31. MONTRAKER

Studenti kiparstva s četiri akademije od danas stvaraju u vrsarskom kamenolomu

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Do 11. rujna ove će godine studenti stvarati u istarskom kamenu (Foto Andi Bančić)

Do 11. rujna ove će godine studenti stvarati u istarskom kamenu (Foto Andi Bančić)


Danas je s radom započeo 31. Montraker, Međunarodna studentska kiparska škola u Vrsaru, a tim su povodom rad ovogodišnjeg 31. izdanja Montrakera predstavili Snježana Radetić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Andi Bančić, zadužen za likovnu djelatnost pri POU Poreč.

Vrsar - važan kiparski centar

- Već četvrto desetljeće za redom, kamenolom Montraker u neposrednoj blizini Vrsara, dostatan u svojoj ljepoti, živi idejama mladih umjetnika, njihovih mentora, kamenoklesara, alatima i strojevima. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Drage Orlića, koji ju je uz pomoć kipara Josipa Diminića, ondašnjeg Turističkog društva Vrsar, bivšeg Hotelskog poduzeća Anita i porečke Riviera, pokrenuo 1991.godine. Početna ideja škole, koja je ostala i do današnjih dana, bila je iskorištavanje napuštenog kamenoloma Montraker kroz umjetničke i kulturne procese, otvaranjem kiparske škole gdje bi studenti hrvatskih i inozemnih akademija realizirali praktički dio nastave i stvarali skulpture, čime je Vrsar postao galerija na otvorenome u koju je dosad smješteno preko 120 skulptura, a njegova pitoresknost dobila i kulturnu markaciju.

Mogućnosti koje nudi ovaj kamenolom brojne su i još se uvijek otkrivaju. Iz njega se vadilo kamenje još iz doba Serenissime za gradnju Duždeve palače u Veneciji. Prve godine studenti su radili na zaostalim blokovima u kamenolomu, teškim nekoliko tona, ali se ispostavilo da se radilo o tvrdom granitu, pa se kasnije pribjeglo nabavi mekšeg istarskog kamena koji je lakši za obradu. Škola je već u prvim godinama svog osnutka doživjela nagli uspon, kako u odazivu studenata na međunarodnom nivou, do posjećenosti i promociji škole i Vrsara. Već na zatvaranju četvrte edicije škole, Branka Hlevnjak povjesničarka umjetnosti ocijenila je rad i rezultate škole najvišom ocjenom. Povećani broj međunarodnih sudionika, veći kameni blokovi te znatno dublje pripreme akademija za rad u školi urodili su plodom i već tada je škola sazrela i potvrdila Vrsar kao važan poticajni kiparski centar, prostor kiparskog istraživanja umjetničkih novosti i individualnih posebnosti, kazala je Snježana Radetić.

Rad u istarskom kamenu

Andi Bančić je najavio da će u sklopu 31. Montrakera - Međunarodne studentske kiparske škole u Vrsaru ove godine rad u istarskom kamenu isprobati Marina Brkić s Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, čiji je mentor Alem Korkut. S Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka dolazi studentica Denise Martinis uz mentora Želimira Hladnika. Iz Umjetničke akademije Split dolazi student Roko Držislav Rebić s mentorom Nikolom Džajom, a s ljubljanske Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje svoju skulpturu u kamenu radit će studentica Emira Bećirović, kojoj je mentor Metod Frlic. Svima će u obradi kamena pomagati akademski kipar Petar Dolić u ulozi tehničkog suradnika te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. Stručni osvrt o radovima studenata pisat će povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić.

Školu pomažu i lokalne tvrke: Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, Kamen Pazin donira kamene blokove a komunalno poduzeće Montraker postavlja skulpture u javni prostor. Škola je potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Na dan zatvaranja škole 11. rujna biti će promovirana monografija Drage Orlića "30 godina međunarodne studentske kiparske škole Monraker".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater