Piše Vanesa Begić

Dramski studio Boško Buha

Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ove godine OKUD Istra obilježava 65. godišnjicu djelovanja. Taj nezaobilazni kulturni čimbenik poznat je po puno toga, a najviše po međunarodnoj ljetnoj školi harmonike. Kao i po nizu glazbenih tečajeva i sjajnih glazbenika koji su tu započeli svoj glazbeni put.

No, u prošlosti je obuhvaćao i brojne druge sekcije. Kada smo nekoliko godina unazad pisali o dramskom studiju »Boško Buha«, koji je djelovao pri ovome OKUD-u, javili su se neki njegovi članovi, koji su istaknuli da su ovdje proveli sjajne trenutke i stekli isto tako važna i sjajna iskustva.

Uz Dramski studio koji je djelovao u nekadašnjem Pionirskom domu, gimnazijskih dramskih skupina koje su kroz godine imale razne voditelje, ova je skupina uvelike obilježila kulturni život grada, budući da su mlade recitatorice i recitatori sudjelovali u gotovo svim programima te djelovali su u puno širem kontekstu.

Goranovo proljeće ili pak Sabor čakavskog pjesništva te kako se već smotra zvala kroz godine, bile su neke od manifestacija na kojima su sudjelovali recitatori iz ovoga studija.

Arhiva veli da su 1980. uspješno nastupali diljem Istre u turneji pod nazivom »Uz istarska ognjišta«, a pod vodstvom Zlate Berović, koja je i dobila plaketu Grada Pule za svoj uspješan rad, koju je potom naslijedila Benita Gošev, također jednako uspješno.

Šteta što brojni podatci o povijesti pulskog obrazovanja, slobodnih aktivnosti i drugog nisu negdje objedinjeni, iako tavanski i podrumski arhivski prostori nude brojnu i bogatu građu za istraživanje i kada nije bilo sve po sistemu klikni-kopiraj-lajkaj-šeraj. I nekada su se (davno) oni koji su završavali gimnaziju zvali »gospoda gimnazijalci«.

Sreća za mlade željne recitacije i glume da u Puli postoji Dramski studio Istarskog narodnog kazališta, Teatar Naranča i Kazalište Dr. Inat te da u mnogim školama ima vrijednih učitelja i nastavnika koji marljivo rade s djecom po tom pitanju. I da i dalje ima talenata. O kojima će se jednoga dana pisati u osvrtima i u vremeplovima, upravo kao o ovome studiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter