Hommage morskoj zvijezdi

Izložba pulske fotografkinje Barbare Fornažar u Medulinu

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Na blagdan Velike Gospe, u četvrtak, 15. kolovoza Udruga MedulinArt uz Turističku zajednicu općine Medulin na sjenici na medulinskoj rivi organizira izložbu »Starfish girl« Barbare Fornažar. Početak izložbe je u 19 sati, a trajat će do 21 sat.

Razne lokacije

- Kao velika zaljubljenica u more, za ovu izložbu, odlučila sam se fokusirati na motiv zvijezde, one morske naravno. Jako volim more, oduvijek, nisam od onih koji se kupaju kroz cijelu godinu, počinjem početkom lipnja i plivam sve do 1. studenog. Posebno su mi atraktivne morske zvijezde, volim ih izroniti, fotografirati i odmah vratiti. Poludim kada vidim kako ih turisti i ne samo izvlače i razvlače po plaži, koliko sam se puta svađala s njima, ukazavši im da zvijezdu treba čim prije vratiti, u roku od odmah. Kada je izronim za fotografiranje - a inače obožavam roniti, odmah je polijevam, cijelo vrijeme je polijevam iako to traje vrlo kratko.

Morske zvijezde pripadaju morskome dnu, to je njihov dom i nitko nema pravo mučiti ih po plažama, gdje nažalost ne prežive. Fotografije su nastale u zadnje tri godine, ona na kojima se ja nalazim su nastale kao selfie zahvaljujući daljinskom, ili me pak fotografirao sin ili netko od prijatelja. Želim da ova izložba bude edukativna, poučna kako za djecu tako i za odrasle. Nikada neću prestati ponavljati kao papiga na plaži da ukoliko se izrone na par trenutaka te zvijezde za fotografirati ih, treba ih odmah vratiti, veli Barbara Fornažar.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Ističe da su fotografije nastale na raznim lokacijama, od Fažane, Zelenike, Stoje, u raznim periodima, te da je pomislila da doba godine kada ima najviše turista, najviše ljudi okolo i tim više što je riječ o blagdanu, izvrsna je prilika za edukativnu akciju, za podsjetiti još jednom na važnost očuvanja svih primjeraka, svake jedinke, te da se odlučila za ovu edukativnu izložbu.

Spoj ljubavi

- Ako barem nekoga osvijeste, ako ove fotografije »prodru« do nečije savjesti, napravili smo dobar posao, a ovom izložbom spojila sam svoje ljubavi - more i ronjenje te fotografiju, čime se bavim gotovo cijeli život. Zahvalna sam prije svega Maji Čerljenko iz Medulinarta za energiju i entuzijazam u cijeloj toj priči, smatram da je ona glavni »krivac« što sam odlučila realizirati ovu izložbu gdje će biti izloženo 12 fotografija, zaključuje Fornažar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter