio Filip ŠKATAR)