Svestrana američka umjetnica

Meg Stuart o važnosti improvizacije

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Annamaria Vidović)

(Snimila Annamaria Vidović)


U razgovoru s Matijom Ferlinom, Meg Stuart, kojoj bi uskoro trebala izaći monografija, a taj je susret u Klubu-knjižari Giardini 2 prvotno zamišljen kao predstavljanje monografije, no budući da monografija izlazi u kolovozu, usredotočila se na svoju plesnu i koreografsku djelatnost.

Stuart je potvrdila da joj je u Puli jako lijepo, da je rad s mladim umjetnicima na radionici zatvorenog tipa u Malom rimskom kazalištu bio poticajan, kreativan, uz reciprocitete. Prisjetila se i gostovanja na zagrebačkom Plesnom festivalu 2003. godine, kao i o promjenama koje su utjecale na njezin život i stvaralaštvo, od kada je Ameriku nadomjestila Europom, rad u Zurichu, Berlinu te svugdje diljem svijeta.

Istaknula je i važnost improvizacije, te kako s tijelom stvara umjetnost, za što je, dakako, potrebna priprema, ali u svemu tome navela je kao vrlo važnu ulogu improvizacije.

- Rad na svemu tome je vrlo intenzivan proces, volim istraživati, važno je imati i povratnu informaciju od publike. Volim pisati, istraživati, nekada, istina, ne mogu čitati svoje bilješke, a nekada ne mogu zamisliti svoje stvaralaštvo bez segmenta improvizacije. Iskreno sam uzbuđena što radim ovdje, na ovim prekrasnim lokalitetima, što mogu predstaviti i svoje video-radove, svoj plesni izričaj, kao i način percepcije stvarnosti, kazala je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter