ISTARSKA GLAZBENA SCENA NA PRVOM IZDANJU hISTeRIAna FESTA

Festival istarskih bandova u zagrebačkoj Tvornici


Istarska scena ima pregršt zanimljive glazbe za ponuditi, a dokaz tomu jest i skori festival koji se na inicijativu i u organizaciji Rovinj Music Laba održava u zagrebačkoj Tvornici kulture. Naime, na festivalu po nazivom hISTeRIAna fest, 19. svibnja u Tvornici nastupaju grupe Letronika, Barbara Munjas Calligraphy, Barbari i TheLink20.

Svirački staž

Ova glazbena priča krenula je iz Glazbenog Laboratorija Rovinj – Laboratorio Musicale Rovigno – mjesta i institucije koje je postalo glazbeno kreativno vrelo Rovinja, i okuplja glazbenike svih generacija i umijeća sviranja, koji su svojim entuzijazmom pokrenuli cijeli niz zbivanja, te na svoje glazbeno putovanje uključili brojne glazbenike iz cijele Istre i šire. Stoga, festival u Zagrebu jest svojevrsno predstavljanje dijela bogate istarske scene, a ujedno i dio edukacije polaznika Rovinj Music Laba, za koje je organiziran odlazak na koncert u Zagreb.

Bandovi koji nastupaju imaju poprilično sviračkog staža i dobro su znani na domaćoj sceni – poput grupe Barbari, osnovane 2013. godine, predvođene pjevačicom i gitaristicom Barbarom Munjas, koja je godinama bila članica grupe Gustafi. Odlaskom iz Gustafa, Munjas pokreće Barbare, te su do sada objavili albume "Monfiorenzoundeground" (2013.) i "Santa Barbara" (2014.), a s obzirom da su dobro znani po odličnim live koncertima, ne čudi što su Barbari 2015. godine osvojili nagradu Karlovačko Rockoff festivala za najbolju izvedbu. Grupu Barbari čine Barbara Munjas, Alen Bernobić, Dino Kalčić, Ivan Benažić Benza, Luka Berić i Eric Vojak, a kako su posljednji koncert u Zagrebu imali 2015. godine, najavljuju da će na hISTeRIAna festu predstaviti pregršt novosti.

Osim dobro znane grupe Barbari, Barbara Munjas predstavlja se i novim projektom u kojem svira s Alenom Bernobićem i Markom Kalčićem. Projekt je nazvan Barbara Munjas Calligraphy, te ovdje otvaraju neke nove skladateljske, sviračke i žanrovske izazove. Spoj je u konačnici ispao izuzetno uspješan, te ovaj trio uskoro ulazi u studio pa se može očekivati i predstavljanje prvoga singla.

Vjerni distorziji

Nastupit će i rovinjski cover band TheLink20 (čita se "delinkventi"), koji djeluju od 2003. godine, a grupu čine pjevač Massi, gitaristi Dino i Benza, basist Ang i bubnjar Teo. U posljednjih 15 godina nikad nisu svirali izvan rokerskoga okvira te su ostali vjerni distorziji.

Letronika je pak svojevrsni istarski super band – u ovom projektu surađuju dobro znani i iskusni glazbenici, a to su Đana Šegon (ex Kultura, SuperNeon, Free Tibet), Marko Kalčić (Svadbas, Ruiz, Barbari), Goran Salvi (Nola, Barbari) te najtraženiji producentski tandem danas u Hrvatskoj, Jura Ferina i Pavle Miholjević (Svadbas). Grupa trenutno radi na albumu "Fancythings... You Don't Have at Home", koji planiraju predstaviti na jesen ove godine, a publici će se uskoro predstaviti singlom "Love". Pjesma je izuzetno radiofonična, plesnog ritma u elektro/indie pop maniri s naglašenim grooveom, a valja spomenuti da će im nastup u sklopu hISTeRIAna festa biti prvo koncertno predstavljanje.

Ulaznice za hISTeRIAna fest se u pretprodaji mogu nabaviti po cijeni od 40, dok će na dan koncerta cijena ulaznice biti 60 kuna. Ulaznice su u pretprodaji dostupne u Zagrebu u Tvornici kulture (Ljudevita Posavskog 1), Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13) te na svim Entrio prodajnim mjestima ili putem interneta na www.entrio.hr. (T. TIDIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter