nova industrija na buzeštini 

Genetski centar opet mijenja vlasnika: Na Nugljanskom krasu vojna oprema umjesto farme ovaca?

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Genetski centar ponovo mijenja vlasnika. Prema izvatku iz zemljišne knjige, firma Capo d.o.o. Fernetići, Danka Končara još je uvijek uknjižena kao vlasnik, ali se može iščitati da je zaključen ugovor o kupoprodaji nekretnine sa sporazumom o osnivanju založnog prava radi osiguranja novčane tražbine od 1,3 milijuna eura, za korist zagrebačkog Stratena d.o.o. i Namjenske proizvodnje d.o.o. Galižana.

Država »za«

Na mail adrese obje firme poslali smo upit jesu li postali suvlasnikom Genetskog centra u 1/2 dijela te koju djelatnost namjeravaju pokrenuti u ovom kompleksu na Nugljanskom krasu, a odgovor je stigao iz tvrtke Namjenska proizvodnja d.o.o. koja djeluje na području Grada Pule od 1995. godine. Tvrtka se bavi proizvodnjom strojeva i uređaja specijalne, odnosno vojne namjene. Trenutno djelatnost obavlja u poslovnoj zoni Galižana.

- S obzirom na trenutni kapacitet i namjere proširenja djelatnosti i uvođenja novih tehnologija odlučili smo potražiti adekvatni prostor. Blizina Cimos grupe imala bi sinergijski učinak u našoj budućoj viziji poslovanja. Navedeni prostor je kupljen uvjetno, s obzirom da trenutni prostorni plan nije u skladu s našim potrebama. Za to je područje potrebno ishodovati i druge dozvole. S našim partnerima, koji se bave obnovljivim izvorima energije u planu je razviti i taj segment, navodi se u odgovoru tvrtke Namjenska proizvodnja.

Dobra je vijest da je Genetski centar promijenio vlasnika i da se otvara nova solucija u namjenskoj industriji iz vojnog programa, komentirao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin koji je u nekoliko navrata najavljivao ovakav razvoj događaja. Prvi puta na srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća. Cimos bi proizvodio pojedine aluminijske dijelove za tijelo stabilizatora, koji bi se sklapali i punili u Genetskom centru.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Država je apsolutno »za« da se taj sadržaj dogodi, Istarska županija također, s Cimosom je sve dogovoreno i sada je sve na izrađivaču buzetskog prostornog plana, da se što prije pokrene proizvodnja u ovoj, za Buzet novoj industriji. Osobno ću sve učiniti, a i činim, da se realizira ovaj projekt, kazao je Kajin.

Europska automobilska industrija na povijesnoj je prekretnici, naglasio je Kajin te istaknuo da od nje živi i Buzet. U ovom trenutku buzetski Cimos ima 460 radnika, odnosno oko 15 posto zaposlenih u gradu, koji gradski proračun pune s gotovo 25 posto. U Buzetu je 4.600 poreznih obveznika, a njih 43 posto ili 2.200, uključujući i umirovljenike »ne doprinosi gradu niti s jednom kunom«. Od tri tisuće zaposlenih, 600 ih ima minimalnu plaću, pa ni po tom osnovu Grad ne ostvaruje niti jednu kunu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter