minimiziranje otpada hrane

Evo kako pravilno posložiti proizvode u smočnici da se ne bi pokvarili

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Otpaci od hrane doprinose emisijama stakleničkih plinova jer hrana koja završava na odlagalištima proizvodi metan, snažan staklenički plin.

Smanjenje otpada hrane također pomaže u očuvanju prirodnih resursa poput vode koja se u velikim količinama koristi u proizvodnji hrane.

Sve u svemu, sprečavanje i minimiziranje otpada hrane ključno je za održiv sustav prehrane, a pravilno skladištenje jedan je od najučinkovitijih načina da se spriječi njeno kvarenje i bacanje.

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

Kako čuvati proizvode u smočnici?

Mnogi osnovni proizvodi iz ostave, poput brašna, šećera i riže, imaju dulji rok trajanja – ako se pravilno skladište.

Iznimno je važno:

držati ih na suhom mjestu: pohranite ih na hladno i suho mjesto, daleko od izvora topline i vlage. Ostava ili ormarić prikladni su, ali proizvode treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječilo prodiranje vlage.

zaštititi ih od štetočina: proizvode iz ostave često napadaju štetočine poput mrava ili miševa. Za zaštitu od štetočina, pohranite ih u hermetičke posude i redovito čistite prostor u kojem ih držite kako biste spriječili nakupljanje ostataka hrane.

rotirati zalihe: proizvodi iz ostave trebali bi se koristiti prema principu “prvo uneseno, prvo potrošeno” kako bi se osiguralo da se najstariji proizvodi koriste prvi. Ovo pomaže spriječiti kvarenje i osigurava da se proizvodi koriste prije isteka roka trajanja.

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter