ciklus javnih predavanja

Slaven Bertoša održao predavanje o napuštenim naseljima Cresa

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u povodu svoje tridesete godišnjice djelovanja, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, provodi ciklus javnih predavanja u kojem njegovi profesori izlažu o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.

U utorak je vrlo zanimljivo predavanje "Napuštena naselja otoka Cresa" održao prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

Cres je površinom naš najveći otok, no prema najnovijem popisu stanovništva na njemu živi jedva 2.700 ljudi, od kojih 2.200 u najvećem, istoimenom naselju. Osim grada Cresa, na otoku postoji još samo jedno naselje s više od 100 stanovnika, a naseljenih stočarskih stanova ima svega nekoliko jer ih je većina davno napuštena iz različitih razloga. U izlaganju je prof. dr. sc. Bertoša dao detaljan prikaz stanja u prošlosti i sadašnjosti te objasnio uzroke i posljedice depopulacije.

- Oduvijek, još od djetinjstva, redovno odlazim na Cres, a sada tamo i živim. Posebno me zanimaju mala, nenaseljena mjesta te promjene koje su se tu odvijale kroz godine, razni periodi raseljavanja. Tablično sam prikazao sve promjene u broju stanovništva kroz godine i vidljivo je da je skoro u svim naseljima došlo do pada broja stanovništva, i to u dosta velikom broju.

U nekim naseljima, za koju godinu, kada više ne bude sadašnjih stanovnika, neće biti nikoga, kazao je Bertoša navodeći da su iz nekih naselja stanovnici otišli krajem 19., početkom 20., a i nakon Drugog svjetskog rata. Prikazao je tablično razna seljenja kroz godine te situaciju s raznim naseljima. Tako primjerice mjesto Vodice imalo je 1981 godine 25, a 2021. svega pet stanovnika. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter