Predavanje u "školi" na placi

Petar Kragić o globalizacijskim brigama u Premanturi

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Ivan Jamičić)

(Snimio Ivan Jamičić)


Fenoliga udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak organiziraju predavanje »Globalizacijske brige« koje će održati Petar Kragić u četvrtak u 19 sati u »školi« na placi u Premanturi.

Radi se o kritičkom mišljenju koje na originalan način kombinira povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju, psihologiju i neuroznanost te skicira poglede na procese koji oblikuju ovaj svijet. Govorit će se o informacijskom društvu; o tumačenju informacija koje dovodi do oprečnih stajališta; o tome kako radi mozak; kako se njime manipulira; o problemu broja stanovnika na planeti; o radu i raspodjeli; o gospodarskim krizama; migracijama i identitetu Europe; o politikama EU-a; o novcu i na kraju o ljudskoj sreći.

Neke od tema su nejednakost u društvima; iskorištavanje zaposlenika koji su unatoč fantastičnom porastu produktivnosti i dalje pod pritiskom velikog radnog angažmana tako da prelazi formalno osmosatno radno vrijeme. Daju se prijedlozi preraspodjele prihoda u društvu i omogućavanja zaposlenicima veće zarade i bolju životnu ravnotežu. Polemizira se s prijedlozima Thomasa Pikketya o ustroju upravljanja trgovačkih društava itd.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter