NAJMLAĐI U FINALU IKADA

Kristijan Harjač, voditelj rovinjskog restorana Agli Amici, osvojio drugo mjesto na prvenstvu sommeliera Hrvatske

To znači dnevno barem dva sata provesti s knjigom, i to ne samo mjesec, dva, već pet-šest godina u kontinuitetu. To podrazumijeva i rad u najozbiljnijim kućama kako bismo imali servisno iskustvo, a treba izdvojiti i jako puno novca na vino. Jer, da bismo produbili znanje o vinima, moramo ih probati da to ne bi bile samo puke rečenice, već dublje razumijevanje, kaže Harjač

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Kristijan Harjač

Kristijan Harjač


Kristijan Harjač, 25-godišnji sommelier i voditelj rovinjskog restorana Agli Amici osvojio je drugo mjesto na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske. Riječ je o natjecanju koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a te uz podršku TZ-a Kvarnera i Grada Opatije, održano 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador. Za prestižnu titulu najboljeg poznavaoca vina i drugih alkoholnih pića natjecalo se 27 kandidata, od kojih i mnogobrojni istarski sommelieri iz renomiranih restorana i hotelskih kuća.

Koliko šećera za 1% alkohola?

U kratkom razgovoru Kristijan Harjač, mladić rodom iz Zagreba, ali poslom Rovinjež, ispričao nam je koliko je izazovno bilo ovo natjecanje i kako se on pripremao. Iako iza sebe ima brojne diplome i iskustvo rada u vrhunskim restoranima diljem Hrvatske, ovo mu je bilo prvo ovakvo natjecanje.

- Kolegica Monika Neral i ja bili smo najmlađi natjecatelji koji su ikad došli do finala. U polufinalu smo ostavili nekoliko bivših prvaka i finalista prošlih godina. Bilo je jako zahtjevno. Krenuli smo s ispitom sastavljenim od brojnih pitanja iz svijeta vina, što hrvatskog, što iz svijeta - počevši od proizvodnje, tehnika, pisaca knjiga... Primjerice, prvo je pitanje glasilo koliko grama šećera je potrebno za jedan postotak alkohola, priča nam Harjač.

Neki od zadataka bili su prepoznavanje različitih svjetskih destilata, posluživanje i dekantiranje crvenog vina, ispravljanje vinske karte, kreiranje menua na temelju zadanih vina, opisi vina različite stilistike "na slijepo", a kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku.

- U ispravku vinske karte zadatak je bio među dvadesetak navedenih vina naći pogrešku, koja i ne mora postojati. Primjerice, imali smo napisanu etiketu - Mas La Plana, tempranillo, Pendès, Španjolska. Trebali smo znati da je to španjolski proizvođač koji pod imenom te etikete ne proizvodi tempranillo, već cabernet sauvignon. A samo taj vinar ima 15-20 etiketa, pojašnjava Harjač pa naglašava da sommelier mora poznavati tisuće i tisuće vinskih etiketa. Najteži je zadatak, tvrdi, praktičan dio koji se odvija na pozornici pred brojnom publikom.

Upitali smo Harjača kakve vještine i znanja moraju krasiti uspješnog sommeliera.

- To znači dnevno barem dva sata provesti s knjigom, svake moguće literature - i to ne samo mjesec, dva, već pet do šest godina kontinuiteta. To podrazumijeva i rad u najozbiljnijim kućama kako bismo imali servisno iskustvo. Potrebno je izdvojiti i jako puno novca na vino. To više nije jeftin proizvod, a ponajbolje etikete znaju koštati i po nekoliko stotina eura. Jer, da bismo produbili znanje o vinima, potrebno ih je i probati kako to ne bi bile samo puke rečenice, već jedno dublje razumijevanje. To su sati i sati kušanja na slijepo, sati i sati putovanja u vinske regije kod vinara, provođenja vremena s njima i praćenja procesa pravljenja vina, gledanja filmova na tu temu, a na koncu i življenja toga, kaže Harjač zaključivši da je za uspješne rezultate na natjecanju potrebno iskustvo i dugogodišnje učenje. Zbog toga sommelierstvo treba shvatiti kao poziv, a ne zanimanje.

Budi najbolji u svom poslu

Kroz život se, tvrdi, vodi očevim savjetom - "Čime god se bavio, budi u tome najbolji". Na naše pitanje znači li to da ide iduće godine po pobjedu, odgovara potvrdno.

- Tome se nadam, no čovjek kojem to mjesto treba ukrasti je jedan od najboljih u Hrvatskoj, tako da nije to lak zadatak. Ali, zaslužio je i drago mi je što je on pobijedio. Ako je netko morao, neka je to on, kaže Harjač koji je član HSK-a posljednjih pet godina, a ove godine je pristupio internacionalnom ispitu i položio ga sa zlatom. U sommelierstvo se zaljubio još u srednjoj ugostiteljskoj školi u Zagrebu, gledajući finale Prvenstva sommeliera kontinentalne Hrvatske.

Pričajući o kompleksnosti ovogodišnjeg natjecanja, istarski sommelier Emil Perdec, član žirija i vrsni poznavatelj vina, istaknuo je da se svake godine podiže ljestvica kako bi natjecatelje što bolje pripremili za zahtjevna međunarodna natjecanja. To se, kaže, pokazalo kao dobar korak budući da je ovogodišnji pobjednik, a najbolji je bio i lani, osvojio treće mjesto na balkanskom natjecanju. Naglašava da je jako bitan detalj kod profesije sommeliera koji vodi do uspješnih rezultata, koliko tko ulaže u sebe i svoje znanje.

U sklopu Prvenstva održana je i godišnja skupština HSK-a na kojoj je za naredni četverogodišnji mandat na mjesto predsjednika izabran Veljko Ostojić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter