KALIBAR BESTIVAL

Značajan događaj vratio Pazin na književnu mapu: Pregršt kvalitetnih programa uz koje se slavila dobra književnost

| Autor: Anđelo Dagostin
(foto Jakov FINDERLE)

(foto Jakov FINDERLE)


Jubilarni 10. festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal, kako su ga prije 11 godina krstili Želimir Periš i Kruno Lokotar, nakon šest godina književnog buđenja u Zadru, tri u Varaždinu i godine pauze, zahvaljujući razumijevanju i prepoznavanju organizatora pazinskog Pučkog otvorenog učilišta, uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Pazina, održao se u Pazinu, u Spomen domu, od 19. do 22. travnja.

Inovativno, za zagrijavanje je prvi dan održan književni kviz koji je sastavio Davor Šišović, a sedam je ekipa u zabavnom dijelu upoznalo se s pazinskom, istarskom i hrvatskom književnom baštinom u Gradskoj kavani. Drugi dan je počeo u centru za mlade Alarm radionicom tijekom koje se moglo naučiti kako napraviti odličan GIF. Za kvalitetu je jamčila intermedijalna umjetnica i književnica, profesorica i dobitnica nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2022., Tamara Bilankov.

BestiVal se potom trajno preselio - ne računajući dobro posjećene književne radionice koja su iduća dva dana u Alarmu održali Enver Krivac i Želimir Periš - u Spomen dom gdje je otvoren uz izložbu nokturalno, bajkovitih i motivski bogatih slika Sare Gortan, umjetnice iz ćićarijskog sela Brgudca, koje su potom činile kulisu festivalskih događanja.

Književni dio počeo je odavanjem počasti nedavno preminuloj književnici Dubravki Ugrešić, o kojoj su govorili njezin student i suradnik Đorđe Matić, odnedavno Porečan, i Ema Simčić koja u Oslu sprema doktorat na temu postjugoslavenske književnosti čija je važna osovina tek smrću u hrvatsku književnost kanonizirana autorica, što bi bio tužan zaključak. Potom su jedna drugu predstavile dobitnice nagrade Post scriptum, Tamara Bilankov i Vanda Petanjek, a uz Krunu Lokotara.

Mladen Blažević je u razgovoru s Đorđem Matićem predstavio njegov roman "Niotkuda s ljubavlju", a nakon nadahnutog čitanja početnog ulomka, koje je otkrilo njegove pjesničke korijene, Matić je dobio dug i zaslužen aplauz. U petak je počelo otkrivanje dobro čuvane tajne, predstavljanje odnedavno Pazinca, velikog novozelandskog pjesnika živopisne biografije Davida Howarda, a uz nježnu dirigentsku palicu Jane Prević Finderle. Pazinci su, pomalo u čudu, pozdravili svog sugrađana koji je profesorski briljirao.

Brz i duhovit Enver Krivac predstavio je roman "Mirovanje" britke Dunje Matić koja je i sama, kaže, ostala začuđena tako dobrom recepcijom, koja se i dalje razvija i bogati. Lokotar je imao lagan posao, jer Želimir Periš je romanom "Mladenka kostonoga", koja se dijelom odvija baš u pazinskom Kaštelu zahvaljujući njegovom svojedobnom boravku u Kući za pisce - Hiži od besid, ispisao konsenzualno remek-djelo, a nova knjiga, zbirka priča "Gracija od čempresa" kao da je nastala iz sličnog zanosa i grumena.

Zadnji dan je Đurđica Čilić predstavila svoju zbirku priča, ili možda labavi roman "Novi kraj" i uobičajeno impresionirala šarmom, prodornošću, a po njenom autoironičnom iskazu i frizurom, "jer ako ništa, barem će ostati zapamćena kao ona s lijepom frizurom". Drugi međunarodni gost bio je Goran Vojnović koji je predstavio roman "Đorđić se vraća", nastavak slavnog "Čefuri raus". Radnja se događa deset godina poslije, kada je sve drugačije, samo je Đorđić nakon deset godina prisilne emigracije u Bosnu i također bijegom motiviranog povratka u Fužine, ostao hodajuća nevolja.

Za veličanstven završetak četverodnevnog druženja pobrinula se Ane Paška svojim koncertom, i to je baš dobar opis njezina autorskog nastupa koji izmiče žanrovima jer kombinira performance, koncert, storytelling... Ane nas je podsjetila da je glas najsavršeniji instrument, a usput izmijenila, redom: harmoniku, pa malo udarala po cajonu, pa ga kombinirala s klavijaturama, pa onda završila uz gitaru i publiku koja je s njom disala i pjevala.

Dodatnu čar festivalu dao je parkirani Bookmobil umaške književnice i putopiskinje Maje Klarić ispred pazinskog Spomen doma.

Za kraj, posljednja je manifestacija bila vrlo inovativna i simpatična, Gradska knjižnica Pazin za Noć knjige organizirala je happy hour, pa su pazinski čitatelji mogli dočekati ponoć u njoj.

Red novootkrivenih autora, red afirmiranih, podrška publike i entuzijazam organizatora osigurali su ovaj značajni književni događaj, te vratili Pazin na književnu mapu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter