slatko, ali ne želim

Ispovijesti žena kojima su karijera i sloboda sve u životu: "Kad bi mi dali milijune i dalje ne bih pristala imati djecu"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Odluka o rađanju djece danas nije pretpostavljena činjenica za mnoge žene. Tradicionalni put braka, posjedovanja kuće i majčinstva se ponovno procjenjuje u kontekstu ekonomskih izazova, promijenjenih društvenih normi i osobnih ambicija, prenosi N1. 

Dok se sve više žena odlučuje za život bez djece, važno je razumjeti faktore koji utječu na tu odluku. Tri žene odlučile su za DailyMail iskreno progovoriti o razlozima zbog kojih ne žele imati djecu.

Lisa Evans

Evans je umjetnica kompjuterske grafike iz Londona. Uvijek je mislila da c´e imati djecu, ali prošle godine, nakon što je prekinula dugu vezu i počela se baviti salsom, njezino mišljenje se počelo mijenjati.

„Imala sam vrlo rigidan pogled na to što želim biti i mislim da mnogo toga dolazi iz društvenih očekivanja od žena“, rekla je ona.

„Zajednica salsa plesača ima ovaj slobodoumni, skoro hedonistički stav prihvaćanja života i ne brine previše o tome što vaša obitelj očekuje od vas. To mi je zaista proširilo vidike u smislu razmišljanja o tome kako želim da izgleda moja buduc´nost“, objašnjava.

Shvatila je da je radila sve kako bi podsvjesno ispunila vremenske okvire: Udati se s 26, prva beba s 28.

„Ostajala sam u vezi jer sam se morala skrasiti s nekim, ali onda sam se zapitala želim li provesti svoj život s tom osobom ili sam je izabrala jer se pojavila u određenom vremenskom okviru”, priča ona i dodaje da su sada u njenoj slici budućnosti djeca upadljivo odsutna. “Nadam se da c´u mnogo putovati i imati puno slobode u svom životu — to je nešto zbog čega sam odustala od ideje da imam djecu. Želim priliku da se promijenim i razvijem kao osoba izvan okvira jer ponekad osjec´am da te majčinstvo ograničava“, otkriva ona.

Isolde Walters

“Uvijek sam pretpostavljala da c´u imati djecu – na isti nepromišljen način sam vjerovala da c´u zarađivati isto kao i moji roditelji ili živjeti u istoj kuc´i. Ali, kako su godine prolazile, majčinstvo nikada nije bilo opcija. Vec´inu života sam bila sama. S 30 godina sam se preselila u New York i bila sam previše rastrojena da bih čula otkucaje mog biološkog sata“, priča ona.

“Tek kad sam sletjela u Englesku, s 33 godine, pogledala sam okolo, vidjela sam šačicu prijatelja s bebama u naručju i mališanima kako ih vuku za noge. Prvi put sam se osjetila izoliranom od svoje sredine. Čitajuc´i priče mom kumčetu koja mi sjedi u krilu, srce me zaboljelo. Na koncertu me oduševila djevojčica ispred mene, podignuta visoko na majčina ramena, divno punih ruku koje su se njihale u taktu glazbe. Ali sada, s 35 godina, bez partnera i bez sredstava za izdržavanje drugog ljudskog bic´a, prilično sam sigurna da nec´u postati majka“, otkriva Walters.

“Pomirila sam se s tim. Ne ležim u krevetu brinuc´i se hoc´u li imati bebu ili ne i sigurno ne osjec´am dovoljno jaku želju za djetetom da postanem samohrana majka putem umjetne oplodnje ili usvajanja. Da, propuštam radost, ali ima mnogo toga da se kaže o životu bez djece: Imat c´u vremena da putujem, ulažem u prijateljstva, hobije i posao. Bit c´u tetka i kuma puna ljubavi”, nastavlja, i dodaje: “I teško da c´u biti jedina. Ova odluka je sve popularniji izbor za žene u Velikoj Britaniji.”

Natalitet je pao na najniži nivo u posljednjih 20 godina. Broj porođaja je opao za nevjerojatnih 22 posto u samo jednom desetljeću.

