Stigla je jesen

Stiže sezona prehlade i gripa: Zaštitite se uz ovih pet navika za jačanje imunološkog sustava

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


S godišnjim dobom koje sa sobom nosi čaroliju prirodnih boja, stiže i sezona prehlade i gripe

Dani su svježiji i svježiji, a miris cimeta polako nas okružuje sa svih strana i to znači samo jedno – stigla je jesen.

S godišnjim dobom koje sa sobom nosi čaroliju prirodnih boja, stiže i sezona prehlade i gripe tako da je vrijeme idealno za poduzimanje zdravih koraka da bi svoje tijelo održali živahnim i zdravim, ne samo tijekom jeseni već i tijekom čitave godine.

Važnost imunološkog sustava

Imunološki sustav je prirodna obrana tijela od infekcija i ključ je dobrog zdravlja. Zamislite ga kao zid koji danonoćno štiti tijelo od vanjskih “neprijatelja”.

Da biste ponudili najbolju zaštitu od virusa i bakterija, vaš imunološki sustav mora biti čvrst i otporan. Ne postoji čarobna pilula ili dodatak koji će ojačati vaš imunološki sustav, ali u nastavu donosimo pet zdravih navika koje će vam pomoći u njegovoj izgradnji.

1. Jedite povrće (i voće)

Nedostaci u prehrani mogu oslabiti imunološki sustav i otvoriti vrata infekcijama, ali zato prehrana s niskim udjelom masti i zdravim “zelenilom”, može pomoći.

Napunite organizam svježim voćem i sezonskim povrćem bogatim antioksidansima, vitaminima C i E, beta-karotenom i cinkom.

Posegnite za raskošnom bojom čitavog niza namirnica poput bobičastog voća, agruma, kivija, jabuka, crvenog grožđa, luka, slatkog krumpira, mrkve i zelenog lisnatog povrća poput špinata i kelja.

Mnoge namirnice mogu izazvati upale i iscrpiti esencijalne hranjive tvari iz vašeg organizma. Probajte malo popustiti s mesom i pokušajte ograničiti unos prerađene i pržene hrane, rafiniranih šećera i brašna.

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

2. Provodite vrijeme vani

Jesen je najbolje vrijeme za uživanje na otvorenom i upijanje svježeg zraka i sunčeve svjetlosti, a vitamin D je imperativ za jačanje imunološkog sustava. Ako se ne možete umjereno izlagati sunčevoj svjetlosti nekoliko puta tjedno (ne zaboravite dnevnu kremu za sunčanje), razmislite o dodatku vitamina D.

Godišnje doba pred nama nudi mnoge aktivnosti koje će vas i vašu obitelj izvući na otvoreno. Prošećite ili planinarite, pripremite svoj vrt, uživajte u sunčevoj svjetlosti i svježem zraku na pikniku… samo nebo je granica!

3. Naspavajte se

San nije nužan samo zbog ljepote jer vaš imunološki sustav radi u borbi protiv prehlade, gripe i drugih bolesti i dok – spavate. Stručnjaci još nisu suglasni oko toga koliko je točno sna dovoljno, ali cilj za odrasle je sedam do devet sati.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju devet do 12 sati sna svaki dan za djecu od 6 do 12 godina. Pogledajte praktičnu tablicu CDC- a kako biste odredili pravu količinu sna za vas i vaše mališane.

Ako imate problema sa spavanjem, ove dobre navike spavanja mogu vam pomoći:

  • Ograničite vrijeme ispred ekrana prije spavanja. Plavo svjetlo koje emitiraju vaši uređaji može poremetiti prirodni ciklus budnosti i spavanja vašeg tijela.
  • Postavite dosljedno vrijeme spavanja svake večeri u isto vrijeme, uključujući vikende.
  • Spavajte u mračnoj sobi. Koristite zavjese za zamračivanje ili masku za spavanje.
  • Pazite što jedete i pijete. Izbjegavajte velike obroke, kofein i alkohol prije gašenja svjetla.
  • Vježbajte redovito. Ako ste aktivni tijekom dana, to vam može pomoći da lakše zaspite navečer.

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

4. Ostanite aktivni

Dobrobiti redovite tjelovježbe su naizgled beskrajne. Osim poboljšanja kvalitete sna i podizanja raspoloženja, tjelovježba također može spriječiti artritis, dijabetes, bolesti srca i druga stanja .

Studije pokazuju da umjerena tjelovježba može smanjiti upalu i pomoći imunološkim stanicama da se regeneriraju. Brzo hodanje, vožnja bicikla, trčanje, plivanje i planinarenje izvrsne su mogućnosti. Ciljajte na najmanje 20 minuta umjerene tjelovježbe dnevno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter