stara pravila ne vrijede

Kako spriječiti da vam krumpir proklija ili pozeleni? Evo što kaže znanost

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Krumpire treba čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 5°C kako bi ostali svježi i bez klica do tri puta duže nego na sobnoj temperaturi, što značajno smanjuje bacanje hrane, savjetuje stručnjak Luke Willcox, prenosi N1.

Prethodna preporuka da se krumpiri drže na suhom i hladnom mjestu izvan hladnjaka zbog rizika od stvaranja akrilamida (kemikalije povezane s rizikom od raka) više ne vrijedi.

Nedavna istraživanja potvrđuju da hladnjak ne povećava rizik od akrilamida, što ovu metodu čini sigurnom, piše Express.

Za dugotrajniju svježinu izbjegavajte vlagu i izlaganje svjetlu te osigurajte dobru cirkulaciju zraka.

Krumpire čuvajte u mrežastim, papirnatim ili pamučnim vrećama.

Pravilno skladištenje ne samo da produžuje trajnost krumpira već smanjuje i troškove namirnica, naglašava Willcox, ističući važnost borbe protiv bacanja hrane i pametnog korištenja sastojaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter