REGIONALNO NATJECANJE U BRTONIGLI

Tomislav Mikinac najbolji sommelier Istre i Kvarnera

| Autor: Luka JELAVIĆ
Trojica finalista u rastakanju pjenušca – Matija Curić, Filip Božić i Tomislav Mikinac

Trojica finalista u rastakanju pjenušca – Matija Curić, Filip Božić i Tomislav Mikinac


Mladi sommelier Mikinac je prvi puta dospio u samu završnicu i u vrlo zahtjevnom finalnom natjecanju u Brtonigli, bio uspješniji od drugoplasiranog sommeliera Filipa Božića iz rovinjskog hotela Monte Mulini i trećeplasiranog Matije Curića iz medulinskog hotela Park Plaza Belvedere

 

Tomislav Mikinac iz restorana Draga di Lovrana (Lovran) pobjednik je osmog prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera za ovu godinu. Mladi sommelier Mikinac je prvi puta dospio u samu završnicu i u vrlo zahtjevnom finalnom natjecanju u Brtonigli, bio uspješniji od drugoplasiranog sommeliera Filipa Božića iz hotela Monte Mulini (Rovinj) i trećeplasiranog Matije Curića iz hotela Park Plaza Belvedere (Medulin). Na ovogodišnjem natjecanju sommeliera Istre i Kvarnera sudjelovalo je 28 natjecatelja, predstavnika hotelskih kuća i uglednih restorana, a na završnici u Brtonigli našlo se 12 najboljih.

Natjecalo se 28 prijavljenih sommeliera

Osim trojice prvoplasiranih u završnici su se u nekoliko disciplina natjecali Dubravko Močibob (restoran Spinnaker Poreč), Ivan Dušić i Franc Kavedžija (restoran Miramare Poreč), Abel Čehić (restoran Boneta Baška, Krk), Marica Kurtek (hotel Delfin Poreč), Anto Prgomet (Laguna Lounge Poreč), Almin Imširović (hotel Lone Poreč), Mislav Lulić (Grand Park Rovinj) i Simret Skenderović (hotel Monte Mulini Rovinj).

Natjecanje 28 prijavljenih sommeliera Istre i Kvarnera, od kojih je čak 15 bilo iz porečke Plave lagune, počelo je u Novigradu 18. ožujka gdje su natjecatelji rješavali razne testove s pitanjima iz vinogradarstva, vinarstva, o poznavanju karakteristika vinskih regija i samih vina, te druge zadatke. Nakon tog natjecanja 12 najuspješnijih se našlo u polufinalu, a izlučno natjecanje počelo je u Žminju, u mljekari Latus gdje su kandidati pokazali stručna znanja, a uz ostalo rješavali su i test na engleskom jeziku. Uz ostalo morali su pokazati poznavanje vina i vinskih regija u svijetu, s opisom vina, a jedna od disciplina bila je sljubljivanje vina s proizvodima te žminjske mljekare.

U samoj završnici trojica najuspješnijih iz tog dijela natjecanja, u Brtonigli su pred publikom i posebnom stručnom komisijom, u okruženju „vlastitog“ restorana i pred „gostima“, pokazali način posluživanja pjenušca.

Ispravljali pogrešnu vinsku kartu

Ispravljali su vinsku kartu na kojoj je bilo naznačeno deset vina iz cijelog svijeta, ali s nekim pogrešnim podatkom (godina, regija, vrsta vina i slično), zatim su imali sedam minuta za dekantiranje crvenog vina pred gostima, morali su prepoznati koja je od četiri malvazije sa kojeg tla brtoniškog područja, a kako moraju poznavati i ostala pića jedan od zadataka bio je prepoznavanje četiri vrste piva bujske pivovare San Servolo.

Zadnji zadatak rješavali su istovremeno, a radilo se o ravnomjernom istakanju magnuma, boce od 1,5 litre pjenušca u 15 čaša. Uz to, ocjenjivalo se komuniciranje s gostima na hrvatskom i engleskom jeziku, te opći dojam. Nije bilo jednostavno, jer je uz praktično posluživanje trebalo pokazati veliko poznavanje svjetskih vina, njihovih regija i karakteristika, poznavanje geografije i vinarskih imena. Ovo natjecanje održava se po pravilima Međunarodne udruge sommeliera (ASI) i jednako je u svakoj od 58 zemalja članica.

Sommelier Tomislav Mikinac bio je vidno zadovoljan novim uspjehom i kao predstavnik Istre i Kvarnera sudjelovat će uskoro na državnom natjecanju. Po ustaljenom pravilu, on iduće godine neće moći sudjelovati na regionalnom prvenstvu, kako bi se ustupilo mjesto novom kandidatu i kroz natjecanje prošlo što više kandidata.

Promocija ovog vrlo važnog zanimanja

- Nikad nisam došao u finale, prvi puta da sam u najužoj konkurenciji, vrlo sam zadovoljan. Treba u ovom poslu puno učiti, puno raditi, svaki dan je nešto novo, nešto se novo sazna u ovom svijetu. Natjecanje nije jednostavno ni lako, bilo je teško neke zadatke pravilno riješiti, kao što je otkriti koja je malvazija s koje zemlje, jer su razlike vrlo male. Ali, eto, pobijedio sam i jako sam zadovoljan, rekao je Mikinac.

- Ovo je najdugovječnije prvenstvo u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, a sa 28 sudionika jedno od najbrojnijih u našoj organizaciji. To je prilika da pokažemo što želimo i kamo težimo u promociji ovog vrlo važnog zanimanja za naše ugostiteljstvo i naš turizam. Zanimljivo je da su prvi puta sva trojica u finalu, što govori o ujednačenosti znanja i vještina kandidata, rekao je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež zahvaljujući svima koji su sudjelovali i pomogli održavanje ovog regionalnog natjecanja.  

Izvršni organizator ovog natjecanja bio je Emil Perdec, stručni moderator finalnog dijela natjecanja bio je Sandi Paris, a voditeljica programa Jadranka Nišević. Osmo prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera održano je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, a domaćin natjecanja je bila Turistička zajednica općine Brtonigla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter