Prepoznatljiva kulturna manifestacija

POČELA S RADOM 30. MEĐUNARODNA STUDENTSKA KIPARSKA ŠKOLA MONTRAKER: Škola koja je kroz tri desetljeća rada potvrdila Vrsar kao kiparski centar

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Zbog aktualne pandemije korona virusa, ovo 30. jubilarno izdanje škole Motraker u vrsarskom kamenolomu moralo je biti reducirano i rezidencijalno ugošćuje dva akademska   kipara, Peruška Bogdanića, koji je ujedno i umjetnički direktor ove škole, te akademskog kipara Petra Dolića. Oni će tijekom dva tjedna raditi na svojim skulpturama, te ih pokloniti Vrsaru i time označiti 30. godišnjicu škole 

Početak rada ovogodišnje jubilarne 30. Međunarodne studentske kiparske škole Montraker obilježen je danas u vrsarskom kamenolomu.

Škola koja je prije 30 godina nastala iz ideje Drage Orlića i akademskog kipara Josipa Diminića uz podršku ondašnjeg Turističkog društva Vrsar i hotelsko turističkih poduzeća Anita iz Vrsara i porečke Riviere, tijekom ovih godina prerasla je u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju koja je Vrsar pozicionirala na kulturnoj karti Istre, Hrvatske i Europe. Brojni studenti iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Mađarske i njihovi mentori, uz pomoć domaćih kamenoklesara, unijeli su "život" u 154 skulpture od kojih su 142 izradili studenti, a 12 njihovi mentori, iz tvrdog granita, poznate "pietre di Orsera" (vrsarski kamen) kojim je, između ostalih, sagrađena i Duždeva palača u Veneciji. Zbog svoje tvrdoće koja je zadavala muke studentima, kasnije je zamijenjen s mekšim "Kanfanarcem" i "Selinom". Ove su skulpture oplemenile javni prostor i okoliš turističkih objekata Vrsara i tvore galeriju na otvorenom. Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Turistička zajednica Vrsar, Općina Vrsar, turistička tvrtka Maistra, koja se brine za smještaj i prehranu sudionika, Kamen Pazin koji donira blokove kamena za izradu skulptura, Komunalno poduzeće Montraker, Akademija za likovnu umjetnost Zagreb, Umjetnička akademija Split, Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana i domaći kamenoklesari koji pomažu u izradi skulptura. Kiparska škola Montraker potpomognuta je i sredstvima Ministarstva za kulturu i medije RH.

Zbog aktualne pandemije korona virusa, ovo 30. jubilarno izdanje škole moralo je biti reducirano i rezidencijalno ugošćuje dva akademska kipara, Peruška Bogdanića, koji je ujedno i umjetnički direktor ove škole, i akademskog kipara Petra Dolića. Oni će tijekom dva tjedna, koliko traje škola, raditi na svojim skulpturama, te ih pokloniti Vrsaru i time označiti 30. godišnjicu škole.

Kako je naglasila Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, kroz ovih je 30 godina škola narasla do velikih razmjera i potvrdila Vrsar kao kiparski centar. Andi Bančić, referent za likovnu djelatnost POUP-a, podsjetio je da su pored studenata i njihovih mentora za uspjeh škole jednako zaslužni i domaći kamenoklesari koji su im pomagali: Milan Radovan, Mario Rajovac, Josip Orbanić, Mario Janko, Milan Mendiković , Mauricio Matukina i Deni Krizmanić.

Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice Vrsar, rekla je da je kiparska škola jedna od malobrojnih manifestacija ovog pandemijskog ljeta, koje su zadržane, i biti će otvorena za posjet svakog dana do 12. rujna od 8 do 12 i od 16 do 19 sati, svakome tko želi svjedočiti kako od ogromnih kamenih gromada nastaju prepoznatljive kiparske forme.

Prema najavi posljednjeg dana Montrakera u subotu 12. rujna planiran je susret bivših studenata škole, koji su danas akademski kipari i njihovih mentora. Gosti su Darija Žmak Kunić, Alem Korkut, Đani Martinić i Valter Černeka, a razgovor će voditi Peruško Bogdanić.

Franko Štifanić, zamjenik načelnika Općine Vrsar, je podsjetio na današnjoj presici na početke škole i podršku tadašnjeg Turističkog društva Vrsar, koje je zajedno s Dragom Orlićem i Josipom Diminićem, bilo u suorganizaciji škole, da bi kasnije njegovu ulogu preuzela Turistička zajednica Vrsar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini