Završeno 31. izdanje

MONTRAKER Skulpture kao trajna prepoznatljiva vrijednost Vrsara

Ambijent starog napuštenog rimskog kamenoloma ove je godine tako po trideset prvi put oživio početkom rujna i ponudio studentima nekoliko razina stvaranja kiparskog djela namijenjenog javnom prostoru Vrsara, po riječima umjetničkog direktora Škole Peruška Bogdanića "jedinstvenom primjeru grada skulpture u Europi i svijetu"

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Montraker (Snimio Andi Bančić)

Montraker (Snimio Andi Bančić)


U prekrasnom ambijentu staroga kamenoloma Montraker u Vrsaru, upriličena je svečanost zatvaranja 31. izdanja Međunarodne studentske kiparske škole Montraker. Studenti, Marina Brkić s Akademije likovnih umjetnosti Zagreb s mentorom Alemom Korkutom, Denise Martinis s Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka s mentorom Želimirom Hladnikom, Roko Držislav Rebić s Umjetničke akademije Split s mentorom Nikolom Džajom, tehnički suradnik akademski kipar Petar Dolić i kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina, Vrsaru su podarili još četiri kamene skulpture koje sada čine fond od 156 dosad izrađenih u trideset jednoj godini rada škole.

Prigodni film

Ambijent starog napuštenog rimskog kamenoloma ove je godine tako po trideset prvi put oživio početkom rujna i ponudio studentima nekoliko razina stvaranja kiparskog djela namijenjenog javnom prostoru Vrsara, po riječima umjetničkog direktora Škole Peruška Bogdanića "jedinstvenom primjeru grada skulpture u Europi i svijetu".

Ravnateljica POU-a Poreč Snježana Radetić, u ovoj je prilici bila i moderator cjelokupnog bogatog večernjeg programa zatvaranja, koji je bio obogaćen predstavljanjem monografije Drage Orlića "30 godina Međunarodne studentske kiparske škole Montraker" i prigodnim filmom. Realizaciju Montrakera već dugi niz godina vodi POU Poreč na čijem su čelu ravnateljica Radetć i voditelj projekta Andi Bančić, a suorganizatori su Općina Vrsar, Turistička zajednica Vrsar, nekoliko hrvatskih i stranih Akademija, turistička tvrtka Maistra, Kamen Pazin, vrsarsko komunalno poduzeće Montraker, a škola je potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, čijim se prisutnim predstavnicima na ovome zatvaranju ravnateljica Radetić zahvalila na pomoći koju pružaju ovom vrijednom projektu.

Zahvalila se i članovima koji su 1990. godine činili prvi organizacijski odbor Montrakera, među kojima je bio i pisac ovih redaka.

- Svi oni su, naglasila je Snježana Radetić, u protekla tri desetljeća svojim entuzijazmom i predanim radom gradili imidž škole i grada i zato rezultati pripadaju svima koji su pridonijeli da 156 skulptura, koje su objavljene u monografiji Drage Orlića, postanu trajna prepoznatljiva vrijednost Vrsara. Nažalost, u ovoj smo se godini oprostili od Drage Orlića i gospodina Krebela, direktora Kamena Pazin, a pred dvije godine napustio nas je i Josip Diminić, jedan od začetnika Škole, što je za Školu i njihove obitelji neizmjerni gubitak.

Trideset godina rada

Zahvalila se Općini Vrsar koja već tri desetljeća ugošćuje program škole i gradu daje prepoznatljivost i izvan granica zemlje i regije i svim njenim dosadašnjim načelnicima, Franku Matukini, Franku Štifaniću i aktualnom načelniku Ivanu Gerometti. Načelnik Ivan Gerometta kao prvi govornik osvrnuo se na 30 godina rada škole, čestitao njenim nekadašnjim i sadašnjim vinovnicima uz potvrdu da će Općina Vrsar i dalje biti materijalno uz njih.

Direktorica Turističke zajednice Vrsar Natalija Vugrinec naglasila je vrijednost dosad izrađenih 156 skulptura koje su podigle ljestvicu kulturne ponude destinacije na višu razinu i promoviraju Vrsar, pored ostalog, i na kulturnome planu. U ime Kamena Pazin, koji Školi od samih početaka daruje kamene blokove za izradu skulptura, prisutnima se obratila direktorica Aleksandra Krebel Kostrenčić, koja je izrazila zadovoljstvo biti sponzor takvom vrijednome projektu s materijalom koji kroz ruku studenata i kamenoklesara poprima umjetnički izgled. Prisutnima se obratio i nekadašnji direktor HTP Riviera Poreč Franco Palma, firme koja je također ugošćavala studente u svom vrsarskom autokampu Turist (sada Orsera) i izrazio ponos zbog tog sponzorstva.

Predsjednik uprave Maistre, koja je već dugi niz domaćin studentima i njihovim suradnicima, zbog službene spriječenosti, posredno je pozdravio sve dosadašnje i ovogodišnje dionike Škole uz obećanje da će Maistra i dalje biti sudionik u toj lijepoj priči. Tijek programa zatvaranja ovogodišnjeg 31. izdanja uveličali su mladi muzički talenti Matej Tomrecan, Vedran Grubor, David Žužić i Nino Poropat, učenici vrsarskog odjela Umjetničke škole Poreč.

Povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić dala je kritički osvrt o umjetničkoj vrijednosti svake skulpture, naglasivši da je ovogodišnja tema bila utilitarne prirode te da je poveznica svih ovogodišnjih radova bila pristup skulpturi na način da prikazuje jednostavnu formu, a to je ključ uspjeha ovogodišnjih radova.

Načelnik Općine Vrsar podijelio je nakon toga diplome studentima. Slijedilo je predstavljanje monografije Drage Orlića, koju je, kako je rekla Snježana Radetić, "autor podijelio u tri dijela. U tekstualnom dijelu pozabavio se poviješću i značajem samoga Vrsara i Montrakera postankom i razvojem studentske kiparske škole, te ljudima koji su ostavili trajni trag u Školi i Vrsaru. Treći dio nudi fotografski pregled svih skulptura koje su nastale kroz 30 godina djelovanja škole.

Tu je vidljivo da je osim studentskih radova škola iznjedrila i 13 skulptura zahvaljujući trudu profesora akademskih kipara koji su djelovali kroz Školu. Pozvala je zatim Draginu kćerku Ivonu koja je ispričala kako je Montraker bio uvijek u njihovoj kući i prisjetila se mandata kada je i sama u pismenoj formi pratila radove studenata.

Mjesto za dvoje

Ovogodišnji mentor Alem Korkut bio je i sam jedan od studenata ove škole i prisjetio se tih dana. U završnom dijelu svečanosti slijedilo je prikazivanje filma "Kamen te uči da ostaneš jednostavan" u produkciji "Rose-arta" iz Kaštelira, koji je snimljen tijekom 2019. i 2021. godine te na svoj način dokumentira suvremeni Monraker i 30 godina njegova postojanja, a financirala ga je Turistička zajednica Vrsar kao svoj doprinos razvoju škole i autentičnosti još jedne vrsarske kulturne turističke ponude.

Ovom 31. Međunarodnom studentskom kiparskom školom vrsarski javni prostor bogatiji je za skulpture: "Mjesto za dvoje" - autora Marina Brkića; "Jato Riba" autorica Denise Martinis; "Trenutak" autora Roka Držislava Rebića i "Barbara" autora Emira Bečirovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater