monodrama

"Ljudski glas" prva je ovosezonska premijera pulskog INK-a

| Autor: Hina
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Prva ovosezonska premijera pulskoga Istarskog narodnog kazališta bit će monodrama "Ljudski glas" Jeana Cocteaua u petak, 27. rujna, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Puli.

Ovaj kultni tekst u režiji nagrađivanog redatelja Juga Đorđevića, uz izvedbu Dijane Vidušin, istražuje emotivnu borbu žene koja se suočava s gubitkom i potragom za osobnom slobodom.

Kako je istaknuto, Cocteauova monodrama, jedno od najizvođenijih djela 20. stoljeća, predstavlja duboko emotivan prikaz žene koja kroz telefonski poziv pokušava zadržati posljednje ostatke ljubavnog odnosa. U ovoj interpretaciji, protagonistica je smještena u telefonsku govornicu - specifičan javni prostor koji postaje scena za njezinu najintimniju borbu. Javnost i intima, unutarnji svijet i vanjska stvarnost isprepliću se u snažnoj scenskoj izvedbi, dok junakinja prolazi put od emocionalnog sloma do oslobođenja. 

Ova predstava, podijeljena u dva dijela, nudi uzbudljiv proces dekonstrukcije. Prvi dio vjerno prati Cocteauovu originalnu monodramu s dramaturškim intervencijama koje junakinju vode prema emocionalnoj emancipaciji. U drugom dijelu, glas junakinje postaje više od riječi – transformiran je kroz tehnologiju u poetski i zvučni prikaz oniričkih slika, čime scena dobiva nadrealističku, gotovo apstraktnu dimenziju.

Predstavljajući ekipu, ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić istaknula je kako se redatelj predstave Jug Đorđević do sada istaknuo radom na raznovrsnim projektima diljem regije, od kazališta u Vranju do Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a njegovu karijeru obilježava režija suvremenih i klasičnih djela. Njegov izričaj karakterizira duboko istraživanje ljudskih emocija i međuljudskih odnosa, što dolazi do izražaja i u njegovoj režiji "Ljudskog glasa".

Tekst je s francuskog prevela Urša Raukar-Gamulin, a dramaturginja je Tijana Grumić, scenografiju potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Velimirka Damijanović, skladateljica je Nevena Glušica, dizajner svjetla Elvis Butković, a koreografi su Matija Ferlin i Andrea Gotovina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter