pulska glumica

Dijana Vidušin pred premijeru "Ljudskog glasa": Osjećam se kao akrobat koji izvodi komplicirani zadatak

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Jelena Janković)

(Snimila Jelena Janković)


Pulska glumica Dijana Vidušin, koja je svoje prve glumačke "korake" napravila upravo u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, kao i brojni drugi danas poznati glumci, u petak, 27. rujna otvara kazališnu sezonu INK-a predstavom "Ljudski glas".

Živčano rastrojstvo

Kako je najavljeno, "Ljudski glas" djelo je Jeana Cocteaua koje su drugi umjetnici najvisˇe interpretirali. Glas zˇene koja u "živčanom rastrojstvu" pokusˇava pronaći smisao i logiku u svojem zˇivotnom i emotivnom kolapsu, koji dolazi kao posljedica necˇega sˇto iz naizgled banalne situacije prerasta u osobnu tragediju, predstavlja svojevrsnu potragu za identitetom.

Predstava je na programu u petak, 27., u subotu, 28. rujna nakon čega slijedi razgovor s glumcima, te u ponedjeljak, 30. rujna. Početak je u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Bio je to povod za razgovor s Dijanom Vidušin o radu na ovome djelu.

Djelo "Ljudski glas" Jeana Cocteaua otvara prostor za diskusiju o mnogim temama i vapi da stalno bude tumačen i iznova interpretiran. Zasigurno je to veliki izazov za svaku glumicu. Kakvi su Vaši dojmovi uoči premijere?

- "Ljudski glas" je djelo koje je bilo i jest inspiracija mnogim filmskim, kazališnim i glazbenim umjetnicima. Posljedni je Pedro Almodovar koji je napravio film s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Gledajući razne ekranizacije bilo mi je zanimljivo uočiti koliko različitih interpretacija ima. Kao što su i ljudski glasovi različiti i jedinstveni. Pred premijeru se osjećam kao akrobat koji izvodi komplicirani zadatak, a autorski tim leti sa mnom ali su i mreža u slučaju da padnem. Hvala Jug, Tijana, Nevena, Vera, Andreja, Matija i cijelom INK-u.

Sat i pol kazališnog monologa, koliko ste unijeli osobnog iskustva, kada, u tom gustom, aluzivnom dramskom tekstu dolazi do (de)fragmentiranja raznih životnih metafora?

- Ovaj tekst traži da uneseš sebe i svoju emotivnu mapu. Ali traži i maštu i igrivost dok popunjavaš točkice riječima koje izgovara osoba s druge strane žice.

Izvrsna je bila i Vaša interpretacija u "Prosjačkoj operi" izvedenoj premijerno u srpnju u sklopu sezone Kazališta Ulysses na Malom Brijunu. Kako je bilo glumiti u toj predstavi snažnih žena i glumica te samim time i uloga?

- Hvala na pozitivnom dojmu. To je bio moj prvi susret s Brechtom u izvedbenom smislu. Bilo je zahtjevno jer smo morale savladati neke nove vještine ali sada uživam u bivanju na sceni.

Ova Vam je godina u znaku iznimno snažnih i važnih uloga. Primjerice Medeja. Za mnoge glumice vrhunac dramskog izražavanja.

- Iskreno, Medeja je u meni izazvala otpor jer nisam mogla ni htjela razumijeti taj čin. Ali sam kroz probe i radom na tekstu pronašla mogući "ključ" koji otvara vrata prema razumijevanju Medejine kompleksnosti.

Od Marinkovića do Shakespearea, proteklih ste godina glumili u brojnim uspješnim naslovima Gavelle. Postoji li, premda je to uvijek nezahvalno pitanje, neka uloga koja Vam je posebno draga?

- Drage su mi zbilja sve. Jer sam u svakoj našla nešto što me inspiriralo za nove predstave.

Šira Vas publika posebno pamti po brojnim televizijskim ulogama. No, kazalište ostaje Vaša prva ljubav?

- Kazalište, kazališna kuća je kuća, dom gdje volim biti i gdje se volim vratiti nakon uzbudljivih televizijskih i filmskih putovanja.

Bavite se i sinkronizacijom animiranih filmova. To je zasigurno vrlo specifično iskustvo koje zahtijeva i glasovne, fonetske pripreme?

- Ne zahtijeva posebne pripreme. Radi se više o koordinaciji onoga što gledaš i onoga što govoriš. Zna biti jako zabavno. Meni je posebno drago kada to kasnije moje kćeri gledaju.

Umjetnost ima smisla

Postoji li neka uloga koju biste htjeli interpretirati, koja je Vaš glumački san?

- Sve uloge koje su mi dosad došle nisam sanjala, tako da nema posebnih želja jer vjerujem da će mi doći same onda kad trebaju doći.

Glumački uzori?

- Uzori su mi svi predani umjetnici koji vole i poštuju svoj posao i koji se daju jer vjeruju da umjetnost ima smisla i kad izgleda da nema.

Hoćemo li Vas češće vidjeti na pulskim kazališnim daskama?

- Voljela bih. Pulsko kazalište je predivno. Meni najljepše. Matija Ferlin je moj prijatelj, ali i umjetnik koji je svojim predstavama stvorio i stvara čarobne svjetove, a sad stvara jaki kazališni identitet. Nadam se da će Oda mladosti i Oda srcu biti jedne od mnogih Oda koje će slaviti kazalište i njegovu ljepotu i snagu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter