MORNARIČKE STARINE

Dva nova projekta s istom dušom: Kako pretvoriti vrijedne objekte u sadržajne i atraktivne cjeline

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: GKIČ Pula)

(Foto: GKIČ Pula)


Društvo za proučavanje prošlosti c. i kr. Mornarice (k. u. k. Marine) Viribus Unitis Pula u pulskom je Aquariumu održalo predstavljanje projekta zaštite i očuvanja pomorskog i kulturno-povijesnog nasljeđa Pule i južne Istre koje je vezano za c. i kr. Mornaricu u razdoblju kada je Pula bila glavna ratna luka Habsburške Monarhije.

Skrb nad preostalom baštinom

Kako je rekao predavač, Livio Nefat, to se odnosi na dva projekta. Jedan je naslovljen »Neka Pula opet bude glavna luka carske i kraljevske Mornarice (metaforički) i »Pulske Mornaričke starine«. Dva projekta s istom dušom, a to je da se zaustavi propadanje, pustošenje, devastiranje i nestajanje prostorno-urbanističko-komunalnog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa Habsburške Mornarice u Puli i Puljštini.

- Potrebno je učiniti to tako da se objekti i njihova okolina obnove, urede i ožive pretvarajući ih u sadržajne, aktivne i funkcionalne cjeline, te tako da se organiziraju periodična događanja (izložbe, konferencije, koncerti, sportski susreti i takmičenja, gastronomska događanja, regate barki na jedra i drugih plovila, ples, balet i slično) koja su vezana za to nasljeđe. Cilj ovoga Društva je da društvena zajednica povjeri skrb za održavanje i upravljanje preostalim graditeljskim i i drugim nasljeđem c. i kr. Mornarice koje je zapušteno i prepušteno propadanju udruzi Viribus unitis Pula, tako da o tom nasljeđu brinu volonteri uz pomoć i nadzor stručnih institucija unoseći u njihovu zaštitu svijest i savjest stanovnika Puljštine, kazao je Livio Nefat.

On je ukazao i na četiri vala propadanja grada, prvi je bio nakon 1918. godine, kada je nestao paviljon u Šijani, kao i razne dizalice, spomenici, a od 1944. - 45., u drugome valu, nestao je torion palače Karla Stjepana, kao i naselje Svetog Polikarpa. U trećem valu, šezdesetih godina prošloga stoljeća, nestao je rešetkasti most za otok Uljanik te, kako veli Nefat, sve što je izgrađeno na Hidrobazi.

U četvrtoj fazi, naveo je Nefat, od devedesetih naovamo nestala je vodosprema s Monte Ghira, devastirana je i utvrda s Monvidala gdje je nestao antenski stup, a izbrisana je i povijest hidroaviona u Puli s otoka Katarine.

Renovacije prema kojima teže

Za nekadašnju telefonsku centralu u ulici sv. Polikarpa kazao je da bi to mogao biti muzej/postav za komunikacije, a da bi se moglo težiti i renoviranju golubinjaka, zgrade iza pulskog zatvora, spomenuo je i nekadašnje skladište municije u Škatarima, te ono prema Banjolama.

Svi nazočni su se složili da treba uložiti trud i napor za očuvanje te vrijedne baštine.


Podijeli: Facebook Twiter