Isti pad je primjetan i u Americi i u Europi. Španjolska je zabilježila najnižu stopu nataliteta u poovijesti, s manje od 300.000 djece rođene u prvih 11 mjeseci 2023. godine, a čak i u Kini, populacija se smanjuje prvi put od 1960-ih.

Ekonomisti su to nazvali veliki nedostatak ljudi, a neki upozoravaju i na demografsku krizu koja prijeti, s nepopunjenim radnim mjestima u ključnim sektorima i bolesnim umirovljenicima koji su brojniji od mladih poreznih obveznika.

Cijene vrtića u Velikoj Britaniji su ogromne, iako mnogi savjetuju da bebe trebaju biti kući s majkama, a ne u vrtiću.

“Za moju generaciju to se čini kao ozbiljan korak unazad. Sve žene koje poznajem i koje ne žele djecu imaju poslove u kojima uživaju i u koje se ulaže“, priča Evans.

“Ipak, pogledam što i mame koje rade moraju trpjeti i zadrhtim. Kazna za majčinstvo koju žene plac´aju na poslu je i dalje stroga i nepravedna, kao i uvijek. Dok novopečeni očevi mogu očekivati povec´anje svojih prihoda, nove majke dobijaju niže plaće i imaju manje izgleda za napredovanje, prema istraživanju Sveučilišta Cornell i dobrotvorne organizacije Pregnant Then Screwed. Zaista, gledala sam to svojim očima posljednjih nekoliko godina. Majke su bile izbacivane iz ureda, sve dok nisu ostale samo tate i žene bez djece“, otkriva ona.

“Dalje, postoji problem stanovanja. Tradicionalno, parovi bi čekali na svoj dom prije nego što bi osnovali obitelj, ali kako se ljudi vrac´aju živjeti s roditeljima ili s cimerima jer si ne mogu sami priuštiti stan, roditeljstvo se odlaže ili potpuno propušta. Jedna prijateljica od 39 godina kupila je stan sa svojim dečkom. “Što da sam si mogla priuštiti ovo kada sam imala 33 godine”, pitala je. „Možda bih sada imala petogodišnjaka koji trči okolo“.

Nije ni čudo što industrija zamrzavanja jajnih stanica cvjeta, a mlade žene se nadaju da c´e moc´i iskoristiti donatora sperme ako ne mogu naći dugoročnog partnera i na vrijeme dobiti dijete prirodnim putem.  “Ja nisam među njima. Umjesto toga, štedim za tromjesečno putovanje u Južnu Ameriku. Ali, kako zavidim muškarcima u ovom pogledu! Muškarac se može probuditi s 50 godina, odlučiti da želi djecu i u skladu s tim prilagoditi starosnu granicu na aplikacijama za upoznavanje. Daj mi još 15 godina i tada bih, možda, bila spremna da i ja imam bebu. Ili ne bih? Jer točno je i to da žene sve više biraju buduc´nost bez djece zbog njih samih“, priča Walters.

Tara Marguilles

Tara Marguilles je još jedna žena koja je odličila da nec´e osnovati obitelj. “Da mi netko da milijun funti, i dalje ne bih imala dijete“, kaže ova 30-godišnjakinja koja se bavi digitalnim marketingom i poduzetništvom.

Ona je obavijestila svog sadašnjeg muža Sama (38) već na drugom sastanku da nije zainteresirana za majčinstvo. “Pokazivao mi je slike svoje dvogodišnje nec´akinje. Rekla sam: „Da, slatko, ali ne želim djecu.“

„Nikada ne bih ušla u vezu s nekim, a da nismo na istoj valnoj duljini oko nečeg tako velikog kao što je ovo”, govori. Ova stanovnica sjevernog Londona kaže kako nikada nije osjetila majčinski instinkt, a gledanje prijateljica kako postaju majke samo je još potvrdilo njene uvjerenje. “Lijepo je vidjeti ih tako sretne, ali za sebe ne mogu zamisliti ništa gore.”

“Život je sada tako dobar. Mogu raditi što god želim sa svojim vremenom i biti spontana. Pokrenula sam posao, stječem nove prijatelje, ne bih željela odustati od toga da bih imala dijete“, kaže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter