NAJDUGOVJEČNIJE U ISTRI

"SELJANSKE MAŠKARE" Da bi sve bilo pod kontrolom stavili masku Dina Kozlevca

| Autor: G. DOBROVIĆ
Seljanske maškare ispred ovogodišnjeg pusta Koronavirusa (Snimila: G. DOBROVIĆ)

Seljanske maškare ispred ovogodišnjeg pusta Koronavirusa (Snimila: G. DOBROVIĆ)


Nekolicina članova udruge "Seljanske maškare", iako su prethodno otkazali sve pusne aktivnosti iz već poznatih razloga, odlučila je u utorak prošetati Rovinjskim Selom i tako obilježiti svoj dan.

- Dugo smo vagali što i kako učiniti no nismo mogli dopustiti da se naša tradicija ugasi i zato danas ipak obilazimo Selo kako nam i nalaže naša užanca, izjavio je Marko Lavižati, predsjednik udruge. Podsjetimo, Seljanske maškare su najdugovječnije u Istri čiji počeci sežu u početak 20. stoljeća, a danas broje oko stotinjak članova. Maškare su tako u jutarnjim satima krenule u obilazak Sela i na njihovo iznenađenje velika većina mještana ih je ipak s veseljem dočekala i počastila, naravno, pridržavajući se svih propisanih protuepidemijskih mjera. Tradicionalne životinjske maske Vorka ili Frka, kako ih nazivaju u Selu prevladavale su među maskiranima, klaunovi su mještanima donijeli malo veselja, a da bi situacija bila pod kontrolom pobrinula se maska načelnika istarskog stožera Dina Kozlevca.

Vesela je družina svoj pohod završila u večernjim satima nakon čega su se uputili svojim kućama. Spaljivanjem pusta na Pepelnicu, koji je ove godine u obliku koronavirusa, Seljani imaju samo jednu želju, da dogodine svoje maškare proslave bezbrižnije, noseći samo jednu masku, onu karnevalsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter